Pinjaman Peribadi Swasta– The Ultimate Pendapat dari Hati

image_pdfDownloadimage_printPrint

Nak buat pinjaman peribadi ya? Ok jum jum..

Dengar nasihat pakcik ni..

Mula mula sekali..PakCik nak cakap, kalau boleh. Kalau benda ni tak perlu, kalau benda ni boleh sahaja korang pinjam pinjam kat kawan atau sedar mara. Pinjam lah dari diorang dulu. Sebab nanti nak bayar nye balik, akan rasa menyesal punya.

Saya ada open PERMOHONAN ONLINE untuk ANDA kalau nak buat Pinjaman RHB atau Aeon. Terutamanya di kawasan Utara Malaysia. Kalau berminat, boleh whatsapp saya di bawah SEKARANG

[chat]

Itu sebab, idea terbaik untuk buat pinjaman peribadi ni ialah lari daripadanya. Kiranya jangan buat.

Seperti motif blog ni sendiri. Untuk cari kerja dan nasihat financial dari saya, cuba lah rancang perjalanan hidup korang elok elok supaya tak terpaksa menanggung pinjaman bank. Ingat!!! Kita hidup di Malaysia ni, sepatutnya ada dua jenis loan sahaja. Rumah dan kereta.

Itu pun dah nak dekat 2k juga tau. Rumah confirm 1k, kereta 700 juga kebiasaannya..

Ok itu dia nasihat pertama untuk buat pinjaman peribadi. Iaitu, jangan buat terus. Rancang kewangan elok elok supaya anda tak buat.

Eh.tapi kan.

Katakan korang buat loan, mungkin dalam 3 tahun ke. Bila korang bayar cantik, nanti nak buat loan rumah ke kereta ke akan lebih mudah lepas. Sebab bank tahu rekod pembayaran korang cantik. Kiranya, bank ni dia bukan fikirkan orang ada basic yang cukup ke tak sahaja. Malah sifat rajin bayar ke tak tu yang paling penting.

Done nasihat yang kedua lah ya tu.

Nasihat ketiga pula ialah.

Sudah pasti kita mesti nak cari bank yang paling rendah rate bayaran bulannnya. Atau pun total bunga yang kita kena tanggung.

Sepanjang apa yang saya tahu, antara yang paling rendah ialah MayBank, Al Rajhi Bank..

Yang AlRajhi Bank tu memang tersangat rendah lah kot.

Tapi walaupun semua semua ni rendah, kita akan ada masalah dekat basic yang perlu untuk lepas. Sebab kebanyakannya semua nak 2k ke atas. Atau pun 2500 ke atas sebagai basic. Ini basic ya, bukan gross income atau pun termasuk OT.

Berikut adalah table untuk pinjaman peribadi beserta basic yang anda perlu lepas.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer