Statistik Jumlah Jawatan Kosong Mengikut Negeri ( dr Jobstreet )

Saya sedang plan untuk buat satu analisis akan peluang pekerjaan yang ada di Malaysia. Source utama dan satu satu nya kita gunakan ialah daripada Jobstreet. Kalau ada yang rasa tindakan ini tidak sesuai sebab hanya mengambil dari Jobstreet sahaja, mungkin ada betul nya. Sebab tidak mungkin semua company ada menggunakan Jobstreet.

Ada juga syarikat yang menggunakan Mudah, MauKerja.my, JobsMalaysia, Indeed mahupun Monster untuk cari pekerja. Namun sebagai perbandingan mudah yang tidak kurang juga tinggi valuenya, brand Jobstreet masih lagi pilihan terbaik.

Analisis ini akan dilakukan sebanyak 2x dalam setahun. Atau setiap 6 bulan untuk kita lihat mana mana sektor pekerjaan yang trending untuk sesebuah negeri di Malaysia.

Objektif

Berikut adalah antara kelebihan dan objektif yang saya utamakan:

  • Untuk berkongsi peluang perkerjaan yang bakal naik di masa hadapan.
  • Dapat membezakan peluang pekerjaan mengikut negeri
  • Dapat mengenal pasti sektor sektor yang core untuk sesebuah negeri menjana kewangan rakyat

Berikut adalah jumlah keseluruhan pekerjaan yang ada di Jobstreet :

*data diambil pada July 2018

Berikut pula jumlah pekerjaan mengikut kategori di setiap negeri negeri.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *