Contoh Cover Letter Bahasa Melayu & Cara Buat NYA

Posted on by

Sepanjang saya cari kerja, dah dapat kerja, berhenti kerja, cari balik, dapat balik. Saya memang tak pernah ada selitkan Curiculum Vitae. Boleh baca 7 tahun pengalaman kerja saya di biodata ya. Memang boleh kata, sepanjang yang saya boleh ingat. Memang tiada saya selitkan CV di dalam sampul surat resume ni. Kalau ada pun. Mungkin dari…

3 Faktor UTAMA Kenapa Mesti Buat Resume Elok2x

Posted on by

Sebagai penarik temuduga Memang tujuan utama resume untuk anda dapatkan temuduga. Kalau tak sediakan resume, memang tak boleh anda nak bersua dengan majikan. Temuduga adalah bahagian ke 5 dalam Panduan Lengkap Temuduga Kalau nak harapkan, datang sahaja mana mana syarikat yang anda nak kerja. Lepas tu, terus cakap. “saya nak kerja” dengan harapan anda akan…

Berapa Ribu Gaji Nak Cari Sebulan?

Posted on by

RM 2000 cukup tak sebulan? Gaji minima RM 1000 tu cukup tak sebulan bila da bekerja nanti? Ok lah. Jum kira sama sama. Kita bahagikan kepada beberapa kategori lah. Sebab ada yang lebih selesa duk dengan family kan. Untuk yang pempuan, memang elok pun. Jangan gatai gatai nak merantau. OK lah, kita mula… Bila Dah…

Contoh Resume Untuk Praktikal/Latihan Industri

Posted on by

Ada ya orang cari cara sediakan resume untuk praktikal ni… saya pun dah lupa dah masa saya hantar surat apply pratikal kat kilang KL dulu tu ada benda ni ke tak. Rasanya isi form yang HR campus dah bagi je..lupa dah..Sedar sedar sudah dapat… Apa apa pun, cerita nya macam ni lah… Sesuatu company tu,…

Contoh Resume Fresh Graduate

Posted on by

Ok untuk penulisan contoh resume bagi yang baru sahaja tamatkan pengajian. Saya memang dah sediakan video nya di panduan cara buat resume terbaik. Korang semua boleh tengok video tu sendiri. Saya juga ada selitkan cara buat resume untuk mereka yang berpengalaman juga. Korang boleh tengok video tu lah ya. Untuk artikel ni, saya nak kongsikan…

Contoh Cover Letter Untuk Fresh Graduate ( Dan Cara Buat )

Posted on by

Sebelum kita mula, saya rasa buat masa ni saya tak cover cover letter untuk mereka yang sudah berpengalaman kot. Sebab ia lebih kurang sama sahaja dengan cara buat resume cara olah ayat nya. So dalam artikel ni saya hanya akan cover untuk yang fresh graduate sahaja. Sebab cara pengolahan ayat kena pandai sikit. Mana yang…