Salam semua, disebabkan terlampau banyak email duk tanya saya mana kredit kad yang terbaik. Dan saya pun jadi blur nak jawab apa. Sebab setiap kali saya buat artikel, kadang kadang saya pun lupa butiran artikel tu.

Oleh itu, kalau saya senaraikan terus setiap kad kredit yang anda boleh pohon, bergantung kepada kelayakan anda.

Saya tunjuk dulu terus table perbandingan nya, nanti di bawah table ini saya ada kongsikan lagi petikan untuk cara faham table ni. Sebab saya tak boleh nak masukkan butiran semua, nanti tunggang langgang jadi table ni kalau anda view with mobile.

Table Description

  • jenis kredit kad yang saya list di atas adalah semua nya ISLAMIC
  • Min Income – termasuk OT, contoh basic 1500, tpi ada OT sampai RM 2000, kira boleh lah ni – masih lagi bergantung kepada bank juga
  • semua bank, umur sekurang kurang nya 21 tahun

Kenapa Saya Senarai Kan Islamic Shj?

saja lah kot, elok la ambil yang Islamic, patut shariah akan 2 perkara, tiada unsur gharar dan juga riba.

gharar – gharar ni cas lebih

riba – ini untuk interest.

Tapi macam mana bank buat duit? so bank hanya akan charge pada service diorang sahaja, atau pun profit change dan juga outstanding amount yang anda pending/hutang. Itu pun sesetengah kad tak cas interest kalau anda bayar pada tarikh yang sepatutnya. Dan kalau bank charge pun, hanya pada jumlah yang outstanding sahaja.

Contoh, katakan tarikh limit bayar total tu setiap 1 hari bulan.

anda beli barang RM 400 guna kredit kad pada 15hb. Dan berjaya langsaikan hutang RM 400 ni sebelum 1hb. So tak rugi apa apa. Tapi kalau anda bayar RM 300 sahaja atau pun jumlah minimum. Yang tinggal yakni RM 100 itu sahaja yang akan dicharge bunga.

Cara Nak Apply?

Pergi bank la sayang.

oh ya, senarai bank yang saya tulis tu memang saya ambil yang ringkas sahaja. Sebab nanti tak muat column. Kalau nak ikutkan panjang la lagi namanya, contoh Ambank Taslif Gold singkatan kepada AmBank Islamic Al-Taslif Gold Card-i.

Ambank CARz Gold singkatan kepada AmBank Islamic CARz Gold Visa Card-i

Public Bank Gold singkatan kepada Public Islamic Bank Visa Gold Credit Card-i / Mastercard® Gold Credit Card-i

so panjang kan. tapi saya ada lah ambil nama nama yang unik atau nama produk kad kredit tu untuk anda tanya tanya kan bank nanti.

So, bila apply nanti, cuba tanya guna nama singkatan yang saya bagi tahu dalam table. Kalau tak sure boleh la banding kan interest rate, annual fee dan gaji minima yang boleh apply ya.

Adakah Maklumat Di Atas Paling Tepat?

Sudah pasti, terms bank pasti akan berubah berubah. Tujuan table di atas untuk anda banding kan secara mudah sahaja. Saya juga tak masukkan limit belanja sampai berapa. Contoh macam saya CIMB, maximum RM 4000, tapi wife saya bank apa entah, dalam RM 6000. Nanti anda juga patut tanya juga dengan banker masa sign up ya.

Cara Saya Nilai Kredit Kad?

biasa saya akan tekan faktor di bawah

islamic – sudah pasti, tapi kad kredit CIMB saya yang sekarang ni tak tahu islamic ke dak. sebab apply 2012 dulu

no annual fee – memang idok ler kan

tahu tarikh interest akan dikira – contoh kalau tak silap, kad kredit saya 13th. So senang lah kalau nak plan gaji kan. Tapi, kalau nak tukar tarikh pun tiada masalah. Anda cuba tanya bank macam mana, contoh gaji anda 25hb macam kebanyakan orang kerajaan. Jangan lah buat tarikh akhir bayar kad kredit 13th, memang dah setel la duit tu kan.

Alright? untuk lebih jelas, boleh rujuk bank ya..

Terima kasih semua…

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply