Cara Dapat Kerja Kosong Kerajaan – 3 Sumber Utama!!

image_pdfDownloadimage_printPrint

Siapalah tak nak kerja dengan Kerajaan!!

Kerja dengan jabatan kerajaan ni memang banyak kelebihannya. Nak buat pinjaman senang, kalau KWSP tak nak boleh keluarkan, dan jadikan untuk package ambil pencen. Tentang increment gaji pula, setiap tahun kenaikan bukan satu masalah.

Isteri saya sendiri kerja kerajaaan, rasanya lebih kurang dalam RM 250 setiap tahun kenaikan secara tetap. Kita yang keja swasta ni, belum tentu RM 100. Ada pernah kawan saya sendiri yang kenaikan gaji tahunan RM 50 sahaja. Tahun lepas pun kenaikan saya RM 60, tapi itu bukan lengkap satu tahun. Lebih kurang 6 bulan.

Rujuk PascaSiswazah untuk senarai kelebihan dan kekurangan 2 platform kerjaya ini.

Untuk pengetahuan anda, daripada 6 adik beradik saya.

Macam mana diorang apply kerja gov.?

Kakak saya tak pasti sebab masa dia mula kerja saya masih lagi tengah study, so kalau sebut tentang alam pekerjaan ni memang lah saya sangat sangat lah tak tahu dan tak ambil tahu pun time tu.

Nanti saya tanya dia…

Tapi rasanya sebaik sahaja habis Diploma dari Politeknik Ungku Omar, kakak saya terus dapat kerja GOV. Atau sebab dia kerja swasta sekejap sahaja.

Nanti lah saya tanya dia.

Yang kedua, abang saya. Anak ke 3 dari 6.

Dia dalam bidang keselamatan.
Mula mula dengan JPJ kalau tak silap, lepas tu pegawai penjara.
Kejap je rasanya dengan pegawai penjara tu, sekarang dia dengan AADK

Sebabkan dia boleh tukar tukar kerja dengan cepat tu macam ni, yang AADK tu memang ada orang dalam. Untuk yang kerja sebagai pegawai penjara tu pula sebab kelulusan Diploma yang ada. Kiranya masa mula mula dapat kerja sebagai Pegawai JPJ tu adalah untuk kelulusan Sijil.

Dia dapat kerja kerajaan sudah semestinya dari SPA.

Yang terakhir,

Adik laki saya.

Baru sahaja dapat kerja kerajaan dalam 5 bulan lepas.

Pelek juga, sebab basicnya macam besar pula. RM 2000

Dan sememangnya dia nampaknya happy sebab dapat kerja tu.

Macam mana dia dapat?

Sebab daripada kawan, geng geng dia tu. Member dia bahagian HR untuk department maintenance tu.

So itu sebab lah dapat. Tapi still masih lagi kena go thru Interview juga.

Ok lah,

Stop cerita pasal diorang, kita cerita pasal korang pula.

Macam mana nak dapat kerja kerajaan ni?

Anda kena alert dengan 3 tempat ni.

Isi borang SPA elok elok tu satu.

Kedua, alert juga dengan jawatan kosong SPA untuk negeri masing masing.

Macam saya dengan anda, http://www.spa.gov.my/ mesti kena tengok. Lepas tu, sebab kan saya dari negeri Perak, http://spaonline.perak.gov.my/index.php pun saya tengok.

Bila di panggil temuduga, buat elok elok.

Untuk ke tiga ialah Website untuk Agensi Kerajaan. Nanti saya bagi contoh di bawah untuk, nak cerita tentang isteri saya duhulu.

Untuk SPA bagi setiap negeri negeri saya ada senaraikan di bawah untuk anda, + dengan wilayah juga.

 1. Kuala Lumpur
 2. Labuan
 3. Putrajaya
 4. Johor
 5. Kedah
 6. Kelantan
 7. Melaka
 8. Negeri Sembilan
 9. Pahang
 10. Perak
 11. Perlis
 12. Pulau Pinang
 13. Sabah
 14. Sarawak
 15. Selangor
 16. Terengganu

Buat la carian sendiri di Google, dan terus bookmark ya. Alert dengan homepage dia kalau kalau ada jawatan kosong yang baru. Sebab kadang kadang diorang ni tak update dalam JobsMalaysia.

Sekarang tentang isteri saya pula.

So isteri saya pun kerja kerajaan. Sekarang sebagai Auditor, pernah juga dalam masa yang sama dapat temuduga dengan Kastam.

Lepas berbincang sama, saya rasa lebih elok dia ambil yang auditor tu.

Kastam, takut dia tak larat pula nak kawat kawat semua. Lembut + Lembik orang nya.

Lagipun Auditor tu memang sudah target dia dari dulu. Isteri saya memang tersangat baik, saya pernah tanya dia. ” Sayang bila last tinggal sembahyang”, dia jawab apa tau. Dia cakap, “sayang sendiri lupa”

Maksudnya, memang dah lama sangat tak tinggal, yang kita ni? hehe no comment. So jangan tinggal sembahyang ya.

Berbalik kepada cara dapat kerja kerajaan no 3 ialah, kita kena alert dengan agensi agensi kerajaan ni. Contoh macam 2 website yang saya bagi masa cerita tentang isteri saya tadi. Iaitu Juruadit, dan juga Jabatan Kastam.

Kiranya, anda pergi ke website https://www.audit.gov.my/ dan http://www.customs.gov.my/ms selalu untuk dapatkan update kalau kalau ada jawatan kosong di Homepage.

 

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

2 comments On Cara Dapat Kerja Kosong Kerajaan – 3 Sumber Utama!!

 • Assalam tuan.. saya sekadar bertanya. Dr tahun 2009 sy pernah daftar spa dr n11 sehingga sy hbis belajar cuba apply 29. Tapi tiada panggilan.. bila semak spa lulus tapisan tapi tiada panggilan utk temuduga atau maklumbalas. Jdi, berlalu begitu shj. Sedangkan tiap2 tahun updated.. apa tips lg bole tuan bantu sy

  • Wasalam Azam. maaf susah juga ni. ikut kan pengalaman wife saya yang government, abang saya, kakak saya. diorang tak ada pun cite gitu. kalau yang update tu memang betul lah. memang kena update.

   mungkin jawatan yang azam minta tu memang ramai orang mohon kot. atau grad dari universiti mana. kalau tak silap, UITM lagi tinggi chance untuk dpat. apa apa, memang dari rezeki juga zam

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer