Cara Upgrade Account Jobstreet

Update Terbaru Untuk Jobstreet

OK ceritanya macam ni. Saya pernah tahu akan benda ni dulu. Lama kelamaan, saya juga pernah perasan akan ada sorang blogger lain yang gunakan function ni untuk akaun Jobstreet dia. Lupa dah siapa, cuma ingat blogger tu perempuan je.

Tapi saya masih lagi tak buat setting tu di akaun Jobstreet saya.

Namun, lepas kawan rapat saya sendiri yang buat, saya pun terfikir. Yang elok juga kalau korang try function yang ada di Jobstreet ni.

Saya tak buat lagi untuk masa ni, sebab saya macam decide untuk terus bekerja di company yang sekarang untuk 1 atau 2 tahun lagi.

So apa dia?

So di jobstreet ada satu function namanya ‘Priority Application’.

Masuk akaun dashboard jobstreet > pilih MyJobStreet > Priority Application

Apa itu Priority Application?

Sebenarnya ini adalah aplikasi berbayar, kiranya kita bayar Jobstreet dalam puluh puluh ringgit supaya application yang kita apply untuk mana mana kilang tu nampak lebih jelas untuk company company perasan.

Kiranya company kemungkinan besar akan tak perasan sebab terlampau banyak application. Contoh macam saya screenshot di bawah ni, lebih 400 application untuk satu jawatan..

So, ideanya, bila kita bayar sikit kat Jobstreet, dengan harapan Company lebih mudah untuk nampak kita punya application. Sebab kawan saya ni, dia cakap, memang senang nak dipanggil temuduga. Even, dia dapat tempat kilang yang kami kerja sama sama ni pun hasil daripada bantuan priority application ni juga.

Harganya, tak mahal kot. Boleh tahan lagi.

Untuk fresh graduate dalam RM 45

Kalau saya, junior executive dalam RM 70

Langganan dalam setahun kalau tak silap saya…

Alright?

So cara nya korang pergi ke dashboard jobstreet korang sendiri, dan pilih “priority application” macam yang saya tunjuk kat atas tu…

Sebaik sahaja saya pergi ke page priority application macam di atas, page seperti di bawah akan terpapar. Dan saya klik subscribe now.

Untuk link learn more tu, boleh la kalau korang nak klik, ia lebih kepada maklumat lebih detail kelebihan kalau subscribe system priority application ni. Ini dia link nya https://www.jobstreet.com.my/en/user/priority-application/

Lepas saya klik button ‘subscribe now’ di atas, skrin seperti di bawah akan terpapar pula

Kalau saya, saya akan pilih Junior Executive dalam RM 70 setiap 6 bulan.

Kalau tak pasti korang level mana, boleh klik ‘here’s why’ link atas tu, atau screenshot bawah ni lah senang

So untuk anda yang freshy, boleh cuba yang RM 45 itu sahaja…

Untuk pembayaran boleh guna credit card, atau korang boleh juga guna debit card, dan juga cara manual macam cash deposit tu.

Lepas tu? Pandai pandai lah ya..

Ikut kan pada kawan rapat saya ni cakap, tiada masalah pun kalau dah buat application mohon kerja di jobstreet. Sebab sistem ni akan overide kan juga untuk permohonan yang sebelum nya. Saya tak pasti lagi yang ni, tapi tak apa. Siapa yang nak buat, boleh tinggalkan komen. Nanti saya akan confirmkan dengan menghubungi Jobstreet.

Lagi sekali saya tekan kan..kenapa perlu dapatkan priority application ni?

Jawapannya macam saya cakap kat atas tadi. Walaupun jobstreet ni banyak kerja kosong, tapi permohonan dah macam tepu tau. Kalau resume tak betul betul stand out. Dan anda apply pun macam dah terlambat. Saya percaya memang slow sangat lah nak dipanggil.

Even saya sendiri, 7 tahun guna jobstreet pun rasanya macam tak pernah dipanggil secara personal. Kalau ada pun, mungkin sekali sahaja. Itu pun 2015 kalau tak silap.

Kalau tak silap lah, sebab saya tak pasti macam mana company tu boleh call. Mungkin dari jobstreet.

Selebihnya saya lebih banyak dapat panggilan temuduga daripada direct resume yang saya bagi, dan juga open interview yang saya datang..

Boleh rujuk 10 cara cari kerja ni semula, http://www.saya-share.com/tips-cari-kerja-kosong/

Siapa yang dah try system ni, minta kongsikan pada saya ya. Saya pun nak tahu perkembangan anda.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *