Contoh Cover Letter Untuk Fresh Graduate ( Dan Cara Buat )

Sebelum kita mula, saya rasa buat masa ni saya tak cover cover letter untuk mereka yang sudah berpengalaman kot. Sebab ia lebih kurang sama sahaja dengan cara buat resume cara olah ayat nya. So dalam artikel ni saya hanya akan cover untuk yang fresh graduate sahaja. Sebab cara pengolahan ayat kena pandai sikit.

Mana yang dah ada pengalaman ok lah sebab ada point yang kita nak sembang. Tapi yang fresh kena susun kasi elok.

Tapi sebelum tu, untuk siapa yang masih lagi sangsi akan kelebihan cover letter. Boleh rujuk dekat artikel saya yang lagi satu, iaitu kepentingan cover letter. InsyaAllah korang akan jadi semangat sikit nak buat ya.

Baiklah, sekarang kita mula ya…

Untuk yang fresh, motif setiap perenggan masih lagi sama. Tapi angle untuk tacle hati majikan tu dah lain sikit. Kan sini, kita cuma ada peluang pada:

  1. Memang iklan jawatan kosong tu nak orang yang fresh graduate (sebab orang ada pengalaman biasanya gaji kene bagi lebih sikit)
  2. Kedua, berdasarkan minat anda
  3. Ketiga, berdasarkan tatasusila, hormat, rendah diri anda dalam menulis resume dan cover letter.

Kita terus kan.

Tapi sebelum, saya nak cari dulu antara Job Vacancy di Jobstreet yang ada perkataan ‘fresh graduate is encourage to apply’.

Sekejap ya…

Tut

Tut

Tut.

Ok saya dah jumpa. Saya akan bagi pelbagai contoh ya. Setiap contoh yang saya bagi ada 2 benda yang saya selitkan. Gambarnya, mudah untuk korang tengok terus. Dan link mana saya ambil sebagai bukti. Tapi link ni mungkin sudah invalid nanti lama lama. So tak perlu pun korang nak klik link tu. tengok gambar sudah cukup.

Ini contoh ayat yang ada pada job iklan yang fresh graduate patut apply..

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/process-technician-3463427?fr=21&src=16&srcr=12

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/production-technician-3462705?fr=21&src=16&srcr=12

Untuk contoh yang bawah ni, siap dia cakap highly lagi. Kiranya nak sangat lah tu. so sila sila

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/technician-2-dept-operation-cleaning-lube-3462144?fr=21&src=16&srcr=12

Contoh yang bawah ni, katanya orang yang pointer tinggi je boleh apply..berlagak ye. Ok lah tu. maksudnya dia boleh bagi gaji baik..

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/pcba-troubleshooting-debug-technician-3465404?fr=21&src=12

Yang bawah ni, dia nak yang ada pengalaman, tapi masih lagi boleh apply kata nya

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/technician-3465017?fr=21&src=12

Yang ini dia special sikit. Memang fresh boleh apply. Tapi mesti tally dengan vocational background. Maksudnya, mana yang sekolah teknik, yang memang lebih kepada teknikal. Main main mesin semua. U pun ada. Masa saya dulu. Late machine tu semua. Kalau memang tally dengan jawatan yang nak apply. Pun boleh juga

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/junior-technician-3466486?fr=21&src=12

Kadang kadang korang perasan. Ada ayat ‘Non Executive’. Ini adalah short form untuk British punya stail. Kiranya nak bagi, orang yang tak buat keputusan. So mana yang fresh, insyaAllah boleh try juga.

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/maintenance-technician-3467885?fr=21

Ada lagi yang lain, iaitu Junior Executive. Ini lebih kepada orang yang buat keputusan, tapi tak menyeluruh. Mungkin di sesetengah sektor atau bahagian kecil sahaja. Mungkin sesuai untuk engineer level atau senior technician.

Kalau jumpa ayat macam bawah ni lagi bagus. terus cakap, tak perlu ada pengalaman katanya

Link : https://www.jobstreet.com.my/en/job/technician-3464503?fr=21&src=16&srcr=12

Tak semestinya kena KLIK satu satu iklan baru jumpa ayat ni. kadang kadang majikan memang terus nak target korang yang fresh ni. kiranya masa buat carian di homepage jobstreet pun sudah boleh nampak diorang nak fresh graduate…seperti contoh di bawah

Untuk contoh carian ‘technician’ lah ya. Korang boleh try guna keyword jawatan lain.

Ok..

Sekarang kita sambung. Macam mana nak olah ayat untuk perenggan 1, 2 and 3

Perenggan 1

My name is Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarnain. I notice your job vacancy from Jobstreet. After reviewing your requirements, I believe I can be your consider candidate. Just completed my degree last 3 months at University Technology Malaysia

Atau pun

My name is Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarnain. I notice your job vacancy from Jobstreet. After reviewing your requirements, fresh graduate with vocational related experirenced. I believe I can be your consider candidate.

Penerangan?

Rasanya sudah cukup jelas dah tu.

Cuma, saya terus bagi tahu dari u mana walaupun perenggan 1 kan.sepatutnya saya bagi tahu di perenggan kedua. Tak ada masalah pun. Kita tak perlu straight sangat.

Perenggan 2

Petikan di atas, adalah yang saya ambil dari cover letter yang ada pengalaman.

I start working as Maintenance Technician in Semicon Industry since 2013. Since then, its already 4 years working in XXXX Company and wanted to give it a try my journey with Osram next. Graduate from more to technical unversity, University Technology Malaysia with Diploma in Mechanican Engineering with 3.6 CGPA.

Sekarang saya olah bagi dia nampak freshy pula

I graduated from University Technology Malaysia, in Diploma Mechanical Engineering with 3.7 CGPA pointer. I am fresh graduated. Just finish my study last November. During my practical training I experienced myself as Maintenance Technician at XXXX Company for 6 months

I did notes task that I did on my resume at page 1 for more details.

Done..

Penerangan:

Yang penting, anda tak semestinya pun ikut format yang saya bagi kat tips cover letter artikel pertama yang saya buat sebelum ni. tak perlu, memang tiada format pun. Kita bagi sahaja. Cuma jangan lebih lebih. Dan jangan ayat yang terlampau panjang. Overview sahaja tau.

Sambung penerangan:

  1. Saya bagi tahu graduate dari mana, pointer berapa. Ini normal
  2. Saya bg tahu saya fresh graduate, andai kata di perenggan pertama anda tak bagi tahu lagi. Jangan ulang ulang fresh fresh pula.
  3. Akhir sekali, boleh la selitkan pengalaman practikal sikit kalau ia nya related.
  4. Saya juga letak notes untuk tengok bahagian mana kat resume yang majikan boleh rujuk. Lagi sekali. Tak perlu ikut format mula mula tips cover letter saya..

Perenggan terakhir..

Petikan yang bawah ni adalah untuk yang berpengalaman..saya paste dulu yang ni, nanti baru saya goreng gorengkan nya bagi jadi untuk fresh

You can continue more details about my work experienced in resume. I express more details about my 4 years experienced at page 2 in my resume. And please do take your time to read, and I am ready for call interview. Hopefully the date plan at my Off Days, so it don’t clash with my working day right now.

You can reach me at 012 2132139 or 013 23121312

Best regards

Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarinain

Dan untuk freshy

Last but not list. You can get more details at my resume. I highlighted few details that taily with your requresments. Anyway, I am excited and hopefully XXX Company ( nama company yg anda apply ) will give me great kick off for my future.

You can reach me at 012 2132139 or 013 23121312

Best regards

Muhammad Uwais bin Muhammad Zulkarinain

Siap..

Jelas? Perlu penerangan tak?

Saya rasa tak perlu. Tapi saya nak bagi tau yang selepas perkataan ‘anyway’ to.

Akhir perenggan korang mesti buat ayat yang bagi tahu macam ni tau. Kiranya bagi tahu yang korang harap company yang apply tu boleh menjadi titik tolak kejayaan apa yang korang duk belajar dan study selama ni. kiranya harap company tu dapat menunjukkan yang korang ni boleh buat kerja lah macam tu..

Ok?

Tak jelas sila tinggal kan komen.

Saya akan reply dan jawab InsyaAllah

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

4 Comments

  1. Salam .. bleh x tlg checkkan cver letter saya,betul ke x cara buat dia coz sy bru plg ke mlysia and still try to adapt with malaysian system.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *