Contoh Resume Fresh Graduate

Ok untuk penulisan contoh resume bagi yang baru sahaja tamatkan pengajian. Saya memang dah sediakan video nya di panduan cara buat resume terbaik.

Korang semua boleh tengok video tu sendiri. Saya juga ada selitkan cara buat resume untuk mereka yang berpengalaman juga. Korang boleh tengok video tu lah ya.

Untuk artikel ni, saya nak kongsikan tips dan mindset yang korang perlu ada bila nak apply jawatan kosong yang memang khas untuk fresh graduate..

TAU TIDAK FRESH GRADUATE IS NOTHING?

Hah gitu, ganas tu bahasa.

Pendek cerita, company lebih nak cari mereka yang sudah ada pengalaman kerja. Contoh macam baru baru ni, saya ada pergi satu open interview di Penang. Dekat sana, saya nampak sticker macam sebelah ni…

FOR FRESH GRADUATES NO INTERVIEW WILL BE CONDUCTED. PLEASE DROP YOUR RESUME HERE!!!

Kiranya company lebih nak mencari mereka yang sudah ada pengalaman.

Tapi bukan satu yang total negative lah ya. Even semuanya yang ada pengalaman datangnya dari fresh graduate juga kan.

Saya cuma nak jangan terlalu sedih atau down, sebaliknya ada stragegy strategy lain yang kita boleh guna untuk dapatkan kerja..

So kita mulakan nya, bismillah.

1. Hantar sahaja walaupun total nak orang yang ada pengalaman.

Tak pe, walaupun kebanyakan open interview memang nak cari orang yang memang sudah ada pengalaman kerja. Tapi tak bermakna korang tak boleh try. So datang, and letak sahaja resume dalam kotak ni.

2. Cari jawatan kosong yang khas untuk fresh graduate

Sebeno benonya, bila mana mana company ni buka jawatan kosong. Memang diorang ni dah set sama ada nak pekerja yang sudah ada pengalaman atau pun fresh. Dan, memang ada sahaja jawatan kosong yang memang ditawarkan untuk fresh graduate. Tempat yang paling senang nak cari ialah di Jobstreet.

Untuk siapa yang sudah dapatkan video yang saya kongsikan cara buat resume tu insyaAllah tiada masalah. Sebab saya ada kongsikan cara nak pilih jawatan kosong khas untuk fresh graduate ni dalam video tu sekali. Tunggu sahaja minit yang saya set kan bila nak tunjuk.

Mana yang tak download lagi, bawa bawa la download. Saya malas nak tunjuk kat sini pua lagi sekali. Lagi pula penerangan saya dalam tu video kan. So rasanya lebih mudah untuk kongsikan.

Baiklah, saya rasa ini sahaja kot. Kekurangan idea dah ni sebenarnya. Nanti kalau terfikirkan, InsyaAllah saya akan tambah lagi..

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *