Kenapa Mesti Sambung Belajar?

image_pdfDownloadimage_printPrint

Jawapannya, sebab gaji.

Lebih tinggi level anda study, lagi tinggilah gaji anda.

Mai pakcik syed nak cerita.

Apa yang saya sendiri perasankan. Nanti bila adek adek ni semua dah sampai ke alam pekerjaan, company yang kita kerja ni sebenarnya akan ada dalam 3 jenis group gaji.

Group gaji kecik, sederhana, dan besaq.

Bila kerja company kecik, lantaklah ada degree sekalipun, tapi gaji tetap macam diploma atau pun ntah ntah dapat gaji macam spm. Dan bila kerja company besar, jangan terkejut walaupun spm je, tapi gaji dah macam sama dengan orang yang ada degree.

Saya bagi satu contoh, kalau macam level diploma dengan degree.

Diploma – kalau kerja gaji company kecik, gaji anda boleh jadi dalam 1000 – 1200. Kalau kerja gaji company sederhana, gaji boleh jadi dalam 1250 – 1800. Kalau kerja company lagi besar, gaji diploma boleh jadi daripada RM 2500 hingga ke RM 10 000.

Degree – kalau kerja company kecik, saya pernah tengok kawan saya gaji dia RM 2000. Kalau kerja company sederhana, atau peringkat tengah, daripada RM 2200 – RM 2800. Dan sebenarnya ada pembaca blog saya share ni, yang dapat gaji sampai RM 3200. Walaupun fresh graduate. Dan kalau kerja company lagi besar, memang boleh jadi 5 angkalah ceritanya. Saya pernah tengok, orang yang bekerja gaji besar, dalam tempoh 5 6 tahun macam tu, gaji dia RM 32 600. Ini bukan fresh ya, saya tak pasti dia masuk kerja awal awal gaji dia berapa, tapi selepas beberapa tahun, sebelum dia umur 40an. Gaji dia dah capai tahap ni.

Macam saya cakap tadi, nak mudah kata, lagi tinggi anda belajar, lagi tinggilah anda akan dapat gaji nanti.

Tapi sebenarnya, gaji yang tinggi, bukan ditentukan oleh level study kita sahaja. Ia juga ditentukan juga oleh jenis company atau kilang yang kita akan bekerja itu.

Sebelum saya bagi contoh, apa yang saya maksudkan dengan ciri ciri company yang bagi gaji besar atau kecil, saya nak jawab dulu persoalan, perlu ke study sampai degree?

Walaupun saya cakap, lagi tinggi kita study, lagi tinggi kita dapat gaji. Sebenarnya, ia masih lagi bergantung kepada keadaan satu satu orang ni. Kalau dah memang mak pak kau AlifSyukri, buat apa buang masa belajar.

Saya pernah tengok, satu orang perempuan, umur dalam 34 tahun gitu yang uruskan lebih daripada 5 tempat niaga burger. Pendapatan sebulan pun dah ribu ribu. Buatnya, adik adik ni jadi anak dia, buat apa susah payah belajar.

Baik sambung je kerja mak tu. dia pun bukan larat dah nak jaga jaga kedai burger tu lama lama.

So semuanya berbalik pada keadaan kita, kalau memang family kita mampu dan sudah berjaya, teruskan. Kalau macam tiada pilihan lain yang lebih baik, study sahaja dulu. Nanti kalau ada rezeki di tengah jalan, kita buat keputusan lain.

Baik, sekarang ni, apa yang membezakan company itu akan bagi gaji kecil atau sederhana, atau besar gila.

Bergantung kepada perkara ni

Produk apa yang company tu jual

Ya, janganlah harapkan company yang jual keropok lekor sama untungnya dengan company yang jual oil and gas. Pasti tak sama untung, tak sama capacity, dan juga tak sama kebolehan untuk menggaji pekerja.

So sangat penting untuk anda faham juga sikit sikit, jenis product setiap company tersebut. Supaya kita boleh pilih nak bekerja dengan depa ataupun tidak.

Dalam pengalaman saya sendiri, kerja dengan company yang mengeluarkan produk besi, lagi lebih gajinya daripada company yang mengeluarkan product plastik, macam handset cover contohnya. tapi company yang mengeluarkan product plastik tak boleh lawan pula dengan company yang berada dalam bidang semiconduktor, contohnya produk microchip.

Jumlah Pekerja

Kalau jumlah pekerja sikit, dah pasti gajinya sikit. Contoh macam saya kerja dulu di kilang besi, yang mengeluarkan produk scew dan nut. Gajinya nak dapat RM 1200 pun macam payah. Masa ni tahun 2012. Memang pekerjanya pun sikit, tak sampai 50 orang.

Tapi bila saya bekerja dalam company bidang semiconduktor, dengan jumlah pekerjanya lebih 5 ribu orang juga. Gaji boleh pergi sampai RM 1500.

Tempat, atau negeri

Ini pun satu hal juga, korang tau tak, kalau anda kerja di kilang Ipoh, baru dapat dalam Rm 1250 untuk fresh graduate. Tapi kalau lebih kurang kilang yang sama, tapi terletak di Batu Maung, Penang, atau pun Kulim, Kedah. Gaji korang akan boleh sampai RM 1800 basic.

Saya juga pernah tengok, satu orang perempuan ni gaji dia RM 2200, walaupun baru habis belajar diploma. Tinggi ni. Nak pula, kalau kerja kilang yang boleh buat OT dan shift siang malam. Memang gaji boleh mudah mudah sampai RM 4000 ke 5000 sebulan kalau dapat basic RM 2200.

Padahal baru umur 21 atau 22 gitukan kalau tamat pengajian diploma.

elaun dan benefit

Ini pun berbeza. Ada company yang boleh bagi elaun sampai RM 300 sebulan. Maksudnya kalau anda dapat gaji RM 1800. Boleh lah merasa RM 1800 juga, sebab RM 1800 + 300 = memang 2100. Tapi selepas tolak KWSP 11%, memang akan jadi dalam RM 1800 juga.

Saya pernah juga kerja dengan satu company yang bagi bonus saham setiap 3 bulan. Banyak juga saya dapat dulu, dalam 1000 ke 1500 setiap 3 bulan.

Dan saya pernah dengar cerita, company yang kerja dalam bidang buat simen, di Perak banyakkan!. Ada 4 company buat simen di Perak. Rasanya yang paling banyak di Malaysia bertapak dalam satu negeri. Kalau company lain, bagi 1 bulan sahaja bonus akhir tahun, tapi company ni bagi sampai 6 bulan.

Tak tau lah betul ke idak. haha..

4 company cement di Perak tu ialah YTL, Lafarge, Tasek Cement dan Hume Cement.

YTL ni saya tak tahu nak masuk ke pintu masuknya macam mana, haha sebab tepi highway. Tak biasa lalu,jalan kecik tu. Lafarge ni memang gedabak besar. Tasek cement, saya pernah dapat interview kilang ni, tapi saya tak pergi sebab takut dengan hidung sensitif pula. Kerja banyak habuk.

Hume cement kawan saya dulu teman basikal jadi supervisor sana.

Kalau tak silap saya, masa saya kerja dulu, ada 3 jenis bonus.

  1. bonus setiap 3 bulan yang saya cakap dari saham
  2. bonus akhir tahun satu bulan gaji
  3. dan bonus performance, dalam separuh gaji rasanya. lupa dah kita, padahal baru 2018 gitu. Sekarang, 2022.

Kalau macam kerja askarkan. Kira kerja kerajaan, kalau jenis askar askar macam level kecik kecik, bukan pegawai. Gaji memang sikit. Sian saya tengok, tapi kerja sampai umur 40 atau 42 sahaja. Tapi pencen dapatkan? so itu benefitlah tu. kadang kita nampak gaji sikit, tapi benefit banyak.

Ada juga kerja kerajaan yang tak ada pencen, tapi kalau tengok payslipnya gaji banyak. Gitu, vice versa.

Saya dah fikirkan 4 perkara ni, apa lagi ya…

erm…

pukul 2 34 pagi dah ni.

jap saya fikir lagi…

Huh, enviroment bekerja pun ambil peranan juga.

Work Enviroment

Kalau anda kerja buat software, level degree, memang mudah gaji nak dapat banyak, lebih daripada RM 2800 pun tiada masalah.

Mungkin yang buat software dalam 3 atau 4 orang sahaja. Admin sorang, bos sorang. So total manusia dalam ofis tak sampai 10 orang. Tapi yang menggunakan software tu, katakan sampai 2000 orang?

Kalau yang subscribe tu 1000 orang, dan setahun kena bayar RM 250 pun dah berapa dapat. So main peranan juga ni. Begitu juga, kalau anda tengok staff staff macam website iproperty, jobstreet atau mudah.my. Saya tak rasa pekerja mereka sampai beribu ribu.

Tapi sebabkan produk yang mereka hasilkan melibatkan orang ramai. Memang jenuhlah duitnya.

gitu lah. Selesai ya, 5 keadaan yang saya dapat fikirkan secara sejenak..

Pilih company anda bekerja dengan bijak, kalau tak bijak lagi tak apa. Kerja dan pilih sahaja yang mana mana dulu, nanti bila kita dah berkawan dalam company tu kita tahulah mana company yang kerja best.

Oh ya, kadang tu gaji tak banyak pun tak apa, asalkan kerja seronok. Bos baik.

So kerja sahaja dulu, nanti lama lama tahulah. Saya pun macam itu juga dulu. Artikel ini saya tulis, memang tak sampai sejam, tapi tempoh saya bekerja sejak 2010 lagi, sekarang kita 2022. Dah 12 tahun dah.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer