Part 3/3 – Apakah Kos Yang Confirm Dapat Kerja?

 

Untuk siapa yang tiba tiba sampai ke page ni. Artikel ini adalah 3 series artikel yang saya cuba sampaikan sekarang detail. Kalau anda tiba tiba datang ke page ni, sila pergi bahagian Part 1. Baru faham dari awal apa yang saya nak citer.

 

The Disclaimer

Untuk menjawab soalan, jurusan apa yang insyaAllah confirm akan dapat kerja memang lah tersangat lah susah. Lagi pula dengan background saya yang bukan kerja pagi petang analisis benda ni. so, pendapat saya ni mungkin bias untuk pengetahuan surrounding dan kos yang saya tahu sahaja.

So, saya tak akan komen kos yang tak ada kerja kosong, tapi saya akan komen kerja yang confirm ada kerja kosong.

Maksud nya, benda yang saya tak tahu. saya tak komen, benda yang saya tahu sahaja saya komen.

Untuk tahu background saya, anda boleh baca di SiapaSaya dan pengalaman kerja saya.

Saya boleh kata 3 kos yang paling top dan paling ramai orang join ialah?

  1. Mechanical
  2. Electrical
  3. Civil

Untuk permintaan kerja bagi jawatan kosong yang kena mengena dengan Mechanical dan Electrical boleh kata NO PROBLEM… InsyaAllah, pasti ada.

Tapi untuk Civil saya tak pasti.

Eh bukan tak pasti, saya tak tahu.

Kalau macam jawatan kosong mechanikal dam elektrik ni saya tahu cabang cabang nya. Kiranya pecahan pecahan lain jawatan yang relate dengan 2 kos ni. tapi untuk Civil. Saya pasti, jawatan kosong yang disenaraikan bukan sekadar “Jurutera Awam” sahaja.

Jum kita tengaok, ada berapa jawatan kosong yang disenaraikan BARU di jobstreet….

Tapi sebabkan saya tak pasti apa nak tulis di search box Jobstreet bawah ni…

Saya pun click “Advanced” kat tepi box atas ni, dan tick Civil Engineering.

Dan. Terus click button dan tekan search jobs…

Perhatikan timing iklan jawatan kosong ini di post

1 hours ago kan?

Kalau tengok kat bawah bawah ni juga anda akan perasan 12 hours ago lah. Apa lah. Yesterday lah..

Kalau nak yang berada dekat dengan negeri anda. boleh click ‘All Locations” tu, pilih negeri yang anda prefer.

Alrite…

Lagi ada soalan lain?

Summary

  1. Kenapa gaji saya sampai 4k walaupun hanya diploma
  2. Adakah benar gaji paras untuk diploma ialah RM 1 500?Degree RM 2 500?
  3. Berkenaan dengan tajuk kita? Apakah kos yang confirm dapat kerja?

Oh ya.. Selain dari Jobstreet, anda juga boleh dapatkan data ni dari MauKerja juga. Tengok cara saya daftar dengan Maukerja di sini, http://www.saya-share.com/cara-daftar-dengan-maukerja/ 

The following two tabs change content below.
Saya tahu, bukan nak senang nak cari kerja. Tp sangat senang kalau anda tahu cara nya. Itu sebab saya sediakan SayaShare ni. Untuk berkongsi kenapa saya cakap ia tak sesukar yang anda sangkakan. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

Latest posts by Syed Shaff (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *