Tak ada slip gaji bukan nya masalah besar tau.

Sebab kalau tak ada boleh sahaja kita buat slip gaji tu. Bukannya salah pun, dah memang company tak bagi slip gaji nak buat macam mana kan.

Yang masalah sekarang ialah gaji yang anda dapat melalui cash tu. Ini yang problem.

Kenapa?

Sebab bank tak dapat nak confirm kan dengan buat perbandingan. Sebab, bila kita apply loan, bank pasti akan minta:

  1. slip gaji
  2. bank statement
  3. EPF
  4. nama dan no tel company

Contoh anda bagi slip gaji 6 bulan, so banker akan cuba cari jumlah gaji yang tiap bulan tu mesti ada masuk dalam bank dan sama. Kiranya nak sah kan lah ni.

Kalau dah anda dapat gaji tu secara cash macam mana nak confirm. Ok lah, boleh masuk sendiri kan, macam lah anda betul betul masuk semua.

So itu guna bank statement.

EPF pula, mungkin lebih kepada nak pastikan maintain masuk atau tidak. Kalau nak confirm kerja tu, memang bank akan terus call company sahaja.

So, lagi sekali, TIADA SLIP GAJI bukan satu masalah, yang masalah jumlah actual tu tak masuk dalam bank untuk direkod dalam bank statement.

Dan juga anda kena pastikan minima income RM 2000 lah, seperti yang senaraikan dalam table kad kredit ni.

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply