Syarikat Pinjaman Wang Berlesen Islam

Sepanjang yang saya tahu, memang tak ada syarikat pinjaman wang berlesen yang dari Muslim. Orang kita tak buat bisnes bisnes macam ni. Tak ada duit, orang kita yang perlulah lagi ada lah. Jadi jangan haraplah nak jumpa.

Kalau pinjaman berlesen di Penang, memang kebanyakannya di urus oleh budak budak je. Buda budak cina la maksud saya, setiap customer tu di tanya macam macam kalau nak lepas.

Antara yang diorang nak ialah:

 • Payslip
 • No telefon company
 • Confirmation kerja pun nak juga rasanya
 • Bil api dan Bil air

Saya pun tak pasti kenapa diorang nak bil api dan air tu. No 2, tu memang problem sikit sebab walaupun dah memang confirm bukti yang kita bagi tu, nampak sangat yang kita memang sedang bekerja di satu satu company, diorang tetap juga nak kol. Tapi tak mengaku dari pinjaman berlesen, diorang kol untuk confirm dari syarikat seng heng ke macam tu.

Untuk senarai syarikat pinjaman berlesen memang saya tak buat di sini. Sebab terlalu banyak, apa apa pun, kalau korang nak cari, jangan lah cari dii online atau pun surat khabar. Atau pun iklan iklan di tepi jalan raya tu. Sebab benda tu akan menyusahkan lagi korang untuk layan punya ramai orang yang akan call balik.

Jadi, lebih baik pergi ke mana mana kedai pinjaman yang memang dibuka.

Tentang Rate Pinjaman Along

Pinjaman berlesen bukan along tau, along lain pula caranya. Tapi ratenya lebih kurang sama. Mungkin rate along tinggi sikit. Tapi masih lagi boleh kata lebih kurang juga lah rate nya..

Kalau anda pinjam aeon, katakan dalam 1000. bulanan untuk 1 tahun pada setiap bulan ialah 98 ringgit..

so in total 98 darab 12 = anda bayar dalam RM 1176

oh ya, RM 1000 tu tolak dalam 4% sebagai service fee. kalau 10k ke atas, aeon akan tolak dalam 2 percent.

tapi kalau Pinjaman Berlesen, tolak dalam 100 lebih juga. rasanya anda akan dapat dalam 880 sahaja. Saya dah lupa. dan bulanan kena bayar dalam RM 270. RM 270 ni mungkin berbeza dengan syarikat pinjaman yang lain. Tapi kalau kita ambi contoh yang ni, antara memang syarikat yang saya sendiri tanya di Penang. RM 270 kena bayar setiap bulan dalam masa 6 bulan.

so, RM 270 darab 6 bulan? = RM 1 620

Memang rugi, tapi kalau dah terdesak. Nak buat macam mana kan..

The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

6 Comments

 1. Nk tanya,ada x syarikat pinjaman wang ni yg x kenakan caj kt ats peminjam? kebanyakan yg saya tanya semua kena bg duit jaminan.Ble dh bg ada ckp loan tgh proses lps pd tu ckp pulak kena tanggung dulu 12% dari jumlah pinjaman bru blh proses loan.
  Ada yg tu pulak suruh mskkan duit jaminan. Lps dh mskkan bg tahu pulak nk kena ada 3k dlm akaun bru blh dpt pinjaman..mengarut kn..
  Sye nk cri syarikat pinjaman yg semu caj tolak Dr pinjaman..pinjaman yg msk yg dh bersih..
  Ada x syarikat mcm tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *