Cara Nak SKOR CGPA Power di IPTA/POLITEKNIK

Ok, sorry to say. Saya bukan lah orang yang terlampau pandai level tahap dewa masa belajar dulu. Graduated dengan hanya 2.93 sahaja dalam Diploma Mechanical Engineering.

Tapi ada lah sedikit tips yang mungkin boleh bantu macam mana nak skor. Ini bukan idea dari profesor mana entah tau. Ini cuma firasat lemah saya sahaja.

Untuk nak skor, korang tanya dulu lecturer cara kira pointer tu. Maksud saya, macam mana percenrage markah tu diambil. Sebab mungkin cara yang saya cakap beza sikit dengan tempat korang, tapi fundamental nya tetap sama.

Macam ni..

Setiap pointer yang dibawah ke akhir sem. Yang paling tinggi 4.0 kan.

Setiap pointer yang di bawa ke akhir sem datang dari beberapa bahagian sepanjang proses 1 sem korang berlansung. Maksud saya sepanjang 6 bulan dalam 1 sem tu.

Banding dengan SPM, setahun kan. Dari start hari pertama korang masuk form 5. Sampai lah akhir form 5. Ambil pula SPM, dan resule SPM tu adalah 100% daripada ujian yang kita akan ambil.

Betul kan? Ibarat macam final year test lah senang cerita.. Dan nilai final year test yaknik SPM ni adalah 100% menentukan result SPM tu jugak nanti..

Tapi bila dah sambung belajar ni..

Ia sepanjang 1 sem tu. So lain..

Maksud saya,

Quiz sepanjang sem mungkin ambil dalam 10%

Simple Test mungkin mewakili 20%

Final Year project mungkin dalam 30%

Final Year Test mungkin dalam 40%.

In total cukup lah 100%. So ini yang tentukan pointer korang nanti. So macam saya cakap tadi, sepanjang 1 sem tu lah yang menentukan result korang. Yang saya ingat, final year test tu memang mewakili 40% sahaja result 1 sem pointer korang. Kiranya, katakan failed juga, langsung markah ZERO. Korang still ada 60% kan? Katakan 60% tu skor semua, masih lagi dapat B minus tu. Kalau semua skor lah..

Untuk final year project tu kalau tak silap saya bergantung kepada jurusan yang korang ambil. Macam saya, memang ada. Wife saya, study kat USM jurusan akaun tak ada katanya…

Jelas tak apa yang saya kongsikan kat atas? Vote JELAS, TAK JELAS, KELIRU, TAK PE SAYA BUCA SAMPAI HABIS DULU kat bawah..

**kalau ramai tak jelas, saya olah ayat jadi lebih baik nanti..

VOTE

Ok, lagi sekali katakan percentage result untuk bawah ke markah pointer dalam 1 sem ialah dibahagian seperti di bawah, macam mana nak skor

Quiz       dalam 20%

Test       dalam 20%

Assignment         dalam 20%

Final Test            dalam 40%

Ini contoh sahaja tau, katakan sahaja. Mungkin setiap sem markah ini berlainan. Mungkin juga dalam sem tu tiada percentage untuk project macam atas ni, sebab biasa project akan ada sem sem akhir sahaja. Korang kena rujuk PA korang nanti.

So antara yang 4 jenis percentage tu yang paling nak skor ialah?

ASSIGNMENT. Ya assignment, sebab assignment sahaja lah yang korang boleh bawa balik rumah atau hostel atau rumah sewa. Biasa assignment ni percentage dia memang agak besar. At least 20%.

Assignment ni boleh score dengan lebih mudah, study dengan kawan kawan ke apa ke. Buat lah apa sahaja. Asalkan korang skor dan dapat cemerlang setiap kali test. Assignment dalam satu sem tu, rasanya dalam 6 bulan ada 10 kali juga kot. So in total, akhir pointer sem korang akan mewakili sebanyak 20%.

QUIZ bergantung kepada lecturer ikutkan pengalaman saya, ada yang buat mengejut. POP Quiz katanya. Ada yang bagi tahu dulu awal awal. Kalau bagi tahu dulu awal awal study la elok elok. InsyaAllah apa yang ditanya atau di cerita, apa yang dijadikan contoh masa sesi kelas tu, itu juga lah yang akan jadi soalan kat QUIZ.

Percaya lah cakap saya…

Yang Test memang agak susah sikit bagi saya kadang kadang tu. Tapi study balik quiz quiz yang lama tu, rasanya da betul kan korang 10% dah. Sebab biasa lecturer akan buat macam tu masa saya dulu. Akan ulang balik. Test memang susah sikit nak skor, tapi korang akan di bagi masa bila berlaku. So boleh study dan prepare.

Final test? Macam biasa, confirm mesti study quiz dan soalan test balik. Kumpul semua kertas soalan tu. Jangan buang terus. Mana yang salah kat quiz atau test, pastikan cari jawapannya, takut takut di tanya dalam final test.

Ok…

So sekarang saya dah kongsikan 2 bahagian.

PERTAMA, lebih kepada ambil tahu macam mana markah pointer itu dikira. Bukan nya total result final sem test. Tapi dari keseluruhan aktiviti macam quiz, assignment semua tu.

KEDUA, macam mana pula nak SKOR setiap bahagian quiz, assignment, test ni..

Dan yang ketiga saya nak kongsikan in general apa yang berlaku pada korang setiap sem…

So apa yang berlaku in general?

Pada pendapat saya, bila masuk U atau Poli ni, korang akan belajar benda yang betul betul melibatkan suasana alam pekerjaan ialah masa sem 3, 4 dan 5 sahaja.

Andai kata korang ada 6 sem. Andai kata juga sem 6 korang adalah masa buat praktikal. Sebab ada juga U yang buat tengah tengah sem praktikal ni..

Kiranya, kalau siapa yang ambil Awam atau mekanikal contohnya, hanya belajar cara kira force bangunan atau jambatan tu, hanya dalam sem 3, 4 dan 5 sahaja. Saya rasa lah ya. Mungkin tak tepat. Tapi overviewnye lebih kurang macam tu.

SEBAB SEMESTER 1, CONFIRM BUKAN.

Semester satu, lebih kepada pengulangan apa yang korang belajar masa level SPM sahaja. Kiranya kalau kimia tu, elektrosis ke, masih ada lagi subjek matematik semua. Hah benda benda ni sahaja, kebanyakan subjek dan jenis soalan lebih kepada apa yang korang dah belajar kat SPM, tapi diulang semula.

BERMAKSUD, SEMESTER 1 LAH MASA YANG PALING PALING PALING KORANG SENANG NK SKOR POINTER. Cuba dapatkan 3.5 terus. Sebab memang korang ulang benda yang sama..

Dan sem seterusnya insyaAllah korang akan stabil sebab dah tunjuk prestasi yang korang boleh bawah mata pelajaran kat Universiti…

Dah lah tu, dah panjang sangat ni. Saya pun dah ingat ingat lupa dah masa belajar dulu. Yelah, sekarang december 2017. Graduate 2009 lepas nun. Dekat 8 tahun tinggal suasana tu…

Apa apa pun, selamat berjaya…

Seterusnya, jangan lupa baca artikel saya, Nak Belajar Sampai Diploma Atau Degree?

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya.Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah…InsyaAllah saya akan reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *