Kalkulator Pinjaman Peribadi

Ok, untuk kalkulator yang anda boleh guna check berapa banyak yang anda perlu bayar sebulan bila buat pinjaman peribadi macam tak berapa nak releven pun ada. Saya pun tadi malu malu tanya Aeon Consultant cara nak kira, tapi tertanya juga dan dia pun jawab, Aeon sudah kira kan..

Kiranya sudah ada jadual pembayaran, so tak perlu kita susah susah nak kita berapa bulanan yang perlu di bayar. Semua sudah ada di dalam jadual seperti di bawah untuk Aeon

Dan di bawah pula untuk RHB

Kedua dua gambar ini saya ambil dari source yang paling latest ya. So kalau anda perasan mungkin lain sikit apa yang anda nampak di internet tu, gambar di atas ini lah yang paling latest dan update..

Atau pun, kalau anda nak sangat check guna calculator, boleh guna function yang ada di imoney ni..

Aeon Loan Calculator

Di bawah ini pula untuk RHB

Tapi ia tak tepat tau. mungkin boleh kata sangat tak tepat sebab ada bacan yang lari sampai seratus ringgit lebih. Atau pun, mungkin sebenarnya tepat cuma, mungkin bank bank ni sudah update rate baru atau pun Interest Rate nya bergantung kepada beberapa faktor yang lain.

Seperti contoh, kalau anda lihat di Easy RHB di atas, Interest rate nya ialah 11.88%

2000 – 15 000 = 14%

16 000 – 50 000 = 12%

51 000 – 99 000 = 10%

100 000 – 150 000 = 8%

Kalau ikutkan pada RHB Consultant yang saya tanya, interest rate mengikut jumlah pinjaman yang berjaya. Dan kalau anda perhatikan di Kalkulator Imoney atas tu, walaupun saya keyin 30 000. Jumlah interest rate masih lagi tidak berubah. Ibarat semua jumlah loan berapa ribu pun, dia hentam rate yang sama juga.

AEON pun serupa macam ini juga. so itu sebab kemungkinan besar jumlah nya dengan actual yang akan dicas oleh bank, TIDAK SAMA.

Walaupun bagaimana pun, sedikit sebanyak benda ni kita boleh la dapat overview dan bagi kita sedikit perbandingan mudah dengan bank bank yang lain.

Akhir sekali, anda tak perlu sibuk sibuk nak kira guna kalkulator atau belajar persamaannya untuk kita, just follow table yang diberikan sahaja.

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *