Pinjaman Peribadi Swasta Blacklist

Kalau anda sudah diblacklist oleh Bank Negara, maka terpaksa lah beruasaha ke arah untuk diwhitelistkan semula. Sekarang saya nak cakap pasal CCRIS sebab CTOS saya tiada pengalaman.

Sebelum itu, apakah yang di maksudkan ileh CCRIS dan CTOS

CCRIS

CCRIS atau Central Credit Reference Information System menyediakan laporan kewangan yang diuruskan oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. Maklumat ini semua dapat setelah dikumpulkan dari bank, insurances dan syarikat pinjaman swasta yang menyediakan servis utility.

**adakah syarikat pinjaman swasta tu adalah pinjaman berlesen? Entah lah. saya pun x tau

Semua data data ini akan dimasukkan di dalam satu sistem, dan institusi kewangan seperti bank ada akses dengan sistem ini untuk check kita ni layak ke tak mohon pinjaman contohnya.

Bila saya cakap layak tu, bukan maksud nya bank akan check mana pinjaman yang tak dibayar atau tertunggak sahaja. dalam laporan kredit ini juga ada bagi tahu, kalau seseorang ini buat loan, cantik ke tak bayarannya. So maklumat seperti ini pun ada untuk mengukuhkan data peribadi seseorang bila nak buat pinjaman bank..

Atau dalam erti kata lain, CCRIS adalah sistem bank yang mengawasi corak pembayaran anda dengan institusi kewangan..

Paper CCRIS tu kan dia lebih kurang macam ni, saya punya ada tapi entah mana perginya..

Tapi ia lebih kurang macam ni,

Pinjaman Aeon 10 000  0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

so apa yang kita boleh faham ialah, pinjaman 10k dibuat di Aeon. Dan 0 0 0 0 tu adalah rekod pembayaran dalam 12 bulan. Bila tulis 0 tu cantik lah, sebab ia bermaksud anda bayar pada jumlah dan masa yang ditentukan. Tapi kalau tiba tiba ada 1 atau macam jumlah PTPTN saya sebelum ni sampai berapa puluh. Ini yang masalah, sebab jumlah ini adalah jumlah berapa bulan kita tertunggak.

CTOS pula?

Boleh tonton video youtube di bawah ini untuk lebih lanjut

berbalik semula pada motif kita yang utama, kalau anda sudah diblacklist, cuba kenal pasti CCRIS atau CTOS. CCRIS boleh check di Bank Negara dan CTOS boleh check di website ini, https://www.ctoscredit.com.my/

ini lagi satu video terbaik untuk anda tonton dan fahamkan

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *