Contoh Resume Format Malaysia?

Salam.

Kalau anda betul lah ikut turutan tips untuk dapatkan kerja dari blog SayaShare saya ni. Sepatutnya, anda datang dari page Panduan Lengkap Temuduga. Lepas tu, saya akan minta anda baca contoh resume terbaik.

Dan sepatutnya, selepas contoh resume terbaik tu, anda akan berpindah ke post ini. Iaitu format yang anda patut gunakan bila buat resume.

Alright?

Jelas? Kalau terlepas, mungkin anda tiba tiba sahaja datang ke artikel ini. Boleh berpatah balik ikut turutan ya. Sebab saya sudah susun nya satu satu, ikut flow mana yang patut anda faham dahulu.

Di artikel sebelum ini, saya ada kongsikan 3 jenis resume format yang biasa orang guna.

Iaitu:

  1. Chronological format
  2. Functional format
  3. Combination format yang terakhir

Untuk tahu maksud dan perasan ketiga tiga format ini, anda kena rujuk post sebelum ini lah. Sebab sekarang saya nak kongsikan bagaimana nak tentukan format apa yang sesuai dengan anda.

First…

Chronological Format

Eh, mesti faham dahulu apa dia maksud tiga tiga jenis format ini dahulu ya. Kalau tak faham, entah apa je korang baca artikel ni. fahamkan di artikel, contoh resume terbaik.

Untuk chronological format, anda boleh guna cara tulis resume macam ni bila korang punya pengalaman tu stabil dan steady.

Maksud nya kita ambil contoh macam kawan saya sendiri.

Budak ni nama dia Firdaus. Sebaya dengan saya, dulu sekolah pun sama. G sekolah pun sama. Ingat lagi dia pikul basikal saya sebab dah rosak punya la jauh. Kesian kesian..kawan punya pasal kan.

So si Firdaus ni, masa praktikal dia dah pilih kilang atau tempat buat praktikal company yang memang kukuh. So lepas habis praktikal dia terus dapat kerja tempat sama.

Banding dengan saya, nganggur, lepas tu kerja tak tentu hala dekat 2 tahun juga. Ingat lagi, masa lepas 2 tahun baru nak dapat kerja elok, Firdaus ni dah pakai kereta dan nak kahwin dah pun.

Saya? Huhu. Bukan semua orang bernasib baik ya. Rezeki. Mungkin saya banyak dosa kot.

So kalau anda macam Firdaus, boleh la guna format ini. Career path anda tu cantik sahaja, tiada cacat cela. Kerja pun dalam bidang yang seakan sama. Memang sesuai kalau guna format ini.

Functional Format

Untuk Functional format pula. Ia lebih bersifat selective. Kiranya dalam bahagian pengalaman tu kita hanya pilih mana yang berkaitan sahaja. Untuk macam saya yang ada naik turun ni, memang saya akan pilih yang Functional format.

Malu lah kan kalau dia tahu saya kerja entah apa apa.

Lagi pun nanti anda nak demand gaji pun agak susah.

Contoh macam first kerja saya, saya kena buang tau. Sial betul…..Geram juga masa tu.

Dan sekarang, katakan saya tulis dalam resume, “previously I got fired”

Hah apa macam? Hehe. Agak agak dapat tak kerja tu?

So functional format, yang terbaik untuk saya. Saya percaya ramai juga akan lebih nak tulis cara functional format.

Ada sorang kawan saya lagi. Nama dia Amirul kot. Lupa dah.

Sebelum dia kerja dengan saya di satu company ni, agak lama juga dia tak kerja tau. Bertahun juga. Padahal sebelum nya dia memang pernah kerja kilang. Berhenti sebab apa entah, balik kampung kejap katanya.

So Amirul pun kena tulis cara functional format. Tapi memang dia kena pandai buat ayat cover balik lah, kenapa yang sampai bertahun tak kerja kan.

So time resume, memang kena betul betul get ready dengan soalan ni.

Combination Format

Ikutkan pada InterviewGuys, sebuah laman web yang antara menjadi rujukan saya juga. Combination format resume ni lebih sesuai untuk mereka yang nak tukar career.

Contoh macam, selama ni anda kerja technician, anda nak jadi process technician pula

Atau pun selama ni anda electrical engineer, anda nak cari mechanical engineer pula contohnya.

Memang pelek lah, kenapa nak jadi mechanical kalau dan electrical sebelum nya kan. Tak mengapalah, contoh sahaja.

So, again. Combination format lebih sesuai untuk mereka yang nak tukar cara bekerja atau jawatan yang tak biasa dia buat.

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *