Tips Temuduga : Kenapa Tak Perlu Takut Bila Sesi Interview?

Terus terang saya cakap.

Sebab kenapa dikalangan besar kita yang takut bila nak datang resume ialah sebab kita tak cukup preparation.

Fikirlah macam mana pun, sebenarnya anda takut memang sebab anda tak prepare.

Kalau dah prepare dan rasa semua nya anda boleh jawab, kenapa perlu takut kan.

Sebab kedua anda rasa takut sebab mindset yang salah.

Macam ni lah, betul atau tidak kalau anda rasa takut untuk pergi resume sebab takut kalau kalau soalan yang ditanya anda tak boleh jawab?

Betul kan.

Itu yang salah, memang lah kita mesti rasa takut takut sikit kalau tak leh jawab dan takut tak dapat lah pula kan.

Tapi kalau nak dikutkan, tujuan INTERVIEW adalah untuk sesi kenal kenal.

Dengan interview sahaja lah anda boleh kenal company tu dengan lebih dekat lagi.
Dengan interview sahaja lah anda boleh tahu pekerjaan itu layak atau sesuai dengan jiwa anda atau pun tidak.

Kalau yang ada kawan atau orang dalam lain ceritalah, ini lagi bagus kan.

So interview sangat penting.

Saya sendiri, kalau pergi interview. Mindset yang saya fikirkan ialah macam ni..

“So sekarang aku nak pergi interview ni, nak tanya benefit lah, kalau kerja macam tukang kayu tapi benefit tak berapa nak ada, buat apa aku kerja dengan diorang kan’

Ok lebih kurang macam tu lah. Bukannya sombong, tapi untuk ubah mindset otak kita kepada yang lebih berani.

Lagi sekali, saya tekan kan. Anda pergi interview bukan untuk anda rasa takut, tapi sebab untuk kenal company tu dengan lebih dekat lagi.

Dalam tempoh saya pergi interview sebelum ni.

Ada 2 sesi interview yang saya betul betul gementar tahap gaban.

Pertama, bila saya pergi interview buat kali pertamanya dalam sejarah.

Kedua, bila datang interview untuk kerja dengan TNB JanaManjung.

Saya ada buat satu post pengalaman saya sendiri masa pergi interview TNB Jana Manjung ni hari tu. saya harap anda baca dan jangan ulang kesalahan saya. Serius saya memang menyesal masa hari tu.

Dalam post tu juga saya ada share sesi interview saya dengan TNB juga tapi cawangan di Penang. So saya ada cerita ni juga, anda baca ya post nya ya.

Berbalik kepada topik utama kita, apa tips yang saya boleh kongsikan untuk anda prepare ada saya huraikan serba sedikit dalam post ini, Preparation Sebelum Pergi Interview.

Harap anda baca ya.

Ok lah, saya rasa itu sahaja kot.

Yang terakhir sekali, saya nak tekan kan apa yang saya duk kata kat title paling atas sekali dalam post ni.

JANGAN RASA TAKUT, TAK ADA PE BENDA PUN.

Bukan berlagak tau, saya cuma nak betulkan mindset anda sahaja.

The following two tabs change content below.
Saya dah bekerja lebih 7 tahun. Rasanya elok benar kalau saya share, tips temuduga dan kewangan akan susah payah nya kehidupan di dunia yang sementara ni. Sila tinggalkan comment di bawah untuk sebarang pertanyaan... Nanti saya akan reply...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *