Pinjaman Peribadi Public Bank untuk Pekerja Swasta (Gov Servant Only)

image_pdfDownloadimage_printPrint

Saya baru tahu rupanya Public Bank pun ada sediakan satu jenis loan yang mungkin agak senang untuk Pekerja Swasta lepas. Sebab syarat annual incomenya ialah hanya 1000 ringgit sahaja sebulan. Tapi saya tak pasti, sama ada mesti 1000 ringgit sebulan, atau 1500 ringgit sebulan, sebab saya ada dua source yang berikan loan requirement yang berlainan.

Saya cuba check dekat website Public Bank sendiri, macam susah pula nak guna website diorang ni.

Nanti saya confirm semula ya, saya akan buat panggilan tanya sendiri macam mana.

Walaubagaimanapun, nama loan itu ialah Public Bank BAE Personal Financing-i. Untuk basic salary requirement samada mesti at least 1000 ringgit sebulan atau pun 1500 tu saya masih lagi tak pasti. Tapi kalau anda RM 1500 sebulan, boleh la cuba cuba loan ni, sebab tampak macam lagi rendah berbanding dengan Aeon dan juga Easy RHB..

Perbezaan Aeon, Easy RHB dengan Public Bank BAE Personal Financing-i kalau kita pinjam 5k dalam masa 2 tahun.

Aeon dan easy Easy RHB

Public Bank BAE Personal Financing-i

Nampak rendah nya gila gila kan…

Update…

Sorry sorry, patut la interest rate annual nya rendah, rupanya loan ini untuk Staff Government je. Patut lah rendah, erm sorry sorry.

So sebab kan saya dah tersilap tulis, saya cover balik tajuk ni dengan Loan Rate Yang Paling Rendah Untuk Perkerja Swasta..

Ok selepas saya tengok satu satu bank skim di Malaysia ni, yang saya perasan, rate interest rate yang paling rendah adalah City Bank Personal Loan yang hanya 5.88% sahaja p.a. P.A ni maksudnya per annual tau, maksudnya, kalau anda nak tahu berapa bulanan bahagi sahaja 5.88% ni dengan 12 bulan. Tapi, MAAAAKKKK annual income yang mesti kena capai ialah 48 000 ringgit. Kiranya setiap bulan mesti 4 ribu ringgit sebulan.

Boleh 4 ribu? Saya sendiri gaji cecah 4 ribu ni bila OT rajin buat OT sahaja, dah lepas kahwin ni, memang betul nak buat OT. Saya maintan kan gaji saya dalam linkungan 3k sahaja… Tapi itu lah, CitiBank nak atleast 4k sebulan. Ish ish..

Tak pe tak pe, saya cari yang lain…

So saya panjangkan lagi pencarian saya, antara yang rendah juga untuk pekerja swasta ialah Bank Rakyat, itu pun mesti 2 000 ringgit sebulan.. Saya bagi tahu bank dan jenis pinjaman sahaja ya, berapa jumlah interest rate saya tak bagi tahu sebab ia nya tak seragam. Tambah lagi kalau ada bank yang tetap kan interest rate lain mengikut jumlah loan, maksudnya, kalau anda buat loan bawah 10k interest rate nya lain dengan 10k ke atas.. So lagi sekali saya bagi tahu nama bank, dan jenis pinjaman sahaja.

Nanti kalau nak buat permohonan, pergi ke bank yang saya bagi tahu, dan bagi tahu jenis pinjaman yang saya kongsikan dalam artikel ni. Minta confirm semula basic salary dengan Bank Consultant ya, takut ada yang tersalah maklumat.

** Jenis pinjaman yang saya kongsikan di bawah juga adalah lebih rendah interest ratenya berbanding dengan Aeon dan juga Easy RHB

Saya susun ikut turutan yang paling atas adalah yang paling rendah…

Jenis Bank Dan Pinjaman Interest Rates Basic Salary (RM)
Alliance Islamic Bank CashVantage Personal Financing-i 3.99% – 14.78% 3000
Bank Islam Personal Financing-i (Non-Package) 6.00% – 7.00% 3500
Kuwait Finance House Personal Financing-i 6.00% – 6.38% 3000
BSN MyRinggit-i PRIMA Personal Financing 6.50% – 6.50% 3000
Standard Chartered CashOne 6.99% – 13.00% 3000
Maybank Islamic Personal Financing-i 6.50% – 8.00% 3000
BSN MyRinggit-i EKSEKUTIF-1 Personal Financing 6.00% – 8.50% 3000
Maybank Personal Loan 6.50% – 8.00% 2500
Mach I.O.U Personal Loan 7.20% – 10.80% 3000

Blog ni saya mula tulis masa 2016 lagi. Saya cover topik dari mula anda nak sambung belajar, cara nak cari tempat praktikal, nak cari kerja tetap, dan hinggalah ke tahap bagaimana nak uruskan kewangan. Moga perkongsian saya memberi manfaat. Tolong tinggalkan komen ya, kalau rajin. InsyaAllah saya akan reply.

2 comments On Pinjaman Peribadi Public Bank untuk Pekerja Swasta (Gov Servant Only)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer