Baca Case Study Ni Supaya Anda DI Panggil Temuduga

Salam. Dalam proses saya belajar cara buat resume dan interview semua. Antara maklumat yang paling penting, bukan sekadar nak buatkan resume kita ni appealing sahaja. Maksud saya, dari segi pemilihan warna. Template resume apa nak guna. Bukan itu sahaja..

Malah ada juga perkara lain yang tak kurang penting nya.

Iaitu case study..

Atau pun, dalam huaraian yang lebih panjang.

Ialah result apa yang telah berlaku sebelum ni. Supaya kita boleh jadikan iktibar dan tak buat salah pada resume kita juga..

Saya dapat kumpul banyak juga bawah ni, korang baca satu persatu dan saya akan terangkan cara nak apply kannya..

Interesting facts about Resumes:

•    The average time spent by recruitement managers for analyzing a resume is: 5 to 7 seconds. (maksudnya, jangan buat resume yang design boring, biar template resume korang nampak standout)

•    Unprofessional email addresses are the reason for rejection of 76% of resumes.(jangan guna email yang tak profesional, macam cutegirl88@gmail.com. Sebaliknya guna username yang lebih profesional. Macam email saya, syedshaffizan@gmail.com)

•    When you put a photo on a resume the chances of getting discarded are up to 88%. ( maksudnya, letak gambar tu hati hati, bagi yang sengeh sengeh sikit )

•    During the year 2014, over 90% of resumes are made available on online or sent via email. ( maksudnya, apply kerja online sama ada by website form, atau by email sangat tinggi. Itu tahun 2014 tau. 2017? 2018? Lagi tinggi lah kot. So sebabkan cara ni ramai orang guna, so jangan buat juga. Sebaliknya anda guna cara lama. Dengan print resume tu, dan hantar terus ke mana mana company. Unless kalau company tu memang prefer email )

•    It is worthy to note that only 35% of the candidates are eligible for the jobs they apply to. ( Ibaratnya katakan yang apply 1000 orang, dalam 350 sahaja yang betul betul layak. So, korang kena buat resume yang betul betul target kalau boleh. Jangan buat satu resume, untuk cover 30 jenis jawatan pula, buatkan resume anda lebih specifik)

•    Applicant Tracking Software, the automation software for reading resumes, can eliminate over 75% of the applicants.( application software ni saya tak rasa ada apply kat Malaysia, tapi kalau anda nak tahu juga saya boleh kongsikan, tapi kena tanya dulu kat komen, nanti saya bagi tahu)

Interesting facts about Job-seeking:

•    Jobseekers are posting over half-a-million resumes resumes on Monster every week.(kalau orang putih Monster lah, Malaysia pun ada juga. Tapi kita Malaysia, lebih banyak kat Jobstreet, maksudnya boleh pelbagai, tapi yang saya nak sentuh. Kalau terlampau sangat guna Jobsteet, cari lah medium lain. Boleh tengok pada 10 cara cari kerja yang saya coretkan ini.)

•    There are now over 15 million brands and organizations available on Facebook. And it is interesting to note that over 18 million people found their job via Facebook. ( hah boleh je try cari koje guna facebook )

•    Over 10 million jobseekers found their job via LinkedIn. And 89% of recruiters have recruited someone via LinkedIn.

•    Over 8 million applicants found their job via Twitter.

•    Recruiters are very keen ot search for your public profile. And 93% of the recruiters say that they are likely to look at a candidate’s social media behavior. ( wow, serious? )

•    Around 43% of the candidates are using their smartphones to engage in a job searching activities with a 7% of all job seeking candidates conducting the job search while even in the restroom.

Interesting facts about Interviews:

The average length of an interview will be around 40 minutes, but 33% of 2000 surveyed recuriters mentioned that they know within the very first 90 seconds of the interview if they will recruit the candidate.

Read this section to know how can make a decision in such a short span? In the same survey, managers noted the following mistakes as some of the major reasons for the rejection fo the job seeking candidate.

•    70% indicated applicants were too trendy while attending an interview.

•    67% mentioned that the candidates were unable to make the eye contact.

•    55% because the way the jobseeker walked through the door.

•    47% of the times candidate didn’t have any information about the compnay they are applying for.

•    38% was because of the of voice quality and overall confidence level; and a lack of a smile.

•    33% because of the bad posture during the interview.

•    26% gets rejected because of the bad handshake.

•    And, interestingly, 21% candidates get rejected for crossing their arms against their chest during the interview.

https://www.linkedin.com/pulse/interesting-facts-interviews-job-seeking-resumes-info-solutions

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *