1

Kerja Sambilan di Rumah Pasang Barang

Nak di jadikan cerita, dalam minggu lepas. Saya memang tengah cari maklumat untuk saya share berkenaan dengan ‘kerja sambilan yang di buat di rumah’. Lepas tu, chat punya chat, tiba tiba memang ada sorang kenalan saya yang buat di Kedah ni.

Panduan Buat Kerja Sambilan <<< Click Di Sini Kawan

Ya, memang barang dari kilang tu sampai ke rumah.

Barang apa? Kalau dah nama pun barang kilang. Kemungkinan besar jenis yang elektronik lah kan. Yang mudah di angkat, yang ringan. Dan barang tersebut ialah ‘wayar’.

Yang perlu di sambung sambung ikutkan pada susunannya

Bila sembang sembang dengan kawan saya ni, rasa kesian juga.

1 ribu unit sambungan wayar dia buat tu, baru RM 14

Itu pun, kemungkinan besar lagi rendah dari RM 14 yang dia dapat. sebab order ni atas nama kawan dia sendiri.

Udah la 1000 unit sambungan wayar ni ambil 1 hari nak setel.

So, sangat lah kesian.

Tapi itu lah. Duit kan. Nak tak nak, tetap juga kena buat walaupun dalam keadaan terpaksa.

Tapi ok lah juga, dari duk tengok TV tak buat apa tu kan.

Boleh la tangan tu teraba raba masang wayang kilang.

Difahamkan, kenalan saya ni. kemungkinan besar akan kerja dengan company ini dalam bulan September 2017 nanti. Kiranya dalam tempoh 1 bulan lah dari sekarang.

Jadi, apa yang kita boleh faham. Kilang ni juga ada hire staff/operator untuk sambungkan wire ni di Kilang juga.

Saya cuba cari iklan iklan tentang pasang barang kilang ni di Mudah.my

Tak ada.

Jadi, kalau anda nak join buat juga. Terpaksa lah tanya tanya orang untuk dapatkan maklumat.

Nasihat?

Nasihat saya, jangan buat. Sebab terlalu sikit. Kerja macam banyak tak setel setel.

Baik g kerja 7E tu.

Atau boleh baca, tips yang anda boleh buat kalau nak buat kerja sambilan

Kerja Dari Rumah Yang Boleh Dipercayai





Kerja Part Time di Rumah

Untuk tips, kerja sambilan pasang barang kilang, boleh rujuk artikel ini, tips untuk kerja pasang barang dari kilang.

Dan kalau nak belajar buat duit dari rumah, ini dia post nya, tips untuk buat duit dari rumah

Nak buat kerja part time ya? Sebab apa nak parti time parti time ni?

Sudah pasti sebab nak dapatkan duit lebih. Macam apa yang anda sedang baca ini. Blog saya ni pun dikira sebagai part time untuk saya juga selain daripada bekerja di kilang semikon nun.

Kilang semikon yang saya kerja buat microchip untuk IC, kereta, dan ada produk Iphone juga. Gaji? Adalah dalam RM 2500, kalau rajin sikit OT dalam RM 3500. Kalau betul betul rajin RM 4500. Normal saya akan dapat RM 3 lebih.

Persoalannya sekarang, macam mana nak dapat lebih daripada RM 10 000 sebulan contohnya. Sebab kerja kilang, kenaikan setahun pun dalam RM 150 sahaja. Memang boleh sampai 6k kalau rajin OT. Tapi itulah masalahnya, kena rajin OT. Saya sekarang dah kawen pun dah rasa malas nak OT, apatah lagi kalau dah umur 40. Dan kalau umur 40 pun saya rasa macam tak berapa sesuai dah kerja kilang.

Harapannya bisnes part time blogging saya sekarang ini akan menjadi full time satu hari nanti.

Ini sahaja kalau kita nak duit lebih, kena berniaga sendiri. Nak harapkan gaji memang tak mampu ler.

Dulu ingat lagi, mak ambil upah untuk kupas bawang putih.

Masa tu saya tak rasa apa pun, tapi sekarang ni. Adui nampak sangat family saya ni tak berduit betul dulu. Sampai kupas bawang putih pun sanggup.

Isk isk..very sad

But no worry, my iltizam come to rescue.

Sekarang saya nak share apa yang saya buat, kiranya perniagaan part time saya yang saya harapkan akan jadi full time. Target nya umur 30. Tapi sekarang da 29. Adui. Macam jauh lagi je perjalanan ni.

Yang pertama, yang paling saya suka buat ialah saya buat blog macam sekarang ni, tulis pendapat dan pengalaman atau pun pengetahuan saya, bantu orang lain. Bila kita bantu orang lain, orang akan suka. Dan bila orang suka saya lagi la suka. Lagi tinggi traffik atau pengunjung yang datang ke blog, lagi banyak lah earning yang saya dapat.

Selain tu, anda pun tengok saya macam suka menulis. Dalam banyak banyak budak kilang, ada lah 1 dalam seribu macam saya. Huhu

Dan bila saya suka menulis, saya pun boleh la ambil upah untuk menulis selain daripada menulis blog saya sendiri. Kalau kita tulis kat blog sendiri, duit yang akan dapat tu mungkin 2 3 bulan lagi akan datang. Kalau tulis untuk blog orang lain, time itu juga dapat.

Buat study pasaran traffik internet, saya tak pasti nak guna ayat apa ni. Tu yang sebut “pasaran traffik internet”. Ini pun antara yang saya ambil upah juga. Kiranya orang lain samada ada dia dapat projek atau pun dia punya projek sendiri, upah saya untuk buat market research dalam pasaran internet ni. Pun boleh juga. Ilmu ni saya belajar sejak 2008 lagi.

Saya juga ajar orang lain untuk buat blog. Saya buat video, rekod video tu semua. Editing sikit bagi nampak kemas. Buat satu website membership dan jual. Ini plan saya 2017 ni, harap berjaya lah.

At least ada lah produk sendiri kan, dah lama main bisnes internet ni tapi tak ada produk langsung. So itu adalah start up nya.

Untuk siapa siapa yang minat dengan bisnes dari rumah ni. Saya ada buat satu post panjang lebar terangkan pada anda bagaimana nak mula dan dari mana nak mula.

Saya juga kongsikan apa yang patut anda belajar.

Boleh belajar cara cara nya di Artikel Kerja Sambilan Dari Rumah

Baiklah, itu sahaja kot.

Ini yang saya buat sendiri.

Anda pula bagaimana? Cewwah

Kerja Dari Rumah Yang Boleh Dipercayai