Setiap company tu ada bedanya tau.

Bergantung dengan jenis product.

Bidangnya juga.

So setiap sektor dan jenis perniagaan kilang yang anda kerja, mahupun syarikat akan ada punya benefit yang sesuai dan bertepatan dengan keperluan anda sebagai pekerja.

Macam saya contoh nya, kerja kilang. apa yang saya nak cerita dalam article ni adalah yang terbaik contohnya.

So, tak mungkin sama dengan anda yang kerja nursing.

Mungkin saya ada, tapi anda tak ada. Tapi confirm anda ada, tapi saya tak ada.

So masing masing punya sektor.

Dan untuk perkerja kilang semikon macam saya.

Ini adalah antara benefit yang saya cari, dan saya pernah alami.

  1. Elaun datang kerja – macam sekarang RM 120
  2. Elaun kerja shift malam dan siang, macam saya sekarang kalau malam tambah berapa ringgit. Lupa dah. Tapi kalau saya OT shift malam, akan tambah elaun RM 15. Kalau OT siang, saya dapat RM 5
  3. Elaun makan  – kalau macam sekarang, kalau malam 5 ringgit kupon dapat, siang RM 3
  4. Profit sharing, ini profit sharing syarikat, kiranya kalau company dapat untung lebih. Saya akan dapat juga sikit. Normal dalam 0.5 daripada gaji. So, kalau basic 2k, dah boleh dapat tambahan 1k kat situ. Total 2k + 1k = 3 000, tambah lagi OT, katakan 800. Sudah dalam 3800 tu dalam tangan untuk setiap 3 bulan kerja.
  5. Medical – paling best company sekarang ni lah, pergi klinik mana sahaja tak ada masalah.
  6. Boleh buat OT, apa guna kerja kilang kalau tiada OT kan
  7. Basic tak rendah sangat.
  8. Dan sebagainya..

Ok, itu dari segi duit lah.

Sekarang dari segi kawan kawan lah.

Saya benci kalau orang yang jenis kedekut ilmu gedabaknya.

Saya tak cakap bangsa lain tau, melayu ni.

Entah apa lah…

Ok, so itu yang kedua.

Ketiga..

Ketiga ni bukan lah ketiga penting.

1, 2, 3 ni semuanya nak serentak.

Dan ketiga ialah, BOS YANG BAIK HATI

Percayalah, kalau anda adalah masalah dengan budak lain satu kilang semua pun, ia bukan lah satu masalah besar.

Melainkan kalau anda ada masalah dengan BOS

Dengan BOS..biar elok elok, jaga hubungan tu.

Bukan nye nak mintak anda jilat diorang.

Cuma jaga elok2…

Orait?

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply