7+1 Pengalaman Interview Yang Saya Sudah Pergi

Alright. Untuk umur saya masa tulis artikel ini ialah 29 tahun.

Saya start mula cari kerja yakni selepas graduate masa umur saya 21 atau 22 tahun lebih kurang.

Yang pasti graduate tahun 2009. daripada Universiti Malaysia Pahang

logo UMP

Dan dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman kerja dan interview yang pernah saya hadir sejak dari 2009 sampai lah 2017 yang sekarang ni saya kerja.

Alright? Jelas? Excited tak anak anak?

Saya harap, apa yang saya kongsikan bawah ni adik adik semua boleh jadikan iktibar, ambil maklumat penting mana yang patut. Jadikan sebagai penguat untuk anda cari nafkah yang halal. InsyaAllah.

Kalau tak ada apa, insyaAllah saya mulakan ya.

Bismillah..

Pertama : Kilang Unisem

Kilang Unisem ni di Ipoh.

Product semiconductor. Nak jadikan ceritanya, kilang ni boleh kata ramai sangat lah kawan kawan sekolah saya dulu. Lagi pun jarak nya dengan sekolah menengah untuk tingkatan 1 hingga tingkatan 3 tak jauh mana pun. Disebabkan kedudukan Kilang ni yang sejak dari azali saya dan kawan kawan lain sudah perhati setiap kali nak pergi sekolah. Buatkan ini lah antara kilang yang menjadi target utama saya.

So itu salah satu sebab saya minta lah. Ada ramai kawan situ.

Masa tu, interview nya buat di Hotel Ipoh. Lupa dah namanya. Open interview.

Yang datang tak ada lah ramai sangat. Tapi mungkin lebih dalam 300 orang juga.

Nak habiskan cerita, interview ni memang saya failed. Ini first time pergi interview, sampai orang yang interview saya tu dia tanya,

u baru pertama kali dating interview ker?

Saya cakap ya, lepas tu dia bagi tips semua. Sebab saya memang tak prepare.

So dia cerita lah, mesti bersedia apa semua.

Dan saya pun balik lah dengan hati yang entah apa lah kerja yang akan saya dapat nanti.

Eh tapi ada satu soalan dia yang saya memang blur nak jawab. Tapi kalau dia tanya sekarang boleh lah saya jawab. Sebab sekarang macam dah pandai menggoreng sikit kan.

Soalannya berbunyi:

Ok, katakan u supervisor, tapi you punya orang bawah operator semua sudah tutup machine sebelum waktu habis bekerja. Seperti contoh, katakan sepatutnya kerja habis pukul 7 malam, tapi 6 30 operator sudah tutup machine untuk bersedia balik. Apa tindakan u? Macam mana u nak cakap supaya operator u teruskan jalan mesin?

Hehe, masa tu saya blur. Entah apa yang saya cakap..

Tak per lah, kita pergi pengalaman kedua interview saya.

Kedua : Kilang Buat Machine

Masa ni umur saya 21, 2009. Saya kerja sebagai Drafsman.

So untuk interview ni memang betul hari esok nya selepas saya pergi interview di Unisem untuk pengalaman pertama tadi.

Dan memang saya ada dapat, saya tak boleh nak sembang tentang interview ini sangat sebab caranya macam orang tak betul kepalanya pun boleh dapat.

Sebab bos cina tu tak tanya banyak mana pun.

Dipendekkan cerita, gaji yang saya dapat ialah RM 1200

Saya juga minta kerja ni sebab level requirement nya SPM, masa tu saya fikir yang saya ada Diploma Mekanikal. Tak kan tak boleh buat kerja ni kan. Lagi pula, saya pernah wakil daerah ( peringkat negeri ) untuk pertandingan AutoCad. Bangga tu, half color.

Tapi itu lah, rezeki bukan kita punya. Lepas 5 bulan saya diberhentikan. Kui Kui Kui

Walaupun sememang nya saya sudah ada plan nak berhenti, tapi rasa terkilan juga lah kena buang macam tu.

Geram betul..

Yang pasti, saya yakin ia bukan salah saya.. Saya apply keja level spm kot, saya diploma. Yang dia bagi kerja macam degree buat apa..geram geram.

Ok, selepas saya di berhentikan kerja. Saya menganggur agak lama.

Bukan sebab nganggur sebab tak dapat kerja. Tapi ibarat macam saya sudah hilang arah. Kerja pun tak cari, duduk melepak je. Masa tu badan gemuk kusam dah.

Mak pun dah bising.

Dan selepas hampir 8 bulan kot macam tu, baru saya start mula kerja balik. Dan berikut pengalaman interview saya yang seterusnya.

Ketiga : Kerja dengan Marketing Agency Ipoh,

Masa ni umur saya 23, tahun 2011, bulan December kalau tak silap.

So pagi tu, saya terus dating office untuk interview. Bila saya masuk ada dah 2 orang kot yang memang tengah interview dengan bos.

Dan akhir cerita, saya dapat kerja.

Lagi sekali saya tak boleh nak sembang banyak untuk tips interview ni sebab orang tepi jalan mana pun boleh dapat kalau try minta keja sini.

Biasa kilang atau company yang macam ni, memang kita tak akan kerja lama. Kiranya si bos ni desperate nak cari pekerja. Kalau desperate ni biasa nya orang mesti banyak lari sebab tak suka.

Dan sememang nya selepas saya kerja beberapa lama, saya dapat rasakan mati lah saya kalau terus kerja di situ.

So, saya kerja 1 bulan sahaja.

Masa interview hari tu pun, bosnya macam nak kelentong pun ada. Katanya basic RM 1000.

Padahal mana ada basic. Semuanya daripada commission.

Dan selepas berhenti, maka bermulalah kerjaya saya pada kadar yang lebih serius.

Walaupun first masuk kerja kilang sebagai operator sahaja, yakni kita ke no 4.

4: Kerja dengan Kilang buat Screw

masa ni umur saya 24, tahun 2012

Ok, so saya buat screw eh.

Tapi mula mula bahagian packaging sahaja.

Lepas tu baru usik usik machine.

Dan mula lah aktiviti mengwelding semua.

Saya dapat kerja ni daripada salah satu idea yang saya share dalam post ni, cara nak dapat kerja iaitu saya pergi mana mana kawasan industry dan tengok diorang punya pintu pagar depan tu kalau ada jawatan kosong.

Saya start kerja dalam minggu itu juga rasanya. Dalam 25 ringgit sehari. Lupa dah.

Total dalam RM 600 hingga RM 800 lah macam tu.

Kerja kilang besi memang berat sikit. Tambah lagi, saya sorang je budak situ. Yang lain semua tua tua.

Saya kerja dalam 3 bulan kot, lepas tu. Bos tahu saya ada diploma, dia offer kalau saya mahu kerja dekat tempat kilang dia lagi satu. Kilang tu besar sikit, tapi still buat screw lah.

So saya pun pindah ler ke tempat kerja tu.

Ada juga interview nya tau, so kita pergi ke no 5.

Ke 5 – Upgrade Interview

Interviewnya mudah je yang ni, tak ada apa yang di takutkan pun.

Sebab bos sendiri yang rekemen kan kat kilang dia sendiri pun.

Cuma kilang yang besar sikit ni ada 2 orang bos. So, bos kilang lama saya ni dia cakap, u pergi sana nanti share partner saya akan interview u lah. Gaji semua

Geduk gedak, gaji saya RM 1200 kembali…hahaha

Tak ada apa sangat saya nak ceritakan time kerja ni yang relate untuk anda jadikan sebagai pengajaran.

Tapi masa kilang yang seterusnya, pasti ada.

Sebab saya kerja di kilang screw yang kedua, tapi bos masih lagi sama ni sekejap sahaja.

Dalam tempoh 6 bulan kot.

Lepas tu baru lah masuk kerja kilang Carsem. Semikon.

Dan baru lah dapat merasa gaji dekat 3k sebulan..hehe

Ke 6 – Interview di kilang semikon, Carsem

Masa tu ada open interview, saya tak pasti macam mana saya boleh tahu yang adanya open interview ni. Kalau tak silap daripada Jobstreet. 

Rasanya juga saya ambil cuti sehari masa kerja di Kilang Screw untuk pergi open interview ni.

Sebelum masuk interview , kami di suruh untuk buat ujian dulu.

Ingat lagi, masa mula masuk bilik ujian tu, memang ramai lah manusia lain. Semua nya tekun.

Saya takut takut juga kalau tak boleh jawab. Sebab bila masuk dalam bilik ujian tu rasa macam tak ada orang lagi yang bangun.

Tapi bila saya tengok soalannya, rasa lawak pula sebab soalannya banyak tentang screw.

haha.. Dalam hati saya, MasyaAllah, tuhan belum apa apa dah nak tolong saya. Alhamdullillah

Saya pun dengan perasaan bangga dan hibanya menjawab.

Tipsnya, saya bukan sekadar tulis. Malah saya lukis untuk buktikan saya ni macam ada lebih cerdik sikit.

Dan selepas beberapa lama test pun siap.

Dan terus pergi ke bilik interview oleh bos bosnya pula.

Hari saban hari, bulan saban bulan. Tahun sampai 1 tahun 6 bulan. TUP TUP. saya berhenti.

Ya, saya kerja dalam 1 tahun 6 bulan sahaja di Carsem.  Lepas tu, saya terus beralih ke kilang seterusnya iaitu, Sun Edison Sdn Bhd

Mari kita pergi no 7 ya..

Interview No 7: Sun Edison.

Masa ni umur saya 26, tahun 2014

Eh lupa nak cakap, masa saya kerja Carsem, first time saya dapat gaji RM 2500. Tapi tak pernah capai 3k.

Dan untuk kerja Sun Edison ni, saya pernah dapat RM 5k. Sebabkan PLUS dengan OT lah.

Dalam banyak banyak kilang, kilang ni lah saya kerja paling lama. Lebih kurang dalam 2 tahun dan 3 minggu lamanya.

Itu pun saya berhenti sebab kilang ni nak shutdown. So nak tak nak saya terpaksa memberhentikan diri sendiri.

Ingat lagi, masa saya pergi open interview ni, hampir semua manusia di kilang lama ada saya jumpa.

Dari bos sampai ke kuli. Semua nak lari ke Sun Edison..

Alhamdullillah..saya dapat.. Nampak macam bagus tak?

Dan apa punca saya dapat?

Sebab saya tahu baca graph, kiranya yang x dan y tu lah.

Nanti ada masa saya buatkan satu post untuk anda faham graph,

Apa itu x dan y

R chart apa.

Trends chart apa..

Apa itu Cpk semua.

Penting untuk tahu ni kalau nak mudah interview dengan kilang semikon. Sebab saya boleh kata, kalau kilang semikon, mesti akan guna graph graph macam ni.

Penting sebab nak check quality machine atau pun quality product.

Kenapa boleh dapat sebab tahu graph?

Nasib juga sebenarnya, rezeki tuhan nak bagi. Semua orang boleh faham graph pun kan. Mudah ja.

Tapi dah namanya rezeki. So saya terkena dan saya terdapat..

Sun Edison kerjanya best, cuti dah macam lebih daripada kerja kerajaan.

Dan paling saya suka ialah shift patternnya.

Kalau anda biasa dengar kalau kerja shift 12 jam, normallny shift pattern nya akan jadi macam ni, 4 2 4 2.

Bermaksud,

4 hari kerja

2 hari cuti,

kalau 4 hari kerja tu siang,

2 hari cuti. Ini akan jadi macam separuh hari sahaja sebab anda sudah nak masuk malam.

Sebab macam kilang Carsem, kalau tiba masuk malam akan awal sehari.

Seperti contoh, katakan jadual saya kena masuk malam hari sabtu. Tapi hari jumaat petang nya sudah masuk.

Padahal hari rabu baru saya habis kerja siang. Kiranya cuti tu macam 1 hari setengah sahaja.

Dan katakan saya ambil ot untuk kerja hari Jumaat? Ibarat cuti macam setengah hari sahaja.

Tapi di Sun Edison,

Bukan 4 2 4 2, tapi 4 3 3 4

Bermaksud, 4 hari kerja, 3 hari cuti, 3 hari kerja, 4 hari cuti..

Tadi ingat tak saya cakap, kalau kerja malam hari rabu, akan masuk awal sehari kan. So petang selasa sudah masuk.

Bermaksud, kalau time cuti 4 hari, saya sudah macam cuti 5 hari tau.

Mak saya pernah juga tanya, kamu ni kerja ke tak kerja, lama sangat cuti nya.

Itu le sebab saya masuk Sun Edison pun, supaya saya boleh beri focus lebih pada perniagaan internet saya.

Ah penat cerita..

Nanti saya sambung atau buat post untuk kerja paling latest saya ni.

Sekarang saya di Kedah, kerja dengan Infenion.

Infenion ni dikatakan Kilang Semikon yang antara dahsyat juga kalau dapat.

Adakah betul betul dahsyat?

Tak mana pun, sama juga..cis..

Nanti ada masa saya ceritakan..

Ah lagi satu, di Infenion, saya bukan technician, tapi assistant engineer. Tapi masih lagi kerja dalam shift.

Alhamdullillah shift pattern yang sama macam sun Edison.

Sebab utama saya pilih Infenion sebab shift juga..

Tak pe lah, nanti saya kongsikan macam mana saya dapat kerja Infenion ya.

Bagi saya, paling mencabar lah. Sebab sesi interviewnya berjalan selama hampir 2 jam.

Pipi saya ni dah rasa krem dan sengih sengih..

 

Sekian, terima kasih kerana sudi buang masa dengan saya.

*saya tak masukkan semua pengalaman kerja ya? nanti sampai lusa baru anda habis baca pula.

Update Terbaru

Biasa perasan kan, kalau open interview mesti ramai. Untuk Infenion ni open interview mencecah sampai 800 yang hadir tahu. Tapi Alhamdullillah saya dapat juga. Saya ada kongsikan mentality yang betul bila anda berhadapan dengan Ujian Allah yang macam ni. boleh baca, pengalaman open interview 800 orang saya.

Dan untuk gaji saya di kilang ini terselalu sangat mencecah 4k setiap bulan ( plus OT lah ni )

**saya harap anda dapat agak, kenapa saya duk lompat lompat kilang. Supaya gaji saya cepat naik..

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *