Daily Archives: December 16, 2017

Contoh Resume Untuk Praktikal/Latihan Industri

Ada ya orang cari cara sediakan resume untuk praktikal ni… saya pun dah lupa dah masa saya hantar surat apply pratikal kat kilang KL dulu tu ada benda ni ke tak. Rasanya isi form yang HR campus dah…

Read More »

Course Yang Senang Dapat Kerja

dulu, masa saya kecik kecik lagi. Mak saya pernah juga sembang, ada sorang kakak saudara saya ni yang masih lagi tak dapat kerja. Kiranya si dia ni dah graduate lah kan. Cuma belum dapat kerja sahaja lagi. Dan…

Read More »

Contoh Resume Fresh Graduate

Ok untuk penulisan contoh resume bagi yang baru sahaja tamatkan pengajian. Saya memang dah sediakan video nya di panduan cara buat resume terbaik. Korang semua boleh tengok video tu sendiri. Saya juga ada selitkan cara buat resume untuk…

Read More »

Contoh Cover Letter Untuk Fresh Graduate ( Dan Cara Buat )

Sebelum kita mula, saya rasa buat masa ni saya tak cover cover letter untuk mereka yang sudah berpengalaman kot. Sebab ia lebih kurang sama sahaja dengan cara buat resume cara olah ayat nya. So dalam artikel ni saya…

Read More »

Kenapa Kena Buat Cover Letter?

Sebab orang lain tak buat? Betul juga. Bila orang lain tak buat, dan kita ambil effort untuk sediakan. Itu macam sudah OK. Sebab memang dah disuruh buat? Pun betul juga. Saya pun memang nak suruh korang semua sediakan…

Read More »

Buat Duit Dengan Handphone

Pengalaman saya sendiri. Program yang mula mula saya join dan bergiat aktif belajar perniagaan ini yang join cara buat duit dengan handphone. Serius. Memang ini yang saya buat. MLM, atau multi level marketing. Untuk sekarang, saya tak pasti…

Read More »

Semakan CCRIS

Salam, untuk menyemak semakan CCRIS ada 3 cara. Pergi ke bank negera Bank negara yang saya pergi baru ni di Penang, dekat area Gurney sana nun. Korang tak perlu beratur, masuk sahaja, letak jari, untuk print terus penyata…

Read More »

Resume Dalam Bahasa Melayu

Salam. Kalau korang nak tahu cara untuk buat resume. Saya sudah sediakan dengan lengkap nya di panduan cara buat resume. Saya juga ada sediakan video panjang lebar, terangkan teknik yang saya sendiri guna bila buat resume. Ada juga…

Read More »