Pengalaman Interview Dengan TNB Jana Manjung

Posted on by

Sinopsis Pengalaman Interview TNB JanaManjung Ok, so cerita dia lebih kurang macam ni lah. Ada sorang member saya yang memang berasal dari area Lumut. Entah macam mana, dia cakap ada kekosongan Juruteknik TNB di JanaManjung. Entah kenapa member saya ni bermurah hati untuk kumpulkan beberapa resume kawan kawan yang lain termasuk saya untuk hantar dia…

Tips Temuduga : Kenapa Tak Perlu Takut Bila Sesi Interview?

Posted on by

Terus terang saya cakap. Sebab kenapa dikalangan besar kita yang takut bila nak datang resume ialah sebab kita tak cukup preparation. Fikirlah macam mana pun, sebenarnya anda takut memang sebab anda tak prepare. Kalau dah prepare dan rasa semua nya anda boleh jawab, kenapa perlu takut kan. Sebab kedua anda rasa takut sebab mindset yang…

Cara Hadapi Masalah Dengan Gaji Yang Rendah…

Posted on by

Saya baru perasan, dah berapa banyak dah post article saya buat, tapi satu pun tak bagi salah. Adui. Maaf ya. Lepas ni, insyaAllah setiap kali mula post, saya akan mulakan Salam, harap lebih mudah untuk saya berpatah dua kata. Jadi…makanya… Assalamualaikum… Tajuk yang saya nak bincang hari ni ialah apa yang anda boleh buat untuk…

Cara Saya Nilai Company tu Best Kerja

Posted on by

Setiap company tu ada bedanya tau. Bergantung dengan jenis product. Bidangnya juga. So setiap sektor dan jenis perniagaan kilang yang anda kerja, mahupun syarikat akan ada punya benefit yang sesuai dan bertepatan dengan keperluan anda sebagai pekerja. Macam saya contoh nya, kerja kilang. apa yang saya nak cerita dalam article ni adalah yang terbaik contohnya….

Sedih bila teammate dapat kerja lain?

Posted on by

Dulu saya macam tu juga. Rasa terkilan sebab kawan kawan sekerja dapat tempat lain. Tapi bila dah lama lama, sebenarnya apa yang saya rasa sedih tu tak perlu pun. Buat apa nak sedih…Buat apa apa nak ingat ingat kawan kawan baik yang ada peluang lebih baik di tempat lain. Kalau offer yang kawan tu dapat lebih baik,…

kerajaan malaysia

Cara Dapat Kerja Kosong Kerajaan – 3 Sumber Utama!!

Posted on by

Siapalah tak nak kerja dengan Kerajaan!! Kerja dengan jabatan kerajaan ni memang banyak kelebihannya. Nak buat pinjaman senang, kalau KWSP tak nak boleh keluarkan, dan jadikan untuk package ambil pencen. Tentang increment gaji pula, setiap tahun kenaikan bukan satu masalah. Isteri saya sendiri kerja kerajaaan, rasanya lebih kurang dalam RM 250 setiap tahun kenaikan secara tetap. Kita…

pengalaman kerja di singapura

Tiada Rekod Untuk Pengalaman Kerja di Singapura

Posted on by

Assalamualaikum, saya minta maaf banyak banyak. Dalam blog saya ni, memang tiada tips yang boleh saya kongsikan untuk anda yang teringin cuba cuba cari kerja kosong di Singapore. Kebanyakan kenalan saya pun, hanya bertukar negeri sahaja. Tiada lagi yang sampai ke Singapore. Saya sendiri pun sekadar bertukar negeri sahaja, saya ada kongsikan tips merantau, pro…

Semasa Interview, Nak Cakap Bahasa Inggeris atau Melayu

Posted on by

Bahasa Inggeris VS Bahasa Melayu Ok macam ni. Kadang kala kita mesti akan terasa sama ada boleh tidak gunakan bahasa melayu dalam sesi interview. Kalau cakap bahasa melayu adakah saya akan di cop bodoh terus? Not Qualified? Jawapannya? ialah jangan TAKUT… Kalau anda boleh berbahasa Inggeris. Alhamdullillah, boleh terus gunakan bahasa inggeris. Atau pun, tunggu duhulu pegawai yang…