Home » Sebelum Bekerja

Kesalahan Saya Masa Cari Tempat Praktikal

Ingat lagi, masa tu dalam ofis kat UMP, University Malaysia Pahang lah ni. Biasa lah, masa tu semua student agak kelam kabut untuk cari tempat praktikal. Dan antara ramai ramai tu, saya lah orangnnya. Staff bahagian HR ada cakap kat…

Read More »

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud…

Read More »

Cita Cita saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah..

Ini biasa lah kan. Ingat lagi masa saya darjah dua. Cikgu tanya, kamu ni jadi apa Syed? Bila saya tengok rekod cita cita yang lepas dalam report form tahunan tu. Berbaris samada ada jadi Askar, Polis, atau Bomba….

Read More »