1

Contoh Soalan Temuduga Yang Susah di Jawab

Bagi saya, soalan temuduga yang susah untuk kita jawab salah satunya ialah masa kita kenalkan diri sendiri.

Kiranya, sebaik sahaja anda masukkan ke bilik temuduga, dah pasti akan ada 2 atau 3 orang panel dihadapan. Selepas sahaja anda duduk, panel tadi akan tengok tengok butiran dan resume anda, dan selepas beberapa saat itu ahli panel atau penemuduga akan anda minta kenalkan diri.

Inilah masa yang paling crucial, paling nervous.

Sebab enjin kita baru nak start kan.

So, kita jadikan kenalkan diri ini sebagai point no satu, untuk soalan soalan yang susah atau sukar dijawab semasa temuduga.

No 1 – Masa kenalkan diri buat pertama kali.

No 2 – mencari perkara yang positive untuk pengalaman kerja yang sudah.

Pernah dengar cerita tak, bila kita interview ni. Banyak orang akan bagi tahu jangan duk cerita buruk untuk kerja anda yang lepas.

Atau duk mengata apa apa pada pekerja yang kerja anda yang sebelum ini. Buruk ke apa, biar begitu sahaja, tak perlu nak ungkit dan bawa sampai masuk ke bilik temuduga ni.

pernah? jangan buat tau, sebab benda ni memang sudah berlaku pada saya. Duk syok sangat bercerita, lastnya kita pun jadi susah nak jawab untuk tackle balik

So lebih baik kita cerita perkara yang positive dan baik baik sahaja.

Dan disnilah susahnya nak menjawab soalan temuduga tu, sebab kita boleh ceritakan yang positive sahaja, padahal tempat kerja lama kita bapaknya banyak negative.

No 3 – Dan bila kita cerita positive sahaja, awat berhenti juga.

Ini lagi satu hal, kita kata tempat kerja yang lepas best. Semua happy, tak ada negative. dah tu kenapa berhenti.

Betul juga kan.

So menjawablah pening kat situ.

No 4 – Soalan yang berbentuk masalah

soalan berbentuk masalah ini memang jenis soalan temuduga yang kita tak boleh nak rancang atau agak apa yang akan ditanya. Kalau jenis soalan lazim temuduga memang kita boleh agak, sebab soalan begini kita boleh anggap sebagai confirm akan ditanya.

Tapi, kalau soalan berbentuk masalah, memang agak susah sikit.

Dan persediaan yang anda kena buat agak makan masa juga. Sebab kita nak cari possible soalan yang mungkin akan ditanya.

No 5 – soalan yang berbentuk semasa

Soalan semasa ni macam isu politik, covid, mungkin gemba bumi yang baru berlaku. Soalan ini lebih kepada nak tahu kita ni alert dengan keadaan sekeliling ke tak.

Soalan ini pun susah juga, tapi saya belum pernah ditanya lagi. Sebab biasa kerja swasta memang jarang tanya soalan macam ni.

Biasa yang ditanya untuk mereka yang kerja interview goverment.

No 6 – apakah kekurangan anda

untuk kelebihan, mungkin boleh jawab. Tapi kekurangan ini macam soalan yang double meaning. Kita boleh ja jawab macam biasa, tapi jangan menjawab yang menunjukkan kita ni bengong sangat.

Sebaliknya, lebih kepada mungkin kita perlukan masa untuk adapt dengan environment baru. Dan kita juga, kena expresikan dalam interview itu yang kita ni memang jenis terbuka untuk menerima kritikan dan cadangan orang lain.

Begitu

No 7 – Dimanakah anda berada lagi 10 tahun?

Ini pun boleh kata susah juga. Anda jangan tanya pula orang yang temuduga kita tu balik, ‘tuan kerja sini dah berapa lama?’.

Kalau dia cakap 15 tahun, ok lah. Tapi kalau dia cakap 3 tahun, jangan pula jawab, tuan pun baru 3 tahun sibuk nak tanya saya 10 tahun pula apa hal.

so, jangan jangan..

Menambahkan can tak dapat kerja sahaja.

Antara faktor orang yang temuduga kita ni nak pada kita, selain daripada pendidikan, pengalaman. Depa juga nak kita ni dengar cakap tau.

Atau yang boleh dengar kata, atau yang bahasa kasarnya akur dengan dia.

So kita kena tunjukkan itu, nanti kita dah dapat kerja, kita pun dah ada pengalaman sikit, kita pun dah tahu buat kerja, baru kita tunjuk belang sebenar.

Saya memang sebiji buat macam ni. haha

Itu sahaja.

Soalan temuduga susah jawab ni sebenarnya, sangatlah banyak. Dan sangatlah bergantung kepada individu itu sendiri macam mana nak jawab dan tackle soalan soalannya begini.

Whats Next?

Tak lain tak bukan, adalah anda praktis macam mana nak jawab, cuba fikirkan ayat terbaik untuk kita reply.

Dibawah ini, saya akan senaraikan contoh contoh untuk soalan yang saya nyatakan di atas. Kalau diatas tadi, mungkin saya kongsikan beberapa atau tajuk besar soalan itu sahaja.

Lepas ini, saya akan senaraikan segala possible soalan yang mungkin akan ditanya. Dan anda pun saya harap dapat kongsikan idea apa soalan yang mungkin ditanya, tinggalkan komen ya.




Contoh Soalan Temuduga Yang Susah Dijawab

Sesi temuduga ni, sebenarnya dah macam pernyataan kita daripada Malaikat dalam kubur pun ada kadang kadang tu. Cuma, bedanya, kalau dalam kubur, kita akan jawab guna amalan kita.

Tapi kalau di sesi temuduga, kita jawab berdasarkan latihan atau praktis yang kita dah buat.

Temuduga di kubur, kita memang tak boleh tipu.

Tapi, temuduga kerja, memang kita boleh sembang baik punya, tapi mestilah banyakkan latihan, praktis berdialo g depan cermin dan cuba buat memek muka yang bila orang tengok kita tu, dia akan rasa suka dengan kita.

OK lah, untuk contoh soalan temuduga yang susah nak jawab. Saya akan cuba senaraikan dibawah, nanti anda cuba fikirkan jawapan terbaik ya.

  1. tell me about yourself
  2. Apakah kekurangan anda
  3. apakah pencapaian terbaik anda
  4. kenapa tinggalkan kerja sebelum ini
  5. apa yang anda akan nampak kalau 5 tahun dari sekarang
  6. kenapa nak kerja disini
  7. what make you unique
  8. what are your greatest strengh
  9. What did you like and dislike about your previous job?
  10. How much do you expect to get paid?
  11. Why should we hire you?
  12. From your resume, it looks like you were fired twice. How did that make you feel?
  13. What do people most often criticize about you?
  14. What have you learned from your mistakes?3. How do you handle stress?
  15. How has your education prepared you for your career?
  16. Are you a team player?

So daripada 16 soalan yang bagi saya agak susah untuk anda jawab ni, soalan 13 hingga 16 adalah yang susah dan paling rare ditanya.

So better prepare juga.

Lagi satu jenis soalan yang susah dijawab ialah soalan jenis masalah. Contoh yang saya pernah ditanya.

  1. katakan ada satu group perempuan yang jaga mesin ni, sepatutnya tutup mesin pukul 7, tapi pukul 6 30 mereka dah tutup mesin, so production akan terganggu. so kalau u, apa yang u boleh buat untuk pastikan masalah ini tak berlaku? ( masa ni saya apply untuk jadi supervisor )
  2. dan lagi satu, katakan mesin tengah jalan, production nak banyak ni. Tiba tiba mesin jalan product yang defect. so macam mana, awak nak minta production tutup mesin atau jalan juga? ( masa ni saya apply untuk jadi process technician )

So sekarang apa step seterusnya?

Apa lagi, cuba la fikir apa jawapan yang terbaik untuk anda jawab nanti. Kalau tak pasti cara nak jawab, boleh tinggalkan komen dibawah saya cuba fikir kan juga.




Cara Nak Deal Gabra Masa Temuduga

Bila saya datang temuduga, tak kesah la yang open ke yang dipanggil ke, yang ada notice dari Jobstreet ke. Benda yang paling saya gabra/takut/leceh/benci ialah QUIZZZZZ…

Temuduga, saya rasa macam boleh handle lagi. Gabra sikit sikit tu biasa lah, tapi masih lagi tak merisaukan sangat sangat lah. Kalau takat soalan gitu gitu, gini gini InsyaAllah boleh lah. Berkas usaha dan prepare kita kan. Tapi quiz..adoi..

Quiz ni, memang soalan nya sikit tau. Dan kadang kadang soalan dia tak susah mana pun. Cuma bila sampai soalan masalah tu yang saya lemah betul. Soalan temuduga, sebenarnya kita dah boleh agak dah. Even saya sendiri ada list pelbagai soalan soalan lazim yang ada dalam blog ni.

Pergi dekat search box atas, dan buat carian ‘soalan temuduga’ macam bawah ni..

InsyAllah, rasanya dah sehabis baik dah soalan soalan yang saya kumpul kan tu. Oh ya, insyaAllah dalam masa terdekat, saya tengah kumpul kan sepenuh nya soalan yang pernah di tanya dan kemungkinan di tanya sebelum sebelum ni. Nanti kan ya…

Tapi quiz? Quiz payah sikit.. saya ada sediakan artikel khas untuk jawap soalan quiz ni. Nanti saya update kat artikel ni..

Untuk sekarang, saya nak kongsikan cara, bagaimana nak deal dengan perasaan gabra bila pergi temuduga..alrighte?

Start Dengan Mindset Yang Betul

Saya sendiri, kalau ada company yang nak cari pekerja tapi tak perlu temuduga, tak perlu susah payah dari jauh untuk buat temuduga dengan Engineer, lepas tu dipanggil lagi untuk temuduga dengan HR untuk gaji dapat berapa semua. Hanya bagi nama, dan esok boleh start kerja!!

SAYA MEMANG TAKNAK. Hah gitu..

Nampak tak bongkaknya di situ..

Sebab apa tak nak? Sebab OBJECTIVE temuduga tu jelas. Kita datang temuduga untuk apa sebenarnya? Sudah semestinya untuk kenal company tu dengan lebih baik.

Contoh nya

Kerja nya buat macam mana

Shift pattern nya macam mana

Benefit company tu apa

Elaun dapat berapa

Bonus berapa

Yang semua semua ini lah. Tapi kalau kita tak pergi temuduga MACAM MANA NAK TAHU?

Tanya kawan??? OK OK tanya kawan pun boleh. Memang antara 2 faktor utama anda dan saya sendiri kerja dekat satu satu company berdasarkan 2 faktor ni.

Satu kawan yang ajak, kiranya kawan duk provok habis lah company ni bagus. Baru lah kita nak kerja kan. Dan lagi satu ialah TEMUDUGA. Jadi kita kena jelas, konsep dan objective temuduga tu tujuannya adalah untuk kenal macam mana lah suasana kerja yang kita dapat nanti.

Ada satu kali tu, saya pernah dipanggil temuduga untuk satu syarikat contractor kepada syarikat GLC kerajaan. Memang best la company ni, besar. Tapi masuk masuk je bilik temuduga. Dia cakap, gaji yang saya akan dapat ialah RM 1 400. No OT katanya.

AIK? Saya pun dah pelek. Tak akan bagi RM 1 400 je. Nak makan macam mana.

Duk penang, sewa dah berapa. Makan pasir? Lantas, saya pun cakap, tak pe lah. Lain kali je lah. So saya pun beredar dari bilik temuduga. Padahal orang lain datang siap present kat whiteboard bagai. Time saya, kejap je. Sebab memang langsung tak rasional untuk saya terima.

Abang dengan kawan saya cakap, tak apa kau ambik je. Biasa lah tu dia provoke hang. Ada OT punya. Boleh hidup punya.. erm macam mana lah saya nak harap kan ura ura macam tu, kalau penemuduga sendiri cakap, MEMANG TIADA OT. Gaji saya RM 1 400 tambah elaun dalam RM 150 je. Masa tu, saya kerja di Ipoh, basic plus ot dan biasa RM 2 500. Sekarang ni nak hidup dekat negeri orang dengan RM 1 400 pula.

So summary nya, saya tak akan tahu benda ni kalau tak ada temuduga. Bayangkan saya terus terima dan hamik hidup kat penang dengan RM 1 400!! Naya tu… Betul kan mindset korang semua. InsyaAllah tak berapa nak gab gab gabra sangat.

Be Prepared

Ikutkan pada cara saya kan. Bila dah nak dekat hari temuduga ni..

Saya akan buat step step di bawah..

  • Get ready dengan semua soalan lazim
  • Saya akan praktise secara dialog setiap soalan lazim tersebut dan cuba reply jawapan seolah olah sesi temuduga sedang berlaku selama sekurang kurang 3 hari berturut..

3 hari yang saya maksudkan bukan tima malam sahaja tau. Sebaliknya, pagi, tengah hari, petang, malam..

Atau pun, korang boleh buat pagi dan malam. Tapi saya sangat galakkan tengah hari atau petang tu..korang maintain benda ni 3 hari insyaAllah akan lebih petah bersuara nanti. Dapat lagi lama lagi power… tiap kali lepas sembahyang, jangan lupa doa juga.

Bila dah sampai temuduga, saya suka kalau saya tolak awal dari yang biasa. Supaya dalam perjalanan, saya boleh berhenti di mana mana masjid, tunai solat 2 rakaat ke apa. Doa minta saya ni tenang bila menjawab.

INGAT, ORANG YANG BERUSAHA, ALLAH TAK AKAN BALAS DENGAN FAILURE

Kalau tak dapat juga, bukan bermaksud anda gagal. InsyaAllah Allah lebih sayangkan kita yang mungkin bukan situ tempat kita cari rezeki.

InsyaAllah juga Allah ada bekalkan rezeki yang lebih baik untuk kita.

Oh ya, ayat merah tu bukannya petikan alquran atau hadis ke apa. Apatah lagi kalau keramat orang orang hebat yang berfilosopi. Saja saya reka jap ni. Tapi betul kan?

So itu dia.

Praktise

praktise

praktise

InsyaAllah, korang akan lebih power punya..

Bila korang practise dialog ni kan, memang serious akan bantu punya lah. Memang la nampak macam orang gila sebab cakap sorang sorang… tapi memang power rangers kalau try ni..

Sebab practise dialog ni bantu dari segala faktor, contoh macam:

  1. Kelancaran korang bercakap
  2. Korang juga akan secara tak langsung cakap tak laju sangat, so tak kalut
  3. Jawapan da ada dalam kepala, so nampak la lebih petah bertutur
  4. Ada planning dan sebagainya lah..

Sentiasa Berfikiran Positive

Korang kalau fikir sendiri, sebenarnya tiada apa pun nak ditakutkan. Betul tak? Dia bukannya makan kita pun. Memang tak ada apa yang nak ditakutkan pun. Serupa macam kita tiba tiba ada orang jatuh tengah jalan. Apa kita rasa? Tak ada pun rasa apa, rasa kesian lagi ada. Kalau nak gelak takut sendiri pula kena kan. So rilek je pun. Tapi kalau kita ditempat dia yang jatuh? Malu bukan kepalang kan.

So boleh la jatuh di tempat public dengan selamba.

Sebab tiada apa yang dimalu dan ditakutkan pun. Orang keliling rilek je, kau pula nak menggelabah..

Cuba Jadi Diri Sendiri

Memang la bila temuduga ni kita nak nampak diri kita power kan. Tapi jangan lebih sangat, cuba jadi diri sendiri..

Jangan Buat Dosa

Ini kawan saya sendiri buat, orang duk kalut nak temuduga, dia duk komplen orang lalu lalang pula. Lastnya dia tak dapat, saya yang dapat. Kah kah

Tapi saya pun join juga ngumpat dia hari tu. Adoi, tapi alhamdullillah, Allah kurniakan juga rezeki ni..




Sejauh Mana Maklumat COMPANY Yg Kita Perlu Tahu Semasa Temuduga

Sebelum mula, saya minta sorry kat Anis Shazwani yang tinggalkan kat komen, tapi saya reply lambat. Benda urgent ni… Sebenarnya, bukan Anis je, banyak lagi yang saya lambat reply dan ada yang tak reply reply pun.

Saya pun dah tak tau email tu kat mana, sebab berada di bawah punya bawah punya bawah sana nun..

Sebab tak reply?

Erm..sebab salah saya sendiri kot..malas dah nak cari alasan lain..

Hari tu, ada orang tanya, cara nak reply apakah sumbangan yang anda boleh bagi pada syarikat pun saya tak setelkan lagi artikel nya..

Update – DONE > ini dia artikel cara nak jawab sumbangan yang boleh bagi pada syarikat

InsyaAllah saya akan usaha lebih lagi untuk pelawat pelawat blog ni ya…

Ok, so untuk menjawab soalan Cik Anis ni ialah… Tak perlu kalut mana pun..

Awak tau sikit sikit pun sudah cukup.

Maksud saya, contoh lah katakan ianya adalah kilang semicon.

So tau benda benda macam bawah ni pun dah cukup..

  1. Apa nama company – issh mesti le ye dak
  2. Apa produk yang company ini keluarkan
  3. Preview asas proses bagaimana produk yang dikeluarkan tadi di hasilkan. Maksud saya, dari raw material tu, sampai ke product yang dah siap..apa proses nya. Tak perlu detail sangat, roughly pun sudah cukup. Ada je kat tenet..
  4. Berapa jumlah pekerja
  5. Berapa banyak cawangan ada…

Korang pun tambah lagi sikit ayat ayat macam, perkara yang buatkan korang suka dengan company tu..hah gitu..

Macam saya pernah di tanya sebelum ni, kenapa awak nak kerja company ni?

Saya jawab lah, sebab shift pattern dan juga sebab saya tengok ranking dunia, company ni berada di sepuluh yang ke atas. So saya nak kerja dengan company yang dah establish supaya lebih banyak benda yang saya belajar.. dan sistem pengurusan pun akan jadi lebih baik

Lepas tu, katakan dia tanya. Aik? Company kecil lagi banyak yagn awak boleh belajar..

So saya boleh lah jawab, 2 kilang saya yang sebelum ni dah memang kecik pun bos..

So lagi sekali saya ulang, untuk pengalaman saya yang sudah. Tak perlu pun pengetahuan yang macam nak bukak sendiri cawangan baru untuk kilang tu pengetahuan nya. Simple mimple pimple pun dah cukup..

Tapi…

Tapi..

Hah ada tapi nya..

Soalan soalan simple mimple pimple ni hanya untuk company swasta sahaja..

Untuk company gov atau badan kerajaan, atau separuh kerajaan, GLC ke apa. Korang kena detail sikit.

Dan antara yang paling kerap di tanya..

Siapa presiden nya..

Siapa director yang paling atas sekali…apa nama dia..

Benda sengal ni memang diorang nak kita tahu..

Ini satu artikel khas yang saya buat untuk Contoh Soalan Temuduga Kerajaan, saya rasa cukup power dah ni…Korang boleh rujuk sana…

Macam saya datang temuduga untuk TNB dulu.. kalut nak kena tau nama orang tua tu buat apa ntah lah… dan proses detail cara produk di proses pun kena tahu lebih detail sikit. Hari tu, TNB siap suruh kami lukis kat whiteboard proses produk di hasilkan..

Oh ya..point terakhir.. Antara perkara yang si penemuduga suka untuk kita tahu, dan bagi tahu dia yang kita ni tahu ialah perkembangan syarikat..

Faham ke dak tu..

Tapi itu lah, perkembangan syarikat, apa yang syarikat plan sekarang. Sama ada expansion ke, nak tambah pekerja ke, nak tambah produk baru ke. Biasanya, maklumat ini kita akan mudah dapat di website mereka. Atau pun headline press release. Headline press release ni korang cuba buat carian di Google.

Seperti contoh:

Company A + expansion

Company A + new mission/building

Seperti contoh, apa yang berlaku sekarang. Antara kilang semicon yang sedang mengembangkan capacity nya ialah Osram, Infenion, Rohm Wako Kelantan nun..

Benda benda positif macam ni, kalau kita tahu dan bagi tahu dia yang kita tau, menampakkan kita ni macam betul betul teruja dengan syarikat tersebut.

Yang macam juga saya buat untuk temuduga sebelum ni. ( dah dapat dah pun kerja nya )

Benda ni berlaku tak pun bila dia tanya.. tapi saya sengaja tambah point..

Kalau korang perasan, di Peringkat 5, daripada keseluruhan 6 proses pengenalan panduan lengkap temuduga saya, saya ada juga kongsikan Tips Temuduga di Peringkat 5 tau..

Ini dia page nya, http://www.saya-share.com/peringkat-5-di-hari-temuduga/

Ada banyak lah tips yang saya tulis kat situ. Dan salah satu nya ialah cara untuk kita bertanya soalan.

Biasa kan, kalau kadang kadang tu, tiba tiba si penemuduga akan tanya kita. Ok sekarang u ada apa apa nak tanya tak? Mesti ramai kan yang jawab, TAK ADA..SAYA TAK ADA APA NAK TANYA SETAKT NI..

Lepas tu apa jadi? Masing masing blur, si kita pun segan nak nyembang, si penemuduga pun segan nak tutup sesi temuduga kita..

Dah buang masa dah kat situ…

Benda ni salah tau, sebaliknya, ini peluang kita untuk lebih menonjol lagi. So dalam peringkat 5 ni, apa yang saya cadangkan ialah kita tanya soalan yang bukan sekadar soalan kosong, tapi soalan yang menonjolkan lagi kelebihan dan tahap ketekunan dan tahap keterujaan kita dengan company tu.

Dan soalan yang saya ajukan ialah…

Saya dengar cerita company ni nak bina lagi satu fab untuk expansion, betul ke?

Dalam english ler saya cakap..

So berdasarkan soalan tu apa yang korang perasan?

Ada 2 benda yang tersirat berlaku..

  1. Ia menunjukkan yang saya alert dengan perkembangan syarikat
  2. Kedua, berdasarkan saya cakap, ‘ betul ke tu’, ‘ saya dengar ‘ tu, nampak tak punya lah saya bersahaja dengan confident nya bercakap?

Ayat ni ayat yang bersahaja kan? So bila kita tampak kan selamba bomba tu, buatkan diorang rasa best sikit lah dengan saya…

Oh ya lagi sekali. Saya baru perasan.. Dekat jobstreet ada rating overview untuk setiap syarikat tau…

Macam bawah ni,

Ini dia link nya, https://www.jobstreet.com.my/en/companies/browse-reviews

Cari sendiri mana company yang korang nak g interview tu dan cakap lah macam ayat ni..

Ya, saya nak kerja dengan TM Point sebab dapat 4.5 star rating di Jobstreet. Saya percaya ramai pekerja yang puas hati dengan bekerja di TM ( kencing sikit tak pe, jangan berak terus sudah )

Last one..

Kalau apa apa urgent, minta email saya terus…

Kipidap pap pap..scraap…dua tambah dua…

Update 1.1

Saya lupa nak tambah point, sangat bagus juga kalau korang tau apa kelengkapan yang digunakan di company yang korang nak apply tu. Untuk yang mechanical tool macam saya lah. Kalau yang nurse tu mungkin alat alat pembedahan ke apa. Jenis pesakit yang biasa korang deal ke. So kalau kita tahu maklumat maklumat ni, si penemuduga pun akan nampak lebih yakin sebab kita pun dah memang biasa dengan benda benda ni.

Mesin tak sebiji pun tak apa, asalkan function yang lebih kurang sama pun sudah cukup.




Contoh Soalan Lazim Temuduga Kerajaan

Terus terang saya sendiri, memang tak pernah hadir mana mana temuduga kerajaan. Isteri saya ada. Saya langsung tak pernah. Tak pernah dipanggil pun. Saya ada juga tanya tanya wife saya, tapi dia ingat ingat lupa pula.

Nak tanya adik beradek segan pula. Sebab 3 beradek saya yang memang kerja dengan jabatan kerajaan. Department yang berbeza. So soalan yang saya petik di bawah adalah rumusan dari artikel yang ada di internet yang saya olah untuk buatkan penerangannya lebih mudah di fahami.

Sebelum tu, terima kasih saya ucapkan kepada blogowner SkopKerjaya yang membantu saya siapkan artikel ni. Saya rasa idea soalan yang dikongsikan oleh SkopKerjaya adalah yang paling sempurna sekali..

4 Jenis Soalan UTAMA Temuduga Kerajaan

Untuk soalan lazim temuduga kerajan, apa yang saya boleh rumuskan terbahagi kepada 4 bahagian.

  1. Latar belakang, kelayakan dan pengalaman kerja anda
  2. Soalan yang berkaitan dengan jawatan yang anda pohon.
  3. Soalan mengenai Dasar kerajaan
  4. Isu semasa dalam & luar negara.

Daripada ke empat empat jenis soalan diatas, beza nya dengan swasta ialah temuduga untuk kerja swasta meraka tidak akan tanya soalan untuk no 2, 3 dan 4. Jenis soalan seperti di No 1 sahaja tanya. Itupun lebih kepada soalan teknikal, bukan soalan yang lebih pada psikologi atau cara berfikir. Nanti saya akan berikan contoh nya di bawah..

Contoh soalan berkaitan latar belakang, kelayakan & pengalaman kerjaya anda.

Latar belakang & kelayakan calon

Di no 1 ni memang normal. Kalau temuduga swasta pun akan tanya soalan yang lebih kurang sama. Kita akan cerita pengalaman kerja kita semua. Tapi lebih kepada psikologi dan cara berfikir sikit.

Seperti contoh :

  • Kenapa anda yang harus kami pilih, dan bukan calon lain? Apa kelebihan anda??
  • Apa yang menarik minat kami untuk anda diambil bekerja dengan kerajaan?
  • Mengapakah kami patut mengambil anda bekerja dengan kerajaan?
  • Semasa projek akhir disemester anda, apa yang anda lakukan? Minta ceritakan…
  • Apakah kelemahan anda yang harus kami ketahui? Adakah anda melakukan sebarang perkara yang akan membantu anda mengatasi kelemahan tersebut?

5 contoh soalan di atas memang tak berapa nak ditanya kalau temuduga swasta. Tapi rata rata panduan yang saya nampak. Macam soalan ni lah yang akan ditanya.. untuk soalan lazim lain macam cara kenalkan diri memang confirm akan tanya punya..

Soalan berkaitan jawatan yang anda pohon.

Untuk soalan soalan yang berkaitan jawatan ni, saya rasa anda akan dapat banyak rujukan kalau rujuk artikel di SPA ni, http://www.spa.gov.my/deskripsi-tugas.

Nampak macam itu sahaja jawapan yang paling banyak kita boleh jadikan rujukan kan? Atau pun korang boleh tanya kawan sendiri untuk specifik soalan untuk jawatan yang anda dapat.

Berikut antara contoh soalan yang mungkin akan diajukan kepada anda:

  • Setakat yang anda tahu, apakah tugas tugas yang bakal dipikul oleh anda jika nanti?
  • Peranan Jabatan & Kementerian ini? (bergantung kepada jawatan yang anda pohon ketika itu)
  • Sebagai seorang jurutera, selain daripada kepakaran teknikal, apa lagi kemahiran lain yang perlu ada pada diri anda untuk membina sebuah kerjaya yang cemerlang dan membolehkan anda menjadi seorang jurutera yang serba boleh?
  • Apa inisiatif yang anda ingin lakukan?
  • Sumbangan yang boleh anda berikan jika menjawat jawatan yang dipohon.

Soalan yang berkaitan dengan dasar kerajaan.

Yang ni normal lah, dah kerja dengan kerajaan, mesti lah anda ni mesti tampak berbarisan national lah sikit kan. So soalan soalan tentang dasar kerajaan memang confirm akan ditanya. Nama nama menteri semua jangan lupa. Masa kakak saya interview dulu, memang dia langsung tak tau pasal menteri menteri ni. Tapi dia dapat juga kerja tu. Kalau tak silap, masa tu dia apply untuk staff politeknik. Sekarang ni rasanya kakak saya kerja dengan JKR.

Berikut antara soalan yang mungkin berkaitan dengan dasar dasar kerajaan:

  • Kerajaan memperkenalkan konsep KPI (Key Performance Indicator) untuk mengukur kecekapan dan keberkesanan menter- menteri yang dilantik di dalam kabinet. Boleh anda ulas sedikit tentang ini?
  • Selain daripada KPI, apa lagi langkah langkah atau mekanisme yang membolehkan sesebuah majikan mengukur kemampuan seseorang pekerja?
  • Apakah yang anda faham dengan konsep 1Malaysia? Apa pendapat anda dengan konsep dibawa Perdana Menteri Malaysia?
  • Apa yang anda faham dengan intipati belanjawan negara 2014 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia?
  • Senarai dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Malaysia?
  • Apakah tema bajet 2014?
  • Terangkan dengan dengan ringkas GST?
  • Apakah GTP?
  • Perbentangan Bajet

Contoh soalan isu semasa dalam & luar negara

Yang jenis soalan macam no 4 ini pun boleh kata antara soalan yang paling favourite juga. memang confirm akan ditanya punya..

  • Boleh nyatakan tentang keputusan Pilihanraya Umum Ke-13 yang berlangsung pada 5 Mei 2013.
  • Jelaskan tentang konflik yang tercetus di Lahat Datu?
  • Apakah isu yang berkaitan dengan MH17
  • harga minyak mentah di pasaran dunia sekarang?
  • Isu perkauman yang hangat dibangkitkan ketika ini?
  • Diskaun pembayaran balik pinjaman PTPTN.
  • Apakah tema Hari Kemerdekaan 2014?
  • Perjanjian TTPA
  • Isu 1MDB
  • Krisis Palestin yang mengorbankan ribuan nyawa akibat kerakusan regim Israel.
  • Krisis yang berlaku di Syria.
  • Krisis yang berlaku diantara Ukraine dan Russia
  • Campur tangan asing dalam kedaulatan sesebuah negara.

Bagi saya sendiri. Temuduga kerajaan ni agak susah. Sebab adanya soalan yang macam no 3 dan no 4. Untuk no 1 mungkin kita sudah terbiasa dan sedia maklum. No 2 pula mungkin kena lebih banyak kan membaca untuk faham dan jelas.

Tapi no 3 dan 4, takut takut isu yang dimainkan tu tak sama dengan apa yang kita study. Saya sendiri, tengok berita pun macam setahun sekali sekarang. So memang susah sikit nak update. Buat nya di tanya adun di tempat saya memang jenuh nak jawab kan.

So, berdasaran faktor 2, 3 dan 4 ni. Saya tak rasa Panduan Lengkap Temuduga saya yang saya tunjuk menu atas tu sesuai untuk Temuduga Kerajaan. Itu lebih kepada Temuduga Swasta sahaja.. tapi jangan buang terus lah ya. Penat saya karang Panduan tu.

Sebelum pergi, saya ada kumpulkan beberapa blogger yang berkongsi temuduga kerajaan meraka di internet. Mungkin ada manfaat nya kalau korang baca juga untuk mana jawatan yang memang relate

Link to – 35 blogger share pengalaman temuduga

 




Contoh Soalan Temuduga Untuk Fresh Graduate

Baiklah… Untuk sebelum ni. saya ada kongsikan soalan soalan lazim bila anda datang temuduga. Memang bagus anda praktis soalan soalan yang macam ni. Ibarat macam sudah menjadi soalan bocor kan.

Tapi itu soalan yang lebih bersifat general.

Sekarang, post yang ini. saya nak kongsikan soalan khas yang akan ditanya andai kata anda ni masih lagi fresh graduate pula.

Beza Soalan Yang Sudah Bekerja Dengan Fresh Graduate.

Sudah pasti melalui pengalaman yang diraih. Penemuduga memang lebih berminat untuk tahu pengalaman apa yang anda ada. Adakah pengalaman tu betul betul seakan jawatan kosong yang diorang nak bagi.Kalau tak ‘seakan’ pun. Mereka akan cuba ‘sipi-sipi’. Cuba cari juga aktiviti yang sama.

Tapi sebabkan anda tiada pengalaman, fresh graduate. Sudah pasti focus perbualan temuduga lebih ke arah background study anda. + Plus juga dengan sikap + perangai + cara anda.

Semua 3 point ini memang boleh hanya dikenal pasti dengan cara anda bertutur.

Oh ya..Tempat latihan industri pun main perasanan penting..

Itu sebab kena pilih tempat nak buat latihan industri betul betul…

***saya baru perasan, rupanya satu pun tips latihan industri saya tak buat, nanti saya akan linkkan di sini ya…

Ok lah. Kita terus kan dengan soalan soalan nya pula….

1. Apakah kekuatan anda

Bila anda jawab soalan macam ni, berdasarkan artikel karangan dari TheMuse. Jangan beri jawapan yang membuta tuli. Sebaliknya, buatkan jawapan anda itu relevant dan specific dengan jawatan yang dipinta.

Selepas tu, tambahkan lagi kekuatan point anda dengan contoh contoh yang boleh membantu.

Seperti contoh, katakan saya jawab ‘ kekuatan saya ialah, saya memang sudah ada 3 tahun pengalaman menggunakan mesin A. saya percaya mesin A memang banyak digunakan di Syarikat sekarang ini kan?”

Ok itu dia contoh untuk point kekuatan.

Sekarang, tengok pula cara saya tambah point contoh, untuk kuatkan lagi motif saya tadi..

“dalam 3 tahun saya berpengalaman mengendalikan mesin A, saya bukan sahaja terlibat dengan meningkatkan mutu produk, malah ada juga terlibat dalam meningkatkan kualiti pengeluaran yang dihasilkan oleh mesin A”.

Lebih kurang macam tu lah.

Apa apa pun, ayat saya memang penuh dengan kencingan. Sebab saya nak bagi contoh.

Saya tahu, memang nampak mudah. Tak pa. slow slow..cuba bersedia dengan soalan seperti ini.

2. Apakah pula kelemahan anda

Kalau bicara tentang kelemahan, sudah pasti jangan lah kongsikan perkara yang failed sahaja. Nanti macam mana nak dapat kerja? Sebaliknya, cuba selitkan dengan usaha usaha yang anda sudah buat untuk perbaiki kelemahan anda.

Seperti contoh saya sendiri.

Memang tak berapa reti sangat nak mencari kawan tau. Saya lebih suka duk tepi meja, dan fikirkan apa penulisan blog saya yang seterusnya.

Ini benda serius ni. saya memang suka macam ni. bukan lah tak sembang langsung. Cuma saya akan selitkan masa saya untuk hal hal ni.

Apa pun. Mungkin ayat yang saya boleh bagi contoh ialah..

“kelemahan saya sebenarnya ialah bergaul. Bukan lah saya tak reti berkawan. Tapi untuk permulaan mungkin saya agak susah sikit untuk rapat dengan orang lain. Tapi lama kelamaan, setakat ni, untuk previous working environment. Saya tak rasa kawan ada masalah dengan saya. Cuma mungkin perlukan masa sikit untuk berkenalan dan bergaul dengan baik”.

Ok? Lebih kurang…

Baru point kedua. Tapi dah 550 patah perkataan dah ni. tak pe, kita teruskan lagi…

3. Tell us about your major study

Soalan ni, memang confirm kena tanya. Time ni, kalau pointer OK, boleh lah dagangkan pointer anda tu. saya pointer tak OK. So senyap je la bahagian ni. rasanya masa fresh graduate punya resume saya langsung tak mention tentang pointer.

Selebihnya, anda kongsikan lah apa relatenye kos yang anda ambil tu dengan jwatan yang dipinta.

4. Tell us about your last industrial training

Point ini adalah saya boleh kata paling PENTING bin IMPORTANT. Itu sebab latihan industri kena pilih company dengan betul. Supaya anda dapat foundation yang baik. Expose dengan alam pekerjaan.

Ingat ya, time belajo, kalau tak siap koje. Kalau tak faham, anda masih lagi ada masa balik, malam tu study. Boleh tanya kawan..

Tapi bila time keje, kadang kadang bos tak boleh terima semua benda tu.

Contoh macam tadi. Baru sahaja…8 September 2017.

Nak jadikan cerita, ada lebih…

1

2

3

4

5

…hah lebih dekat 5 tool yang down under kawasan saya untuk jaga kualiti. Saya down kan sebab nak cek kualiti lah. Sebab dapat feedback dari modul atau proses dihadapan nya macam terlepas defect. So saya terpaksa stop production output dan verify lot yang current running.

Bila kita buat macam ni. Team Production, Bos Bos bahagian production, memang tunggu masa je nak complain. Kenapa down lama. So, saya kena buat tindakan dengan cepat. Supaya tool atau mesin production saya dapat UP atau release dengan cepat.

Harap anda faham lah maksud saya..macam tu la lebih kurang…

Anyway, kongsikan pengalaman kerja latihan industri anda dengan baik. Kalau diorang tak tanya pun, anda selitkan juga.

5. What do you know about the company?

Yang ini memang boleh kata PASTI tanya juga. Tak perlu tau detail, kecuali kalau anda pergi temuduga dengan badan kerajaan macam TNB. Itu anda ada baiknya tau lebih detail sikit.

Kalau swasta, cukup lah. Produk apa yang dibuat. Dari bahan apa. Untuk apa semua tu. surface surface sudah cukup… tapi kalau memang sudah ada pengalaman, bagi la ayat yang best sikit…

6. What are your hobbies?

7. Do you love playing games

Alright, selebih nya soalan simple macam 6 and 7 ni. yang 7 tu saya pernah ditanya sekali sahaja seumur hidup saya kalau tak silap. Mungkin dia nak test sifat saya ni macam mana.

Apa apa pun. Kipidap. Kalau tak faham, tinggalkan komen. Nanti saya terangkan..




Contoh Soalan Yang Perlu Ditanya

Alright, saya ada ingatkan sebelum ni. lupa da di artikel yang mana satu. Tujuan kita untuk tanya soalan bukan nya hadap sangat nak tahu. tapi atas beberapa sebab:

  1. Untuk menunjukkan sifat diri yang bagus
  2. Untuk mengawal sesi interview anda supaya tak nampak macam muram
  3. Dan, ok lah untuk kita hadap sikit, dan tahu akan beberapa perkara masa bekerja.

Saya nak ulas point pertama dan kedua tu serentak. Sebab situasi berlangsungnya lebih kurang sama.

Perasan tak?

Untuk siapa siapa yang pernah pergi interview, perasan tak masa tengah dalam sesi temuduga. Tiba tiba, ANDA diam, si penemuduga pun diam?

Kiranya dua dua diam. Pernah juga jadi kat saya beberapa kali. Tapi yang betul betul saya ingat masa temuduga dengan TNB.

Masing masing diam, dia pun tak tahu nak tanya apa. Kita pun lagi lah blur nak bersoal soal pula.

INI YANG PROBLEM…

Sepatutnya, anda kena usaha untuk impress kan kebolehan bekerja anda tu setiap minit masa sesi temuduga berlangsung.

Tapi tiba tiba situasi blur beramai ramai ni pula terjadi.

So apa nak?

Yang terbaik. saya sendiri buat ialah saya akan mula bertanya soalan.

Sudah pasti, soalan yang ditanya berkaitan dengan task atau kerja harian yang kita akan buat…

Tapi bukan juga sebarang soalan yang biasa, tapi soalan yang bukan sahaja memberi anda maklumat, malah membuatkan si penemuduga berfikir:

Wah bagus la budak ni tanya macam ni

Wah bagus la dia ni ambil berat sebab tanya soalan macam ni

Erm..ok juga dia ni, nampak ciri ciri kepimpinan nya

Kiranya, nak macam buktikan lah yang kita ni macam bagus sikit. Bukan JILAT tau. Jangan salah faham. Saya bukan bagi tips nak bagi JILAT Bos. Tapi nak menggunakan peluang yang sudah tersedia ada. Sekaligus, untuk mengawal sesi temuduga kita tampak lebih bermakna setiap minit.

So, apa soalan yang nak ditanya ni?

Untuk soalan ni, mungkin lebih ke arah environment kerja yang saya sendiri kerja lah. Anda kena cari sendiri relate nya dengan situasi yang anda alami.

  1. Tanya pasal quality

Qualiti memang yang paling utama. Memang mana mana tempat pun memang beri khusus perhatian pada quality. Dan soalan yang anda perlu tanya berbunyi:

Ada tak macam kita akan monitor month by month punya defect. Contoh nya, bulan ni 100, bulan depan pula berapa. So, kita track bukan sahaja untuk kenal pasti masalah, malah usaha untuk turunkan berapa defect yang terhasil…ada tak?

Ok..itu contoh nya..

Contoh lain…

Ada tak training macam ZERO Defect diusahakan?

Untuk pengetahuan anda, ZERO Defect program ni memang popular diusahakan d kilang kilang semicon. So, insyaAllah lah diorang tahu apa itu ZERO Defect. Motifnya sama, tapi ini macam satu program tambahan 1 hari untuk semua pekerja. Dan sekarang, kita nak tanya juga pada penemuduga, ada tidak program seperti ini dijalankan.

Contoh lain lagi….

Macam mana hubungan kita dengan department lain? Adakah diorang boleh beri kerjasama untuk selesaikan satu satu masalah?

OK. Ini mungkin bukan hanya focus pada kualiti sahaja kot, tapi juga nak buktikan yang kita ni serius sangat untuk selesaikan masalah. Tapi kadang kadang, department lain tak nak beri kerjasama. Dan lebih nak tuduh defect atau kualiti problem tu datang dari department kita. Atau modul kita.

Ini yang berlaku pada saya sebelum sebelum ni. semua tak nak mengaku, sebab tak nak susah susah nak investigate. Dan mungkin juga tak nak kacau KPI. KPI ni macam target setiap modul lah…

Dan last…

Berapa kah jumlah CpK bulanan?

Sebenarnya, saya pun tak pasti nak tanya apa. Tapi kalau anda datang interview untuk Engineer, benda ni memang normal. CpK ini adalah satu value yang beri tahu sama ada kualiti perfomance bulanan kita ok atau tidak. Tak silap saya, lebih dari 1 atau kurang tu maksudnya baik ke macam mana.

Saya lupa dah..

So, motifnya, untuk bagi tahu yang kita ni pun reti juga lah ye tentang hal CpK CpK ni…

Ok. Itu dia contoh yang saya boleh bagi dalam topik kualiti sahaja.

Untuk soalan yang lain…anda boleh juga tanya seperti:

  1. Berapakah jumlah pekerja untuk setiap bahagian?
  2. Masa troubleshoot machine, perlu tidak kalau kita berhubung atau dapatkan pertujuan atau kerjasama dari department lain? Benda ni, memang ada sebenarnya. Sengaja sahaja tanya balik untuk buktikan yang kita ni mesra dengan orang lain…
  3. Kalau KPI untuk setiap modul atau department memang lah ada, tapi KPI untuk setiap pekerja ada tak? – lagi sekali untuk menunjukkan kita ni serius buat kerja
  4. Bagi u sebagai bos mana lagi penting? Main main tapi kerja siap? Atau jangan main main, fokus kerja sahaja? – soalan ni, nak bertanya sikap bos tu macam mana. Ada jenis bos yang cerewet kan. Kalau kita dah siap kerja kita, apa salah nya duk sembang sembang kan. Tapi ada segelintir bos yang tak macam ni.

Eh, tapi soalan no 5 ni jangan tanya. Ingat, motif kita untuk buatkan soalan yang kita tanya ni dapat menaikkan semangat percaya dia yang kita ni bagus. Kalau anda tanya soalan macam ni akan buatkan diorang fikir kita ni riak pula.

Contoh macam kawan saya, masa tu dia pergi temuduga untuk Bomba. Boleh pula dia tanya soalan beriya. Memang tak dapat lah jawabnya kan…

Pernah juga adik saya, masa dia temuduga. Orang tu cakap, OOO dulu u kerja kapal. Gaji banyak, sekarang gaji sikit ya.

Ikutkan hati, boleh dah landangkan beberapa tubi carutan kat muka dia. Tapi jangan, sabar dulu.

Saya sendiri pun, masa interview memang berbudi pekerti saya ni. sopan je. Memang sesuai buat menantu. Tapi lepas lama lama kerja, saya rasa bos sekarang ni ada kot rasa menyesal amik saya. Kah kah….

Ok lah tu. cukup la 5 jenis soalan…

Macam 4 soalan sahaja kan. Sebab no 5 jangan tanya…

Ingat!!!! Motif kita apa…

Supaya situasi temuduga kita tak tiba tiba dalam keadaan MALAP. Berapa lama sahaja pun, ini je lah masa untuk kita buktikan yang kita ni boleh…so, kena lah usaha sikit.

Saya ada cakap, dalam 6 siri panduan temuduga saya. Saya ada bagi kena practise sekurang kurang 3 hari berdialog kan.. Iaitu di peringkat ke 4. So praktis untuk tanya soalan soalan ini juga…




Contoh Soalan Temuduga Yang Di jawab Dengan SALAH

Salam.

Benda ni pernah terjadi pada saya. Masa tu saya pergi temuduga untuk TNB. Sekarang 2017. Rasanya, benda ni jadi dalam tahun 2013 atau 2014.

Si Penemuduga ni tanya….

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

**saya olah sikit soalan nya supaya nampak lebih descriptive untuk mudah anda faham lah ya.

Dan tahu saya jawab macam mana?

BOLEH BOLEH..INSYAALLAH..

SAYA BOLEH PUNYA…BOLEH BOLEH..

Itu je saya jawab.

Bagus ke tak bagus?

Memang masa nak drive balik tu, memang tercarut juga la sikit sebab menyesal balas macam tu. Siapa lah nak percaya kalau setakat bagi tahu boleh boleh ni? Siapa yang percaya janji? orang nak bukti. Kalau setakat goreng guna mulut sahaja susah juga. So kalau nak goreng tu, biar main dengan fakta atau pengalaman kita yang lampau lampau untuk menunjukkan yang kita ni boleh.

Saya ingat lagi..masa saya cakap boleh boleh tu je saya dah fikir. Memang hancur aku ni. saya tengok memek muka diorang pun rasa macam tak puas dengan jawapan yang saya bagi…

Lepas habis interview, tak tunggu lama. Masa tengah drive balik sahaja saya sudah siapkan dialog yang baik punya.

Tapi itu lah, dah terlambat lah ceritanya.

Benda ni normal, bila kita dalam keadaan yang gabra, memang tak boleh jawab dengan elok. Itu sebab korang kena tenang bila temuduga.

Dan cara untuk tenang macam mana? Ubat? Mesti lah tak, sebaliknya mesti lah dengan praktis. Praktis semua soalan soalan lazim yang ada. Yang biasa ditanya. Saya ada kumpulkan beberapa nya di sini. Contoh Soalan Lazim Temuduga

OK lah.

Sekarang saya nak share, sepatutnya jawapan menggantikan yang BOLEH BOLEH tadi…

Saya paste semula soalannya ya..

OK macam ni. sekarang ni, awak kerja dalam industri semicon. Kerja awak dalam aircon. Awak pakai pakaian bersih. Tiada habuk. Banding dengan jawatan technician TNB yang awak nak mintak ni bukan macam kerja dengan semicon lagi dah.

Awak akan kerja bawah panas terik. Habuk. Risiko juga semua segala…

Apa yang awak boleh katakan yang awak boleh sedangkan enviroment kerja sekarang sudah sangat sangat lain?

Jawapannya.

OK Tuan, memang betul ( jangan lupa, apa apa pun, kita mesti setuju dengan pendapat diorang, jangan sangkal, lepas setuju, baru hujah kan dengan pendapat yang lebih nampak sihat )

Memang betul apa yang tuan cakap tu. Saya kerja semicon ni dalam keadaan yang bersih. Aircon. Memang jarang sangat lah peluh. Tak perlu nak panjat apa apa. Tapi macam yang Tuan boleh tengok kat resume tu. semua ni boleh kata baru lagi juga.

Saya kerja semicon pun baru 1 tahun ( time tu la baru 1 tahun ), sebelum ni saya memang kerja environment yang macam ni. Contoh, saya bawa forklift tengah panas pun dah sampai 2 tahun. Bawa turun baik barang. Dalam masa sama nak kena jalan stamping machine lagi untuk buat screw.

Stamping machine seperti yang tuan boleh tengok gambar dalam resume tu faham faham lah, kerjanya memang panas dan berminyak. Melibatkan Mold semua. Lagi perlu untuk welding welding juga.

****saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…tapi saya nak tambah lagi point tempat latihan industri, mana tahu takut takut ada relate dengan korang semua..

Begitu juga dengan tempat praktikal saya yang sebelum ni. Masa tu, di Jalan Chan Sow Lin, KL. Kerjanya memang total tengah panas. Kami instal satu sistem untuk proses sampah.

**** saya boleh tambah lagi point kat sini..tapi malas pula nak tulis…. Saya nak end di sini sahaja…

OK…so itu la dia ya.

Bila kita dalam keadaan tenang, insyaAllah otak pun boleh fikir dengan baik.

Harap korang semua tak jadi macam saya. Mana yang jadi, jangan putus asa atau kecik hati gila gila pula. InsyaAllah ada rezeki di tempat lain.

Macam saya sekarang, tak sangka juga gaji basic sekurang kurangnya 2000 yang saya target sebelum umur 30 berjaya. Sekarang saya umur 29 pun sudah 2060. Saya percaya tahun ni 2017 akan naik lebih kurang 200. Tapi entah lah kan.

Kalau 2260 dan cukup baik dah tu…

Tengok, walaupun tak dapat TNB tapi Alhamdullillah saya dapat rezeki di tempat lain.

Saya juga turut bersyukur dengan gaji yang mampu capai 4k selepas OT. Begitu juga dengan satu kerjaya sampingan yang saya buat sekarang. Adalah lah dalam RM 700 tambahan sebulan. Ini baru satu, ada lagi 2 3 planning menyusul.

Saya juga turut happy dan bersyukur dikurniakan Isteri yang kerja government. Senang lah nak buat loan rumah kan…

Pernah kawan saya cakap, biar kita kerja swasta. Janji jangan bini kita..haha…betul juga kan kadang kadang fikir tu.

Apa apa pun, terus berusaha. insyaAllah akan dapat rezeki yang memang dijanjikan. Kalau tak di dunia, insyaAllah akhirat kelak.

Sekian…

Terima kasih…..




Cara Menjawab Soalan Temuduga

Apakah cara yang paling senang untuk jawab?

Jawapannya ialah….anda kena praktis.. kalau tak praktis, memang bila tengah temuduga tu. anda akan jadi blur. Itu sebab, dalam siri panduan lengkap temuduga saya. Saya ada bagi tahu, peruntukan sekurang kurangnya 3 hari untuk praktis berdialog.

Kena praktis. Kalau tak praktis, masakan boleh anda harungi nya dengan baik…

Praktis tu pula.

Jangan saya cakap 3 hari tu, maksud nya anda buat 3 kali..

Bukan..

Tapi….

Pagi sekali, tengah hari sekali..petang sekali..dan yang penting malam…

Tengah hari mungkin boleh skip.

Yang penting mesti buat lebih sekali dalam sehari…

Percayalah cakap saya. Berbaloi punya. Latihan ini, insyaAllah akan bantu.

Jangan buat pagi sahaja…

Katakan, saya macam suruh 3x sehari. So anda pun buat la praktis semuanya time pagi pagi. Ini pun salah.

Sebaliknya anda kena selarikan ikut masa.

Macam kita makan ubat lah, lepas 4 jam sahaja makan lagi panadol kan.

Kenapa tak makan semua 10 biji time pagi?

So itu sebab. Sangat penting untuk anda ulang pagi, petang, malam.

Kalau anda buat 3x dalam pagi sahaja tu. anggap sahaja itu kelebihan bonus dan tepuk tangan kuat kuat untuk diri sendiri.

Sekarang ni..

Mesti anda terfikir. Syed suruh praktis. Tapi soalannya apa?

So tiada masalah. Saya sudah listkan antara soalan soalan lazim yang biasa di tanya.

Anda boleh rujuk post di bawah ni…

Soalan soalan lazim temuduga…




[10+35] Contoh Soalan Lazim Temuduga + JAWABANNYA

Maaf ya, kalau tajuk bunyi macam hype sikit. Apa yang saya nak kongsikan ialah, saya akan bagi tahu anda 10 contoh soalan berserta jawapan, dan lagi 35 saya akan senaraikan di bawah. 35 soalan ni, korang pilih yang mana satu nanti saya akan reply dan kongsikan. So, saya kongsikan yang 10 soalan sahaja dahulu tau.

10 Senarai Soalan Temuduga Berserta Jawapan

Ini adalah contoh dialog menjawab soalan temuduga yang salah. Nanti saya updatekan penerangannya di bawah

Assalamualaikum, saya percaya ini adalah antara maklumat yang paling orang ramai na tahu. Tambah tambah lagi bila saya kongsikan pula JAWAPAN yang macam mana patut anda jawab.

Tapi, sebelum saya mulakan, saya nak kongsikan dahulu pecahan pecahan kecil atau pun soalan dan jawapan temuduga yang lebih khusus untuk beberapa kelompok kecil pembaca blog SayaShare saya ni. Maksud saya, kelompok yang baru habis belajar, fresh graduate, kelompok yang focus untuk temuduga dengan Kerajaan SPA ke contohnya.

10 soalan dan jawapan yang saya kongsikan di bawah ni memang tak cukup untuk anda betul betul lepas temuduga apa pun, jadi saya bahagikan kepada beberapa kelompok bahagian lain supaya penerangan saya lebih khusus untuk sesetengah pihak.

Berikut adalah kelompok atau group yang saya maksudkan [ masih lagi tengah buat, nanti saya update ]:

Contoh Soalan Lazim Temuduga [ anda sedang baca artikel ini sekarang ]
Contoh Soalan temuduga yang susah dijawab
Contoh Soalan temuduga yang bila jawab, mesti hati hati
Contoh soalan temuduga untuk fresh graduate
Contoh soalan temuduga untuk yang sudah ada pengalaman kerja
Contoh soalan yang perlu di tanya pada panel temuduga
Contoh Soalan Lazim Temuduga Kerajaan

Jangan terus KLIK dan baca pula artikel dalam kotak atas ini ya. Baca dan fahamkan 10 soalan lazim yang boleh kata confirm akan di tanya ini dahulu. Bila sudah faham, sudah jelas, baru boleh berpindah kepada soalan dalam kotak atas ini untuk lebih detail……

1. Kenalkan diri anda

Soalan ini adalah soalan CONFIRM anda akan ditanya. Baik temuduga untuk kerja Swasta, mahu pun Government. Memang confirm akan ditanya, tapi itu lah, masih ramai lagi yang belum tentu dapat jawab dengan baik. Ingat apa saya cakap ni,

SETIAP SOALAN YANG DITANYA SEMASA SESI TEMUDUGA, ADALAH SOALAN YANG KITA SUDAH LAMA TAHU IA MEMANG AKAN DITANYA!!!

Maksudnya, yang macam saya kongsikan dalam artikel ini lah. Kita memang sudah tahu soalan kenalkan diri ni akan ditanya. So, prepare la awal awal apa benda yang kita reply nanti.

Tak perlu pun nak susah payah risau… “apa benda la yang korang akan balas nanti bila diorang tanya”. Sebaliknya, sedia awal awal apa yang korang patut cakap, dan bila penemuduga itu tanya, BAMMM kasi satu kali dengan jawapan anda sudah prepare.

Dan untuk skill atau angle atau point yang anda boleh goreng dalam soalan ni, saya ada kongsikan dalam artikel khas di bawah…

cara kenalkan diri masa temuduga <<<< Ini dia artikel nya…

boleh KLIK dan baca terus, atau pun lebih baik kalau anda habis kan artikel ni dahulu supaya dapat juga OVERVIEW apa yang saya cuba nak sampaikan..

2. Your educational background

Untuk soalan yang ini, saya sudah selitkan sekali dalam artikel cara kenalkan diri atas tu. Anda boleh rujuk sana.

Untuk jawapan yang educational ni kan, kalau memang anda perform, pointer OK, masuk itu masuk ini rajin, aktif segala bagai, memang la bangga kembang habis nak cerita kat orang lain kan. Tapi kalau jenis macam saya, duk main CounterStrike je bila tak ada kelas macam susah la sikit nak goreng…

Kalau anda memang macam saya….

Cukup lah sekadar, bagi tahu

Ya, saya belajar dari Universiti Malaysia Pahang dalam jurusan Diploma Mekanikal Engineering… cukup…done..

Sebab dah memang tak ada apa yang kita nak kongsikan… Kalau anda risau, takut jawapan saya ni tak power, jangan risau, sebab faktor untuk anda dapat kerja bukan sebab ni sahaja, walaupun ini faktor yang penting juga kalau anda fresh graduate, tapi nak buat macam mana kan..

Dan untuk yang memang rajin join sana sini, pointer pun power, boleh la selit selit kan pointer anda tu. Tapi kalau tak bagi tahu pun tak apa kot. Sebab memang diorang dah nampak dekat resume lampiran korang tu. Lagipun, kalau bagi tahu takut diorang pikir kita ni poyo pula kan…

3. Ceritakan pengalaman kerja anda.

Pengalaman pun sama, saya ada selitkan dalam cara kenalkan diri tu. Tapi kan, korang tak perlu basuh, duk cerita lah sampai lama lama tau dalam kenalkan diri tu, andai kata kalau bagi tahu pasal pengalaman kerja korang lah.

Seperti contoh.

Sebelum ni, saya kerja di Kilang XYZ selama 3 tahun. Sebagai Technician. XYZ buat product ehem ehem.

CUKUP…

Tak perlu lebih lebih. Sebab ini permulaan. Nanti baru ada soalan oleh penemuduga yang menyusul.

Dan bila si penemuduga tanya apa pengalaman yang korang ada, time ni lah baru kongsikan mana yang terbaik. Yang terbaik dan benda baik baik sahaja tau. Benda negatif, pengalaman negatif, benda tak elok yang tiba tiba terjadi tak perlu share dalam temuduga. Simpan semua tu…

4. Boleh kongsikan apa yang anda buat di XYZ Company?

Soalan no 4 ni, nampak macam soalan no 3 kan. Tapi korang cuba fikir sendiri. Kenapa si penemuduga tanya soalan yang merujuk terus pada satu satu company? Sudah pasti sebab ia mungkin relate sikit dengan kerja yang korang apply sekarang… So, time ni, boleh la basuh secukup cukup nya…

Kalau saya. Saya akan kongsikan point point yang macam bawah ni:

  • Apa normal task atau normal routine saya.
  • Apa pula special task yang anda buat
  • Apa pula masalah yang selalu berlaku dan bagaimana nak selesaikannya.
  • Apa pula antara kejayaan besar yang anda pernah capai.

Tapi jangan terlalu lama, jangan pula terlalu pendek… Sedang sedang lah.. Dan bila korang kongsikan tu juga, jangan buat macam jadi radio, cakap sorang sorang.

Cuba ambik perhatian si penemuduga dengan membuatkan penerangan anda tu macam berinteraksi dengan penemuduga. Supaya dapat tarik minat dia untuk beri focus dengan apa yang kita nak sampaikan…

5. What do you know about the company?

Ini pun antara soalan standard. Bukan SEMESTINYA untuk anda faham betul betul 100%. Cukup sekadar AVERAGE INFORMATION pun sudah OK.

Seperti contoh:

  • Produk company
  • Proses penghasilan product

Bagi saya sendiri, kalau anda tahu 2 benda ni pun sudah cukup. Tapi memandangkan kita pun tak tau diorang nak tanya sedetail mana, begitu pula dengan perangai diorang nak kita ni tahu sedalam mana. Ada elok juga lah kalau dapatkan maklumat lebih banyak sedikit.

Tapi itu lah, sepanjang berkali kali saya interview swasta, memang soalan yang diorang ajukan pada saya tu, bukan yang terlampau berat sangat. Bila saya reply dengan general knowledge seperti dua perkara di atas tu pun sudah cukup.. Tapi ini untuk company swasta sahaja tau, kalau GLC ( separuh kerajaan ) ataupun memang dalam jabatan kerajaan, memang diorang nak tahu banyak.

Tambah lagi nama nama tertentu…

Kalau anda bakal menghadapi temuduga kerajaan, boleh rujuk artikel contoh soalan lazim temuduga kerajaan dalam kotak atas tu…

OH YA….. Contoh contoh saya mungkin lebih kepada engineering atau kekilangan sikit ya. Mana yang industri berbeza atau pun cara kerja yang lain daripada contoh yang saya buat kan. Anda tinggalkan komen, nyatakan situasi anda. nanti saya cuba related kan mana yang patut.

6. Why are you interested in this job?

Point yang terbaik, anda jadikan apa yang anda passionate selari dengan kemahuan pekerjaan.

Seperti contoh, anda suka kerja dengan machine besar. So itu sebab anda nak kerja dengan company buat terowong.

Anda suka bermain dengan sensor dan elektronik. Robot robot semua. Itu sebab anda minta kerja kilang semikon, sebab melibatkan elektronik movement semua.

Walaupun tak suka, tapi cari juga point yang boleh dijadikan sebagai penarik pada sesuatu kerjaya…

Dan macam macam lagi. Kiranya, jadikan modal perniagaan kilang atau company itu sebagai alasan kemahuan anda.

7. Are you willing to travel or relocate if necessary? + Lesen

Depends pada company. Ada company yang memerlukan anda untuk travel. Kalau macam saya, tak perlu. So itu sebab, sangat berguna untuk ambil lesen awal awal.

8. Kenapa tinggalkan tempat lama

Sudah menjadi kebiasaan dan sebab utama bila kita tinggalkan tempat lama adalah sebab GAJI YANG TAK NAIK NAIK, atau pun NAIK LAMBAT.

Atau pun, kerja banyak sampai anda susah nak buat kerja.

Atau pun, ada masalah dengan member kerja lama.

Atau pun, pernah dengar ayat ” quit bos not quit job “? Ikut kan pada study, peratus orang yang berhenti kerja disebabkan bos, lebih ramai daripada yang memang betul betul nak berhenti sebab company tau. Kawan saya sendiri ada 2 3 orang yang macam ni, Tension sebab bos…

Tapi, itu lah… Kalau anda jadikan alasan alasan ini semasa menjawab soalan temuduga. Memang pakat pakat tak dapat lah kerja baru. Sebab, kesemuanya unsur negatif….

Nak kerja tempat lain, sebab kerja sekarang banyak orang jilat bos. Pun tak boleh juga.

Walaupun korang ni totally surrounded dengan masalah yang bukan sepatutnya pada level gaji yang korang buat pun, tak boleh dijadikan alasan atau point bila kena tanya soalan kenapa nak tinggalkan tempat lama ni..

Sebab ia nya negatif, anda mesti jawab yang positif positif sahaja… Jangan harapkan ahli panel tu ada rasa belas kasihan dengan awak. Sebab tektik pun memang sudah nak jadi..

Yang terbaik, anda cakap sahaja. Nak cari pengalaman baru. Atau pun nak kerja dengan company yang lebih besar untuk dapat benefit yang lebih baik.

Contoh macam previous kilang saya kerja. Elaun RM 120 setiap bulan tu sudah 10 tahun sama sahaja. Dan itu sahaja elaun yang ada. Elaun shift kerja siang and malam tiada. Elaun makan tiap hari tak ada.

Tapi dengan company baru, semuanya dapat dan banyak lagi benefit benefit lain. hah gitu, tapi untuk tahu maklumat maklumat macam ni memang anda kena ada orang dalam untuk bertanya. Kalau tak, macam mana nak tahu kan..

9. Kenapa nak kerja sini

Kadang kadang terfikir juga. Macam la aq hadap sangat nak kerja dengan kamu ya. Tapi tak baik pula cakap macam tu. Nak cari rezeki ni, belum apa apa lagi dah tunjuk sikap tak elok

Not good not good

Untuk jawapan terbaik. Saya rasa, elok kalau anda jadikan point kelebihan bekerja di tempat baru sebagai jawapan kepada soalan ‘kenapa nak kerja di tempat baru’…

Antaranya, lebih kurang macam tadi juga….

  • Mungkin nak cuba kerja dengan company yang lebih besar ke
  • Mungkin nak berhijrah keluar dari tempat asal ke
  • Mungkin sebab nak beli rumah di sini ke ( alasan ni lagi bagus ni, maksud nya dia fikir anda akan kerja lama )

Yang penting, jangan buruk buruk atau kongsikan kesedihan apa yang berlaku pada anda untuk previous job. Apa apa jadi, buruk seburuk mana pun tempat kerja lama. Itu lama punya cerita. Jangan ingat orang nak simpati sangat dengan anda.

10. Kenapa kerja sekejap,lepas tu berhenti?

Soalan ni pernah ditanya pada saya sebelum ni.

Macam saya,

Kerja kilang besi dalam 1 tahun…

kerja Carsem 1 tahun 6 bulan.

Kerja Sun Edison, 2 tahun

Then pindah sini. Bos yang di sini tula yang tanya. Wah u kerja sekejap sekejap ya. Lepas tu pindah. Boleh bagi tahu kenapa?

JAWAPAN UNTUK NOMBOR 10? tanya saya di comment

Untuk soalan soalan lazim yang lain, boleh rujuk senarai di bawah. mana yang pernah saya kupaskan dalam blog ni saya akan link kan ke artikel tersebut. Mana yang tak ada, boleh sahaja awak tinggalkan komen, nanti saya akan kupas dan berikan contoh…


  1. What is your salary expectation?
  2. What motivates you?
  3. What makes a good team player?
  4. How did you hear about the position?
  5. Tell me about a challenge or conflict you’ve faced at work, and how you dealt with it.
  6. Where do you see yourself in five years? – ini soalan macam susah tapi senang tau. sebab senang kita nak goreng, yang dalam masa menunjukan kita ni nak sangat kerja dengan dia. jawapan yang saya boleh bagi contoh ialah, saya harap saya sudah beli rumah di sini.
  7. What’s your dream job?
  8. What other companies are you interviewing with?
  9. Why are you leaving your current job?
  10. Why were you fired?
  11. What are you looking for in a new position?
  12. What type of work environment do you prefer?
  13. How do you deal with pressure or stressful situations?
  14. What did you like or dislike about your previous job?
  15. Describe a difficult work situation or project and how you overcame it.
  16. What was the biggest accomplishment before
  17. What are your goals for the future?
  18. Who was your best boss and who was the worst?
  19. What are you passionate about?
  20. “Out of all the other candidates, why should we hire you?”
  21. “Tell me about the last time a co-worker or customer got angry with you. What happened?”
  22. “What is your leadership style?”
  23. boleh tak bekerjasama dengan orang lain?
  24. When can you start?
  25. gaji lebih tapi kerja bz vs gaji kurang tapi keje best!! mana yang awak pilih?
    awak sudah graduate lama, tapi baru sekarang ni start koje? apa citer ni?
  26. What are your hobbies?
  27. Are you a leader or a follower?
  28. pukul berapa bangun kalau cuti?
  29. nama ceo company ni apa
  30. kalau u tengok off day, tapi tiba tiba urgent untuk datang masuk kerja, boleh buat tak
  31. boleh kerja weekend?
  32. boleh kerja lebih masa? balik malam
  33. kongsikan apa yang awak tulis dalam resume ni
  34. mana awak tau dapat kerja kosong ni
  35. untuk kerja sebelum ni, pernah tak awak buat silap yang teruk punya..kenapa? dan bagaimana awak nak pastikan ia tidak akan berlaku lagi

Akhir Kata…..

Siapa lah saya untuk mampu brainstorming dan ingat semula soalan soalan yang ditanya ni. So itu sebab saya rujuk beberapa website lain yang boleh berikan idea soalan temuduga. Baru lah saya fikirkan jawapan nya yang terbaik.

Berikut adalah antara website yang saya jadikan rujukan.

References

https://www.monster.com/career-advice/article/top-10-interview-questions-prep
https://www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2013/01/11/how-to-ace-the-50-most-common-interview-questions/#3a78c0134624
https://biginterview.com/blog/interview-questions-answers
https://www.kent.ac.uk/careers/interviews/commonquestions.htm
https://www.inc.com/jeff-haden/27-most-common-job-interview-questions-and-answers.html
https://www.job-hunt.org/recruiters/smart-job-interview-answers.shtml
https://theinterviewguys.com/top-10-job-interview-questions/
https://www.thebalance.com/top-interview-questions-and-best-answers-2061225
https://www.monster.co.uk/career-advice/article/what-are-the-most-common-job-interview-questions
https://www.themuse.com/advice/how-to-answer-the-31-most-common-interview-questions
https://uptowork.com/blog/job-interview-questions-and-answers
http://www.businessinsider.com/common-job-interview-questions-2016-5/?IR=T/#-21
https://www.thebalance.com/top-job-interview-questions-and-answers-2061226 
https://www.glassdoor.com/blog/common-interview-questions/  

Jangan lupa artikel di dalam kotak ini ya…

Contoh Soalan Lazim Temuduga [ anda sedang baca artikel ini sekarang ]
Contoh Soalan temuduga yang susah dijawab
Contoh Soalan temuduga yang bila jawab, mesti hati hati
Contoh soalan temuduga untuk fresh graduate
Contoh soalan temuduga untuk yang sudah ada pengalaman kerja
Contoh soalan yang perlu di tanya pada panel temuduga
Contoh Soalan Lazim Temuduga Kerajaan