Cara Renew Roadtax Kereta Online

Bila dah ada kereta ni, 2 perkara yang paling seksa nak tanggung.

  1. servis – kos servis yang perlu hadap
  2. roadtax insurance yang nak kena bayar setiap tahun

Average bila kita nak review roadtax kereta untuk kereta jenis macam saya 1.5 cc Almera adalah dalam RM 1200.

Memang setiap tahun kos lebih kurang RM 1000 inilah yang saya tanggung bayar. Itu pun kalau saya renew roadtax lah. Ada juga yang saya tak bayar, skip 1 tahun pun ada.

Tapi, sebabkan takut nak lalu roadblock, saya pun malas nak menjawab di mahkamah sebab sekarang ni dah semakin ketat. Kita bukan kena bayar denda saman sahaja, kita juga kena turun naik mahkamah juga.

Lagi sakit, andai kata kita ni orang Kedah, atau stay di Kedah, tapi kena tahan di Kelantan. So kenalah turun naik mahkamah di Kelantan. Tak pasti, kalau kes kita ni boleh forward ke mahkamah di Kedah, atau yang dekat dengan tempat kita bermastautin.

Cara Nak Review Roadtax

Kalau saya, yang sekarang ni stay di Alor Setar, Kedah, memang saya guna satu company ni ja, agent cukai jalan di Bertam.

Ya saya tau, memang ada ja agent cukai jalan lain di Alor Setar, tapi saya lebih suka di Bertam ni, dah 2 tahun juga saya ambil di kedai yang sama. Sebab disini lebih murah. Banding dengan agent yang lain.

So, caranya, mudah sahaja, contact sahaja depa ni, walaupun saya di Alor Setar ( sejam sahaja drive ke Bertam ), dan cakap nak renew. Nanti depa akan reply dengan quotation harga.

Saya pun akan transfer duit. Untuk sijil atau policy dan sekali dengan cukai jalan, boleh juga kalau kedai ni nak post ke Alor Setar juga. Tapi kerja saya memang perlu pergi selalu ke Bertam, jadi saya tak minta kedai ini postkan. Saya akan pergi ke Bertam sendiri nanti.

Cara nak Dapatkan Roadtax Murah

Roadtax ni ada dua perkaralah kira:

  1. kos untuk insurance
  2. kos untuk cukai jalan

Kos untuk cukai jalan ni dalam RM 100.

Yang mahal dan tingginya ialah kos insurancenya. Contohnya, sebelum ni saya beli dalam RM 814. RM 709 untuk insurance, dan RM 100 untuk cukai jalan. ( daripada Kurnia Insurance )

So kenapa saya punya cukai jalan RM 700 sahaja? sebab saya turunkan mileage coverage. Sebelum ni boleh cover sampai 45K dengan total kos RM 1200.

Tapi kedai ni boleh turunkan kepada coverage 20 000 sahaja, so total kos RM 709.

So itulah cara untuk kita turunkan harga roadtax. Minta agent ni untuk kurangkan coverage.

Apakah Yg DiMaksudkan Dengan Pengurangan Coverage!

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer