Kerja Dari Rumah Yang Boleh Dipercayai

Baiklah…

Saya start mula minat dengan perniagaan internet + blogging ni sejak 2008 lagi. Masa tu saya lebih kurang semester ke 3 di Unversiti. Sejak dari situ, sampai lah sekarang. Saya memang minat bidang ni.

Image Credited : MakeMoneyOnline

Bagi saya. Bidang ni, best. Satu suasana kerja yang langsung tak terikat dengan mana mana kekangan masa.

Dan sepanjang saya buat dan belajar bisnes ni. memang ramai yang jenis yang macam najis.

Maksud saya jenis yang macam ni..

Jual produk, tapi duk kesahkan pasal untung dia je.

Ibarat macam ni. si Ali ni, jual produk. Mungkin produk tu, ‘cara buat bisnes internet’ lah lebih kurang. Yang saya benci, yakni memang ramai sikap ni antara kita. Si Ali ni akan bangga sebab sale dia menjual sahaja.

Itu yang saya benci.

Padahal, sepatutnya dia berbangga dengan berapa orang yang dia dah berjaya bantu.

ITU YANG PALING UTAMA..

Lepas tu, duk gigih Ali menayang diri di social media dia pandai berniaga.

Dah la orang melayu ni, kalau produk macam haprak memang malas + malu nak minta ganti rugi.

Malu nak minta duit balik.

Saya bukan kata orang lain ya. Saya mengata diri sendiri.

Memang malu nak minta duit balik. Tapi, kalau dengan orang putih. Rasanya dekat 4x dah pun ada.

Dan disebabkan masalah yang memang berleluasa ni.

Saya rasa, elok saya buat kan satu post khas untuk ingatkan anda.

PERCAYAKAN SATU BENDA NI…. SUSAH NAK CARI ORANG YANG BETUL BETUL NAK BANTU HANG PUNYA

Dan berikut antara beberapa IDEA yang anda boleh buat duit dari rumah..

ImageCredited : Successful Freelancer with Arianna Orland

  1. Jadi freelancer di Internet

Freelancer ni memang popular. Saya tak nak guna ayat “ memang ramai yang dah berjaya jadi freelancer “. Sebab seramai mana pun yang berjaya. Lagi ramai yang tak berjaya. Walaubagaimanapun, anda boleh cuba.

Untuk jadi freelancer anda boleh jadi freelancer untuk apa sahaja.

Antara yang popular

  1. Buat artikel untuk bahasa Melayu, atau pun bahasa Inggeris.
  2. Jadi designer yang jenis menggunakan photoshop itu semua.

Saya bagi contoh 2 sahaja. Untuk tahu lebih banyak idea idea yang anda boleh buat. Pergi ke website macam Fiverr.

Caranya ialah anda browse dari satu kategori ke kategori yang lain… Kemudian cuba relate kan dengan kebolehan anda. contoh macam saya, saya memang suka menulis artikel macam ni. so saya memang ada ambil upah untuk tulis artikel. Dulu lah, sekarang saya sudah tak ada masa untuk buat ini semua.

Jangan hanya letakkan artikel sahaja sebagai sebab anda jadi Freelancer, yang lain pun lagi banyak ada. So, lagi sekali. Cuba browse mana kategory dan relate kan dengan apa yang anda boleh buat juga.

Selain dari Fiverr ada banyak lagi website lain.. Antaranya…

  1. https://www.fiverr.com/
  2. https://www.upwork.com/
  3. https://www.peopleperhour.com/
  4. https://www.freelancer.com/
  5. https://www.guru.com/
  6. http://freelancewritinggigs.com/
  7. http://ifreelance.com/

INGAT!!! Untuk cubaan pertama, kedua, ketiga. Anda mesti failed punya. Bagus ke tak failed? Mesti lah tak bagus. Kadang kadang mesti ada dengar orang cakap “bagus failed ni, supaya anda dapat belajar sesuatu”.

Cewwah, bagi saya itu semua fikiran najis. “ Ye la yang suka aq failed, supaya hang boleh jual barang kat aq lagi kan?

Tapi ingat salah diri sendiri juga. Bukan sebab anda failed tu adalah kesemuanya dari produk panduan belajar internet yang anda beli. Kemungkinan besar adalah dari diri kita sendiri yang lemah semangat.

Kalau nak jadi freelancer, yang paling penting anda mesti tahu market yang anda cuba nak dapatkan customer. Maksud saya, kalau website website macam atas tadi tu lebih kepada market orang putih. Tak semestinya kena guna website tu baru leh berjaya.

Boleh sahaja gunakan idea untuk buat apa dari website tu, dan promote di facebook masing masing. Kiranya untuk lawan dengan competitive nya orang putih dalam website tu memang susah.

So, lebih baik kalau fokus untuk market Malaysia. InsyaAllah, yang adik adik kecil comel yang masih lagi student tu senang sahaja nak dapat sales.

Apa yang saya sembang pasal nak jadi Freelancer ni tak tamat di sini. Saya masih lagi ada benda nak cakap, tapi cukup setakat ini lah sebab saya nak pergi ke cara buat lain untuk buat duit dari rumah pula.

Kalau anda berminat untuk tahu lebih detail tentang nak jadi Freelancer boleh tinggalkan komen nanti saya akan cuba fikirkan artikel yang lebih focus untuk membantu.

oh ya. Jadi freelancer atau dalam kata nama lainnya, anda tawarkan servis kepada orang lain…

  1. Jual produk…

Kalau anda betul betul serius nak berniaga dari rumah ni. Idea saya ialah hasilkan produk dan cuba jual. Produk yang nak dihasilkan seakan macam jadi freelancer tadi juga. Anda jadikan apa yang minat apa yang anda passioanate dan keluarkan produk.

Wah bunyi macam susah juga tu ya.

Kalau minat mekup macam mana? Nak keluarkan brand sendiri pulak ke?

Tak semestinya..tak pa, baca dahulu sampai no yang 3 di bawah. Nanti anda akan lebih faham.

So, keluarkan produk sendiri boleh kata sangat best. Anda akan belajar banyak benda bila buat benda ni.

Saya ada lagi nak bincangkan tentang jual produk ni, iaitu bila dah pilih produk apa nak jual, mesti nak kena tahu cara marketing juga kan? So saya akan hold dulu cara marketing ni, sebab saya nak pergi no 3 dahulu.

  1. Dan no 3 ialah, Jual Produk Orang lain

Ini yang menjawab soalan makeup tadi, tak semestinya anda kena ada brand sendiri untuk berniaga dari rumah. So boleh sahaja jualkan produk orang lain. Saya rasa anda pun perasan, contoh macam Datuk Alif Terlajak Laris tu selalu cakap, kalau nak jadi agen ke apa boleh call no sekian sekian. Ini lebih kepada maksud saya no 3 lah ni. anda jadi agen atau pun boleh juga di panggil affiliate dan cuba jual kan produk orang lain.

Ada komisyen yang lebih daripada empunya produk sendiri. Semuanya bergantung kepada owner. Tapi insyaAllah lah, berbaloi..

Alrite, selesai idea untuk no 2 and no 3. Sekarang saya claim balik apa yang saya cakap kena tahu tentang marketing tadi. Saya ulang lagi sekali ayat nya lah untuk anda lebih jelas…

Bila dah ada produk sendiri, atau bila ada produk yang anda boleh jual kan. Atau pun anda sudah ada servis yang ingin ditawarakan. Tiba lah masa untuk belajar cara untuk jual barang itu pula atau cara untuk mempromosikannya. Dan berikut adalah antara beberapa idea + platform yang anda boleh gunakan untuk jual produk nun…

  1. Di facebook – ini yang paling popular. Saya sendiri tak tau, dan saya sendiri pun tengah belajar
  2. Guna blog + SEO – ini saya tahu
  3. Guna whatsapp – ini saya tak tau
  4. Guna beetalk + wechat – ini saya tahu juga sikit sikit, tapi saya tak suka buat cara ni
  5. Guna sponsorship – kiranya, anda cari blog yang popular atau instafemes ke, atau pun facebook femes ke. Minta diorang promotekan produk anda. katakan anda bayar dia ni RM 300. Agak agak earning boleh tak dapat lebih dari 300. Kalau boleh, so ok lah tu. boleh la teruskan, dekat orang popular yang lain juga..
  6. Oh ya..guna Instagram. Saya sendiri tak ada Instagram.
  7. Dan macam macam lagi… malas nak listkan semua…

Untuk pengetahuan anda. Di Malaysia, memang ramai so called Sifu yang boleh ajar anda cara marketing untuk setiap cara cara di atas ni. So hati hati lah ya..

Oh ya, anda juga boleh gunakan teknik teknik di atas tadi untuk marketkan bisnes freelance anda di no 1 tadi. Jelas?

Kesimpulannya?

So saya harap anda jelas kan? Basically, nak buat duit sambilan di rumah ni. Perlukan produk yang mungkin anda boleh keluarkan sendiri. Atau pun produk tersebut adalah dari orang lain. Jadi agen ke macam mana.

Then cuba jual kan.

Dan bila nak cuba menjual, anda mesti belajar teknik teknik nya oleh Sifu Sifu yang memang ada buat program mengajar orang ni.

Eh..korang kalau betul betul berminat, tolong la jangan buat bisnes macam di bawah ni.. Memang saya benci betul…

Dan berikut pula, antara cara buat duit dari rumah yang saya rasa mengarut dan membuang masa. Tolong lah jangan join benda benda macam ni.

  1. Lengkap kan survey untuk dapat duit
  2. Join forex sebab forex itu haram
  3. Derma10, dan cari lagi 10 orang untuk derma anda 10 – ini pun haram tau.
  4. Anda nyatakan sendiri no 4 ni di comment, nanti saya reply…
  5. Binari… Memang dapat duit banyak, saya ada member cina, amoi yang berjaya gila buat benda ni. tapi sebab kita orang Islam. Beringat lah ya, duit banyak pun hanya untuk seketika sahaja. Namun andai kata, anda nak juga duit banyak supaya boleh lebih mudah untuk mencari pahala. Silakan mencari duit dengan banyak, tapi mestilah dengan cara yang halal dan dirahmati… InsyaAllah

Sebenarnya, topik dalam artikel ni adalah terkeluar sedikit dari apa yang saya plan nak kongsikan di SayaShare. So, kemungkinan besar saya tak akan update lagi tentang post yang lain.

So sila tinggalkan komen untuk mana penerangan saya yang mungkin mengelirukan anda.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

57 Comments

  1. what about bitcoin? act saya pun ada blog once but dah delete sbb busy lepas spm terus masuk kolej mmng tak sempat nak updae.. buat blog biasa bloggers tambah pendapatan dgn Nuffnang. En. syed tau Nuffnang tu apa? saya cuma tgk je depa buat ada kat blog.. tapi saya tak reti..pernah nak cuba mmng tak faham hahahha last sekali malas & blog pon dah takda..

      1. Aslkm syed.saya ingin luah kn tentang kerja samping ini jujur atau penipuan.ok lh baru2 ni saya ade pohon kerja part time lipat risalah.ok lh saya ade b.in duit dlm $60.diorg suruh tunggu 12 hri.dh sampai hri ke 14 harap kn kerja itu bolh ringan beban suami saya rupa menipu.saya cll tk jwp.hntr wsp pun tk jwp.tpi yg jadi persoalan saya pihak yg buat kerja part time masih lgi tawaran.tpi dgn name org lain.sampai saya buntu.dgn kena marah dgn suami.saya pun nk buat repot pada aduan penguna.pejabat di terengganu.

        1. ok..benda ni actually dah dikongsikan kat email oleh seorang pembaca blog ni juga. dia duk tanya kes mmcm ni juga. ada orang tu nak offer keje. tapi sebelum offer, dia nak kita pula bagi dia duit supaya nak pos barang..

          dia tanya saya, boleh percaya ke tak. saya cakap, tak payah. kalau betul la orang tu nak berniaga. apa pasal la pula awk nak kene cover kos hantar barang. mesti la orang tu atau company tu sepatutnya da cover tolak sekali dalam upah nak bayar awak tu.

          so yang bertanya saya ni pun cancel la nk join..

          tapi, tak sangka awak pula yang kena..bersabar je lah…

          1. kalau buat report polis pun tak dapat juga duit tu balik. saya pernah kene kencing bayar sampai 6 ribu…polis, awal awal cakap. duit tak dapat balik..saya pun terus balik…

  2. Saya tahu nuffnang tu apa. Ikutkan pengalaman, macam earning yang dapat dari nuffnang ni tak banyak mana pun.

    Bitcoin? erm saya nak bagi pendpat pun saya tak berapa berani juga. sebab saya langsung tak pernah ambil tahu. Sebab saya tak suka jenis bisnes yang macam tu.

    Abang ipar saya, pernah ajak join group emas dia. Bagi saya itu sebab entah apa apa, masukkan duit dan harapkan duit tu beranak pinak. Dan la duit yang kita laburkan tu tak tau pun macam mana diorang buat.. Takut hukum jatuh jadi haram atau pun setidak nya haram.

    Bit coin, saya ada member amoi yang berjaya. Boleh je saya jumpa dia untuk belajar, salu juga dia tunjuk earning dia kat WeChat, dalam 20 ribu ringgit. Memang banyak, tapi punca nya dari mana?

    So saya tak suka bisnes macam ni…

    Apa apa pun, hati hati, dunia sekarang ni banyak benda yang pelek pelek. Rezeki yang kita cari nak bagi anak bini makan, tak kan nak bagi dari unsur yang kita tak pasti….

  3. Nasib saya baca artikel kat blog ni. Tau la seba sedikit mna haram mana halal. Ye, saya pon mcm org lain jugak nak kejarkan duit dapat byk dengan cepat tapi sy rs hidup ni Tuhan dah bagi kita untuk jadi pnyabar. So, sabar jela buat mna yg boleh dengan cara halal in sha Allah rzeki akn dtg berlipat ganda. Perlu kesabaran je.

    1. Ye Yana. Terima Kasih..

      Bagi saya, setiap jenis blog apa pun. ada yang tulis pasal lifestyle, ada yang pasal travel. Ada yang pasal review makanan.

      Tak lengkap kalau kita tak selitkan satu lagi categori yang sgt penting. iaitu agama. Tambah tambah lagi kalau blog yang topik nya tips cari duit. Sebab terlampau senang sangat nak dpat income tu datang dari benda yang x cantik.

      Saya tak nak cakap haram ler, bukan level saya nak letak hukum. Tapi kalau saya, saya akan buat mana yang saya betul betul yakin halal dan berkat sahaja. Yang ragu ragu, mesti tolak tepi jauh jauh. Apatah lagi kalau yang dah confirm dari Ustaz2x.

      Yana boleh tengok blog ustaz zaharuddin juga.
      http://www.zaharuddin.net/

    1. Tak reply pun, tak pe lah. Saya ingatkan lagi sekali motif apa yang saya nak sampaikan atas tu.

      Tujuan saya, bukannya nak bagi tau directly apa bisnes yang awak patut join tau. dan saya memang tak boleh pun bagi idea mcm tu. setiap orang, minat dia lain. Niat pun lain..

      So, post ni bertindak sebagai guideline yang korang semua kena lalui.

      Iaitu, seperti apa yang saya tulis atas nun.

      Kalau nak buat duit dari rumah ni, anda tak akan lari daripada 3 benda ni.

      pertama, buat atau sediakan produk untuk dijual.

      kedua, kalau tak ada produk, anda ambil produk orang lain dan cuba jual. tak kesah la jadi apa pun. agen ke apa..

      kalau x de produk, x nak jual produk orang lain. pun tiada masalah. anda boleh sahaja jadikan kepakaran anda sebagai service. contoh mcm tulis artikel ke, design2 ke…

      dan yang akhir sekali..

      tak kesah lah yang pertama, yang kedua, yang ada sediakan service sendiri. Memang tak akan lari dari langkah terakhir ni.

      Iaitu, cara untuk buat promosi…

      Alrite?

  4. salam. hai. saya berminat nak tahu lebih lanjut pasal freelancer nie. sy betul betul nak cari part time job sbb sy student dan sangat memerlukan duit tambahan utk pembelanjaan sepanjang study nie. sy mahir dalam bidang data entry and buat akaun utk syarikat kecil.

  5. apa pendapat saudara tentang part time job data entry?
    keje dari rumah juga.. syarat ada laptop or pc or gajet pun boleh.
    mereka kenakan bayaran RM50 / RM60 / RM80.

      1. Ye… yg memohon perlu buat bayaran.. utk dormain n ntah pe lagi… consider as yuran.. saya pernah hubungi… tapi bru tanya 1 soalan.. dia dah block.. sgt2 biadap. katanya dia akan link kan dgn company yg offer job data entry. dia suruh bank in RM60 tu dulu baru akan dijelaskan lebih lanjut… taip je “kerja part time data enry” .. ataupun iklan dia “kerja dari rumah pendapatan RM400-RM800 seminggu”

        1. benda ni da pernah jadi kat pembaca blog sayashare ni juga..tp kes dia by pos. kiranya kalau nak dapat kerja, kena bg duit untuk dia pos kan ke rumah kita. buat apa entah lupa dah saya..

          klo nak tau kan benda ni betul ke tak, korang boleh je fikir sendiri..apsal pulak dia nak minta kos untuk hantar bayar pos semua. kalau betul la dia tu nak menggaji orang, kenapa tak kos pos tu masuk sekali dalam modal untuk bayar gaji kita? so nampak sangat dia nak kencing…

          1. klau dia sryh bank in rm 50 sbgai byrn pndftrn n utk dia bgi ebook panduan bgi keterangan lnjut kerja yg prlu dibuat tu mcm mna plk ye?

          2. bergantung kepada minat awak utuk buat bisnes yang macam mana, dan juga betapa kuat informasi yang boleh di bagi..dan yang paling penting, beli apa apa pun. pastikan ada money back guarantee. nanti kalau tak puas hati, boleh minta duit balik.

            tapi money back guarantee online ni mcm tu lah, kalau dia tipu, kena lah..at least nampak la money back guarantee tu ye…awk minat bisnes apa, biar saya boleh cadangkan

  6. Salam..sy bru je terkena dgn partime job lipat risalah. Dah bayar rm 60 sbg yuran katanya. Kna tunggu dlm masa 7-12 hari nti bahan kerja akn smpi depan pintu. Harini dah masuk hari ke 16 tp still blum dpt bahan kerja. Bila contact org tu dya x replay wasap n x jwb call. Last2 baru tahu yg diri ini sudah di tipu apabila terbaca satu blog dari mangsa yg sama. Sy betul2 nk cari duit lebih sbb komitmen tiap bulan lebih drpd pendapatan bulanan. Ada sapa2 yg boleh suggestkan partime kerja di rumah? Contoh macam partime pasang barang kilang ke. Kalu sapa2 boleh suggestkan boleh whatsap sy ya. http://Www.wasap.my/60196945548. Tq semua

    1. Secara logik, kita yg minta kerja, kita yg patut dibyr, bkn kita byr dia wlpun skali…

      Biras sy 2x kena tipu, 1st rm300 berkaitan pasang patung apa ntah, kena tipu

      alih2 baru ni rm60 lipat risalah dan pos..kena tipu jgk, ws blue tick tp apa pun tidak..

      Sy rasa dah berkurun xtrm surat bersetem…mana dtg la ada pos risalah bagau zmn2 skrg ni.

      Moga ambil iktibar, jgn terkena lagi…

  7. Kerja pasang barang dr kilang ni kdg org yg xmahir it komputer dll @ kurang mahir bahasa inggeris yg minat, sbb sy ckp mcm ni, jiran sy di kampung mmg buat kerja pasang kilang dr kilang, sbln blh la dpt rm400-500 gitu…psg wayar, wlpun nmpk byk 1000 tu dlm rm70, tp xsusah pun…sy selalu tgk dia kalau balik kampung, asik tny mcm2, brp blh siap, brp dpt dll..
    Dia kata kalau mahir semua, dia pun xnk pasang barang mcm tu..baik dia cari job yg lagi bgs…dgn anak 4 nye..wlpun xbyk, ddk umh dpt la 4-500 dh memadai pada dorang.. area utara masih byk lagi kerja pasang barang dr kilang ni….
    link2 yg en bagi tu dlm bahasa inggeris belake…hihi…bidang pun boleh tahan mantap…bkn calang org jgk la yg boleh buat task tu…
    sekadar pendapat dr pengalaman sebenar jiran…bkn niat melabelkan org yg nak cr kerja dr kilang ni bawahan, maaf kalau tersinggung…

    1. kedai makan kot..tu je yang x perlu guna modal..tolong orang kat pasar malam kot…itu je yang tak perlu modal..jadi freelancer kat peopleperhour kot..itu yang tak perlu modal..tp nk jadi freelancer kena ada speciality..contoh mcm pandai design ke, pandai tulis artikel dalam bhasa inggeris ke..atau pun, minta mak dalam 500, belajar bisnes internet. beli produk panduan bisnes interent dlaam 100 hinggit. selebihnya 400 akan guna untuk pembinaan website..so dah boleh start dah ni..

      tp masih lagi ada faktor gagal tau..sebab takut produk tu beli produk haprak..tp tiada masalah pun kalau minta duit balik..tp..klo produk tu power tu, tak semestinya akan berjaya kat awak juga..sebab mungkin sifu panduan tu tak follow up dengan baik, atau pun..klo produk dah power, dan dia follow up pun baik, tapi masih lagi belum tentu leh berjaya juga..sebab masih lagi bergantung pada rezeki..

      apa apa pun,, dengan 500 yang awak start mungkin berjaya dan mungkin tidak..get ready untuk failed…macam saya start mula mula dulu..mintak duit dalam 250 dekat abang saya untuk belajar bisnes internet…

  8. Hai saye nk cuba kerja jadi jurutaip online bekerja dari rumah tpi kne bayar rm50 sebagai pendaftaran.Saye tngk iklan krje nie di kwp online sollution boleh prcaye ke x?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *