3 Bank Utama Untuk Pinjaman Segera Online [ AEON, RHB, ?? ]

Antara Permohonan Pinjaman Peribadi Lulus Cepat…

Permohonan untuk pinjaman peribadi dari Bank [Update] memerlukan masa. Kebiasaannya lebih kurang 2 minggu. Hal ini memang menyusahkan untuk menunggu. Kalau memang confirm dapat tak apa. OK lah kan. Kalau tak dapat? Nak buat permohonan seterusnya dan perlu untuk tunggu lagi itu sudah jadi satu cerita lain.

Walaubagaimanapun, berikut adalah antara bank atau institusi kewangan yang antara paling cepat menyemak dan menerima pinjaman seandainya anda layak:

  • Easy RHB – dalam tempoh 10 minit
  • Hong Leong Mach IOU Personal Loan – 60 minit
  • dan terakhir, Aeon Personal Loan – paling cepat saya tengok, 3 hari

Dan Syarat Kelayakan Pinjaman…

Easy RHB

  • Basic Salary mesti at least RM 1500
  • Payslip
  • Bank Statement
  • EPF Statement

Hong Leong Bank Mach IOU Personal Loan

Aeon

  • minimum gross RM 1000
  • 18 tahun ke atas
  • latest EPF Statement
  • latest 3 month pay slip

Yang Hong Leong Bank March IOU ni saya tak tiada pengalaman lansung sebenarnya. Pernah juga apply sebelum ni, tapi tak lepas. Lastnya lepas beberapa lama, saya try AEON. Alhamdullillah lepas 9k. So, saya hanya kongsikan apa yang pernah saya ada pengalaman sahaja ya, iaitu Easy RHB dan juga Aeon.

Sebelum tu, adakah 2 pinjaman RHB dan Aeon ini memerlukan guarantor?

Pinjaman Tanpa Guarantor

Kebanyakan pinjaman peribadi juga memerlukan penjamin atau guarantor. Walaupun rate kelulusan untuk anda lulus pinjaman itu lebih tinggi dengan guarantor. Tambah pula dengan jumlah pinjaman yang dipohon boleh ditambahkan sedikit. Tapi, masalahnya, tak semua orang yang kadang kadang selesa untuk berkongsi untuk buat loan kan? Senyap senyap, macam saya juga dahulu.

Pendek kan cerita. Artikel ini, saya bukan setakat berkongsi 3 Bank atau jenis institusi kewangan yang luluskan permohonan anda dengan cepat, malah permohonan anda juga kemungkinan besar tidak memerlukan penjamin.

Kenapa Easy RHB Adalah Pilihan Terbaik?

Easy RHB janjikan duit akan masuk dalam tempoh 10 minit sahaja. Dalam banyak banyak personal loan, rasanya ini lah paling pantas. Lagi pantas dari pinjaman along ya kan. Kalau tak silap, masa tu dalam tahun 2012. Lama sangat dah ni, lupa dah saya. Tapi apa yang pasti, sebaik sahaja saya sampai ke rumah, duit pinjaman dah masuk.

Saya tak pinjam tak banyak, lebih kurang dalam 3k sahaja kalau tak silap. Hanya perlu pergi ke branch Easy RHB dan bagi IC sahaja. Nanti dia akan print statement KWSP untuk tengok matlumat..

Kalau nak apply loan ni, anda jangan pergi pada RHB Bank, kalau apply dari RHB bank memang akan ambil masa yang lama, 2 minggu. Sebab ia akan guna cara manual. Hantar dokumen anda ke Bank Negara untuk disemak. Tapi kalau pergi kaunter Eays RHB yang biasa nya ada di Tesco tak ambil masa lama pun untuk confirm kan samada anda layak atau tidak.

Kalau tak silap, RHB kena bayar dalam 10 ringgit kot untuk satu kali check, samada anda layak atau tidak. Kalau tak silap lah. Saya pun dah lama tak buat. Tapi yang pasti, masa tu lebih kurang dalam tahun 2012. Saya buat Easy RHB ni memang dalam keadaan yang tengah kosong dari segala hutang. Kiranya first time lah buat personal loan. Kad kredit pun masih lagi tak ada. Dia minta IC, lepas tu minta statement KWSP. [ senarai kad kredit mudah lulus ] + [ kad kredit untuk gaji di bawah 2000 ]

Tak perlu sibuk sibuk nak bawa statement KWSP tu, sebab machine apa semua nak check semua ada sekali sana. Lepas isi form, pegawai tu cakap. Sebaik sahaja awak sampai rumah. Duit itu akan masuk.

Bila dah sampai rumah, memang betul pun.

Untuk RHB Easy repayment plan, anda boleh rujuk image table di bawah

Untuk rekod, loan amount yang paling rendah ialah RM 3000 atau RM 4000. Sudah tiada lagi untuk pinjaman RM 2 000. Anda boleh sahkan sendiri di cawangan RHB Easy yang terdekat.

Cawangan Terdekat Easy RHB Bank

Untuk cawangan terdekat dengan Easy RHB bank boleh aplikasi di RinggitPlus bawah ni.

Hanya perlu pilih location nya sahaja ya..

Hong Leong Mach IOU Personal Loan

Plan pinjaman peribadi daripada Hong Leong ini agak baru juga di pasaran. Masa yang dijanjikan lebih kurang dalam 60 minit.

Ikutkan pengalaman saya sendiri, macam agak sukar untuk dapatkan pengurusan selesai dalam tempoh 60 minit. Kecuali kalau anda benar benar layak.

Sebab ada sesetengah pegawai bank yang walaupun nampak macam sipi sipi sahaja layak, mereka yang berusaha untuk dapatkan pelepasan permohonan anda juga. Biasanya lah, dia pun nak makan komisyen kan.

Syarat Kelayakan

Hal ini, akan buatkan anda perlu berikan beberapa details yang lain yang memang perlukan masa untuk dapatkan, seperti contoh bank statement. Untuk permohonan, boleh juga buat online. Tapi rasanya kalau online memang tak sempat la 60 minit ya. Apply online dari link ni, //www.machbyhongleong.com/iou-personal-loan

Yang terbaik anda pergi terus bank, tapi bank pun bukan semua bank. Pinjaman ini hanya ada di bandar bandar besar sahaja. Boleh tengok branches terdekat di sini, //www.machbyhongleong.com/branches/

Kelebihan buat pinjaman dengan Hong Leong Bank?

Dari tahun 2012 lagi, sampai pinjaman IOU ni, Hong Leong akan bagi rebate atau kurang kan bulanan pembayaran anda kalau bayar cantik. Contoh macam IOU dia akan bagi rebate 20%. Kalau pinjaman peribadi biasa pula, kalau bayar cantik, anda dapat free 3 bulan kalau tak silap.

Aeon Personal Loan

Dalam tiga tiga peminjam pinjaman peribadi di atas, yang paling saya rekomen ialah daripada Aeon. Setengah orang cakap, jangan minta AEON. Sebab rate tinggi. Tapi kalau anda tengok tengok balik, ratenya lebih kurang sahaja.

Permohonan untuk Pinjaman Peribadi Aeon lebih kurang dalam 3 atau 4 hari bekerja. Tambah lagi kalau anda bekerja dengan kerajaan.

Jadual Pinjaman Peribadi Aeon

Table di atas ini untuk untuk new customer, kiranya bukan pemegang AEON Member card. Untuk pemegang, atau pun pinjaman yang lebih 10 ribu. Boleh pergi ke link ini, //www.aeoncredit.com.my/personal-financing

Syarat Syarat Kelayakan Pinjaman Aeon, boleh rujuk di link itu juga.

Pinjaman Peribadi Yang Mudah Lulus

Untuk buatkan pinjaman peribadi anda mudah lulus, anda hendak rancang nya dari awal.

Seperti contoh, cuba teliti syarat syarat permohonan dari awal, contoh macam gaji minima dan sebagainya. Anda boleh sahaja, jenguk jenguk syarat syarat di blog ini yang saya turut juga kongsikan mengikut bank bank.

Andai kata memerlukan anda untuk melebihi RM 2 500 sebulan straight dalam masa 3 bulan. Boleh usaha untuk buat kerja lebih masa kalau perlu.

Kalau perlu, anda dapatkan gurantor atau penjamin. InsyaAllah akan lebih mudah untuk lepas.

Jangan Melebihi Apa Yang Anda Tidak Mampu.

Untuk faktor ini lebih kepada kalau basic gaji minima anda RM 2000 contohnya, tapi nak cuba dapatkan pinjaman wang yang sampai RM 30k contohnya, memang tiada siapa yang nak bagi.

Kebiasaannya, daripada gaji anda ia akan di darab dengan 5.

Buat Checklist Dan Compare

Untuk ini anda boleh sahaja menggunakan website seperti Imoney dan CompareHERO yang sememang nya memudahkan kita untuk finalise setiap personal loan ada. Lebih mudah untuk survey daripada anda nak ke satu satu bank.

Kalau terdekat nak guna duit, salah satu cara lain ialah dapat kad kredit. Dengan kad kredit, anda tak perlu takut sangat dengan bulanan. Tapi masih lagi kategori mesti kena bayar lah. Nama pun hutang kan. Cuma, lebih mudah lulus berbanding dengan pinjaman peribadi ikutkan pengalaman saya.

Final Words, AEON VS RHB?

jawapan saya, kalau anda boleh terima proses dalam 1 minggu, boleh cuma AEON. Tapi kalau sesak memang nak sekarang, anda terpaksa try Easy RHB. Bulanan agak lebih sikit berbanding dengan Aeon, tapi tak tinggi mana.

Jawapannya, Easy RHB, sebelum ni saya cakap Aeon, saya tersilap. Yang terbaik adalah Easy RHB.

Cuba reply soalan soalan saya di bawah, nanti saya reply sama ada anda layak atau tidak

  1. Basic berapa –
  2. Gross income berapa ( kalau ada OT ) –
  3. Jawatan apa ( gov/ swasta/ engineer/ polis ) –
  4. Sudah berapa lama kerja ( mesti lebih 6 bulan ) –
  5. payslip ada?
  6. ada potong EPF?
The following two tabs change content below.
Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… InsyaAllah saya akan reply

274 Comments

    1. Ada satu orang putih tu cakap, memang straightforward punya. Adalah orang bodoh yang pinjam duit untuk berniaga. Actually saya pun macam ni juga. dan memang pernah tak berjaya. Masa tu saya pinjam kat Easy RHB, dalam tahun 2012 kalau tak silap. Baru la 1 tahun lepas habis bayar. Biz memang ada untung, tapi bukan yang dari loan easy rhb 2012 tu.

      Pendek cite, hati hati la kalau nak berniaga dan buat loan. Cuba ikhtiar jangan buat loan dahulu.

      atau pun, cari badan yang boleh bantu bisnes kecil2x..Salam

      1. salam encik, boleh saya tanya tak, saya ada pinjam dengan easy RHB bank personal loan dah tapi saya apply 25k dia orang hanya aproved 17k je. skg kalau saya nak pinjam lagi dalam 10k mana bank boleh saya cari? tolong bagi advise.

          1. byk nye tu..CIMB pernah call saya, cakap nak bg loan sampai 30k. tp sy tolak..so cimb lah kot..die bukan bergantung pada berapa awk nak pinjam..tp criteria awk layak ke tak..klo basic besar, leh try macam bank al rajhi atau maybank…atau bank rakyat yang memang rate rendah…

      1. Salam Faiz, sorry lambat reply. Saya approved sahaja pula tapi tak reply.

        Untuk byaran berapa kalau 3000, bergantung kepada berapa tahun yang Faiz plan nak bayar.

        Contoh, katakan Faiz nak pinjam 3k, dan bayar penuh dalam tempoh 3 tahun iaitu 36 bulan.

        Pergi dekat GoBear, set macam di bawah

        Tekan button hijau bawah tu, dan paparan di bawah akan terhasil.

        Apa yang berlaku, GoBear bantu nilai tahap kelulusan anda dahulu, dan cadangkan apa skim pinjaman yang terbaik. Kiranya memudahkan lah, nak pergi bank di Malaysia ni satu persatu dah berapa bank. Masa lagi. Nk tanya soalan pun banyak, umur, gaji berapa, berapa lama kerja, nak pinjam berapa…Lebih kurang dalam 4 atau 5 soalan satu satu bank kita nak tanya. Tapi dengan GoBear? Lebih mudah…

    1. Ok je. Sebenarnya tak ada apa yg sy nk detail kan sgt.

      Caranya

      1. Pergi mana mana booth easy rhb terdekat.Biasa kat Tesco
      2. Jumpa staff die dan ckp nk bt pinjaman.
      3. Die akan minta IC awak untuk check kelayakan.
      4. Dlm masa yg sama akan check kwsp awak juga. Klo lepas. Ok lah untuk part kwsp.

      Yg no 3 tadi. Check ic untuk status awk kat bank negara. Kalao ok juga.

      Then boleh trus buat proses loan.

      Lepas tu. Die akan msuk atau proses nama mcm tu.

      Kdg2 loan awk mintak ktkn 10k. Belum tentu dpt 10k. Mungkin 8k. Depends pada system yg tentukan. AEON pun sama juga mcm ni.

      Semoga berjaya

  1. hi,

    kalau gaji kasar saya rm3150, bersih lebih kurang 2800,
    saya nak apply loan maybank islamic rm20k, boleh lepas tak.
    macam mana dia kira berapa amaun max saya boleh loan? 4x gaji kasar?

    1. Serius ke nk try Maybank? Sy rasa ad lg rendah.

      Mcm x smpi kot. Sebab darab 5x..bg sy tdo jap. Nnt esok sy tgk kn mna lg murah…

      #barubalikkerjamalam

    1. Salam Herlina. rasanya boleh lepas tu… ada try tanya tak? biasa kedai motor tahu benda ni. rasanya mesti nak kena ada DP.

  2. Asalamualaikum…….nama saya azmi, saya bawa grab car…maknanya saya tiada slip gaji dan macam kerja sendiri….dulu saya ada bisnes dan telah jatuh habis. Sekarang saya menanggung hutang kereta dan rumah yg berbulan tidak bayar. Saya buat grab car utk menjelaskan hutang2 yg saya pinjam. Sekarang ni saya nak tanya dlm keadaan saya ni ada ke syarikat yg boleh bantu untuk bagi pinjaman utk saya jelaskan baki hutang saya dgn bank(kerete n rumah yg tertunggak) ?

  3. Hi. Saya seorang pekerja bidang swasta. Basic salary saya RM3300 dan net salary dalam RM3500. Saya belum pernah apply mana-mana loan dan kad kredit sebelum ini. Jika saya ingin apply RHB Easy Loan untuk amaun RM15000, agak-agak boleh lepas tak? Saya pernah dengar sekiranya kita belum ada apa-apa komitmen (kad kredit, bayaran kereta, dll), pihak bank selalunya tidak akan meluluskan permohonan kita. Adakah ianya benar?

    1. Salam Shafiq.

      Yes, memang betul. masa tahun 2012. saya ada try nk buat loan dari Hong Leong Bank, tak lepas. saya ada try CIMB dapat ciput je. kredit kad pula yang lepas, yang saya guna sampai sekarang. CIMB cakap, nak lebih, kene pakai gerentor. Saya juga ada buat loan 3k kalau tak silap dari RHB. masa tu basic saya 1500. gross income ( maksud plus OT ) lebih kurang dalam 2500. Saya lepas loan ni. Mungkin sebab 3k sahaja. tak ada pula saya try setinggi boleh time tu. Nasihat saya, untuk Syafiq ni, boleh lepas. boleh kata 90% yakin ni. tapi kalau betul nak buat loan 15k. baik guna Aeon.

      Kalau tak silap, beza Aeon dengan RHB untuk 15k, dalam 100 lebih bulanan ansuran.

      Maksud saya,
      kalau RHB 15k, RM 588 sebulan. tapi
      kalau Aeon 16 000 sama dengan RM 468 bulanan

      mana yang fast approval ni, memang dapat duit cepat. RHB saya tu, dalam masa nak balik dari tesco, bila masa nak sampai tu je duit dah masuk. so memang cepat masuk.

      tapi bunga nya. memang macam taik ayam lah..

      so baik, amik Aeon. Syafiq orang mana? kalau Ipoh. Saya boleh proses kan sekarang…

      Apa apa pun. sila pastikan yang syafiq betul betul terpaksa atau tiada jalan lain dah. atau bukan sesuatu yang akan jadi bebanan. sebab, kita duk malaysia ni, yang wajib hutang dua je. sama ada kereta atau rumah. itu sahaja, nanti dah kawen lagi banyak nak bayar. bagi nafkah isteri lagi..perabot lagi..

      1. Salam Syed.

        Saya orang Kuala Lumpur. Daripada penjelasan syed tu, rasanya lebih baik apply Aeon Personal Loan. Syed bekerja bahagian AEON ke? Boleh tolong proses application saya ke? Agak2 berapa lama ambil masa untuk approval time tu ye?

        1. Alamak saya tak perasan la comment awak ni.
          Saya bukan kerja dengan AEON. Tapi aeon dah bantu saya buat loan berkali kali dah. Rasanya 3x.

          Motor pernah buat, personal pernah buat.

          Dan sekarang menyesal buat, sebab malas nak bayar bulan bulan. Huhu..

          Saya tak kerja dgn aeon. tapi ada kenalan yg boleh proses kan. tapi area Ipoh sahaja..

          Bagi nombor nnt saya forward kan..

          Cepat tak cepat bergantung. hari tu wife saya buat 16k. dalam 3 hari da siap. sebab keje gov kot. Yang saya buat tahun lepas ambil masa lama sikit sebab dealer tu orang jauh kot. lebih 1 minggu.

          1. Salam en syed. Boleh tak tolong saya apply aeon? Saya ada apply kena reject. Padahal sy first time nak buat dengan aeon. Saya taktau sebab apa ni 01136437853. Urgent sangat en.

          2. Payah tu..nak saya pula yang apply..macam ni, saya da bagi no dia kat orang tu. tapi dia terlupa rupanya..tapi saya dah ingatkan dia tadi..dia cakap, minta awak terus wasap dia..ini dia no Aeon agent, +60 19-365 9297. nama dia Sofia. Agen dari Ipoh. tapi still boleh cover seluruh Malaysia..

  4. salam
    sy nk tnya bole ke buat pinjaman tnpa slip gaji ? mcm mana cara nya n dmana ?
    gji bersih 2200 .. sbg dental asst ..

  5. Salam en syed, sy nk minta pendapat. Perlu ke sy buat personal loan utk selesaikan hutang belajar mara, jumlah hampir rm7k. Sebabnya baru dpt surat nama dan penjamin telah blacklisted jadi kena settle dlm masa 30 hari. Sy rasa bersalah pd penjamin kerana babitkan dia. Mohon pencerahan. Terima kasih

    1. Wasalam Yasmin.

      saya cite tentang saya dulu lah ye..

      Saya dulu ptptn. pinjam dalam 15000. biasa lah untuk diploma. masa habis grad 2009. sampai 2016. saya langsung buat tak reti. lasnye kene ccris.. dan bila saya pergi ke AKPK tengak balik penyata nya. bahagian ptptn. saya tunggak 9000 kalau tak silap..

      call ptptn..dia cakap, kalau nak setelkan blacklist sebabkan ptptn ni kene bayar separuh..masa tu lebih kurang 4k. pujuk punya pujuk..dia cakap bayar je la 1k. so saya ambil 1k dari kwsp saya. akaun 1 kalau tak silap..

      lepas 1 tahun. yakni tahun 2017 ni. tapi awal tahun. saya tolak lagi 9k dari kwsp. kiranya setel lah tunggakan ptptn ni. sebab ptptn ni kita kena jangan bagi tunggak je…skng ptptn tinggal 4500 lagi tak bayaq….

      untuk kes awak ni..kalau da keje mungkin boleh guna kwsp untuk tolak..atau pun. awak bayar yang tunggakan sahaja..

      kene contact mara. tanya dia berapa yang tunggak. dan confirm juga, kalau awak bayar tunggakan sahaja, penjamin akan kena blacklist tak?

      kiranya kita nak bayar yang minima sahaja…

      macam mana? saya tak nak sebut pasal buat loan lagi..

      kita usaha yang ni dulu.ok?

  6. Salam maaf bertanya saya perlukan duit sebanyak 7ribu.. Saya, baru ja kena tipu dengan scammer pinjaman berlesen.sebanyak 5ribu…nak buat loan dengan bank pulak Susah.. Saya buat bisnes online ada ssm tapi duit keluar masuk masuk dalam akaun suami… Akaun Saya tak renew lagi.. Tak dapat nak buat.. Suami pulak gaji cash tapi ada slip… Mohon sangat jika ada Jalan penyelesaiannya… Runsing sangat.. Sebab nak ganti duit orang..

  7. Saya nak pinjam RM1500 dalam masa satu minggu ni tapi saya pelajar saya hanya buat part time je…
    Agak2 macam mana caranya ya…

  8. salam..
    sudi lah bagi pandangan kisah saya ni
    saya baru lepas gagal mohon loan aeon untuk 15k basic saya 1500 sebab di tolak ‘overcomitmen’ boleh bagi pandangan loan apa yang sesuai saya mohon . terima kasih

    1. over commitment tu memang sebab ada loan lain ke? kete ke motor ke..

      kalau tak cukup percentaga nya..mmg diorang x bagi lepas..

      klo nak juga, boleh try loan yang guna guarantor..

      bila buat loan ni, memang kita kena pandai game sikit. contoh macam saya, saya akan pastikan dalam bank tu ada duit setiap bulan tambahan. jangan keluarkan sangat..buat dalam 3 bulan..

        1. basc dalam 1500 at least..insyaAllah ok..kalau tak silap..awak tengok kwsp statement tu..kene sekurnag kurangnya 150 sebulan tolak..

          dan pastikan tiada skip..kiranya setiap bulan kwsp mesti masuk..pencarum tmpt awak keje mesti ada buat tolakan kwsp..

  9. assalamualaikum
    saya nak bertanya kalau saya nak mohon personal loan. Gaji kasar saya rm1957. Tidak termasuk OT. Baru bekerja dua bulan, permenant. Boleh kah saya apply dan bank manakah yang sesuai?

      1. saya bercadang nak mohon aeon credit. kalau nak slip gaji tiga bulan rasanya tak ada masalah. Tapi tulah, saya baru sahaja bekerja dalam tempoh tuu. Pendapat en.syed lepas tak?

  10. Saya nk tanya sy pernah nk cuba buat pinjaman loan buat kali pertama tp slps itu bila dah bincang2..owg cina yg call sy tu bgtau yg sy punyer permohonan dh lulus..lps tu dia mintx sy byr pendahuluan sbyk 300..btol kew..lps tu sy pikir2 x jdlah nk buat loan..pastu sy ckp nk canceled..lpstu dia suruh sy byr sbyk 100 sbb dia dh hantar dokumen kelulusan sy kt bank..btol kew semua nie..perlu kew sy bayar..sbb sy nk canceled..canceled pun kene byr kew..aduhaii pelik btol lah..bleh sy dpt no.telefon tuan tuk penerangan secara lanjut

  11. basic 1400 campur ot dalam 2100
    boleh ke nak buat personal loan 15k
    pernah tertunggak pinjaman ptpk selama 4 bulan tapi dah settle

    1. Salam Haikal

      sorry lewat. pinjaman tertunggak tu tiada masalah..sbab kejap je..lagi plak da setel kan….

      tp yg nk buat 15k tu macam tak sampai..

      sebab total loan ni biasanya ia akan darab 5 dari gaji basic..so 1400 x 5 = baru 7000..

      tp sy pun lupa lupa juga..kalau mungkin yang darab 5 tu adalah dari gross..so 2100 x 5 = tapi masih lagi baru 10k

      kiranya macam susah la nak sampai..tp x pe lah..try lah dulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *