Statistik Jumlah Jawatan Kosong Mengikut Negeri ( dr Jobstreet )

image_pdfDownloadimage_printPrint

Saya sedang plan untuk buat satu analisis akan peluang pekerjaan yang ada di Malaysia. Source utama dan satu satu nya kita gunakan ialah daripada Jobstreet. Kalau ada yang rasa tindakan ini tidak sesuai sebab hanya mengambil dari Jobstreet sahaja, mungkin ada betul nya. Sebab tidak mungkin semua company ada menggunakan Jobstreet.

Ada juga syarikat yang menggunakan Mudah, MauKerja.my, JobsMalaysia, Indeed mahupun Monster untuk cari pekerja. Namun sebagai perbandingan mudah yang tidak kurang juga tinggi valuenya, brand Jobstreet masih lagi pilihan terbaik.

Analisis ini akan dilakukan sebanyak 2x dalam setahun. Atau setiap 6 bulan untuk kita lihat mana mana sektor pekerjaan yang trending untuk sesebuah negeri di Malaysia.

Objektif

Berikut adalah antara kelebihan dan objektif yang saya utamakan:

  • Untuk berkongsi peluang perkerjaan yang bakal naik di masa hadapan.
  • Dapat membezakan peluang pekerjaan mengikut negeri
  • Dapat mengenal pasti sektor sektor yang core untuk sesebuah negeri menjana kewangan rakyat

Berikut adalah jumlah keseluruhan pekerjaan yang ada di Jobstreet :

*data diambil pada July 2018

Berikut pula jumlah pekerjaan mengikut kategori di setiap negeri negeri.

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer