Persediaan Yang Perlu Dibuat Sebelum Pergi Interview

Posted on by

Ok, so katakan lagi 1 minggu tarikh untuk anda interview. Kalau dapat awal 2 minggu lagi sedap. So preparation kita nanti akan lebih sempurna. Untuk persedian sebelum interview ni ia sangat penting. Bayangkan, anda dapat kerja atau tidak bergantung pada dalam tempoh 15 minit itu sahaja. So kenapa tak susah payah untuk bersedia dalam 1 minggu…

7+1 Pengalaman Interview Yang Saya Sudah Pergi

Posted on by

Alright. Untuk umur saya masa tulis artikel ini ialah 29 tahun. Saya start mula cari kerja yakni selepas graduate masa umur saya 21 atau 22 tahun lebih kurang. Yang pasti graduate tahun 2009. daripada Universiti Malaysia Pahang Dan dalam artikel ini saya akan kongsikan pengalaman kerja dan interview yang pernah saya hadir sejak dari 2009…

Kesalahan Saya Masa Cari Tempat Praktikal

Posted on by

Ingat lagi, masa tu dalam ofis kat UMP, University Malaysia Pahang lah ni. Biasa lah, masa tu semua student agak kelam kabut untuk cari tempat praktikal. Dan antara ramai ramai tu, saya lah orangnnya. Staff bahagian HR ada cakap kat saya, “ kat ipoh tak ada kilang besar sangat “ Dengan hati yang lurus bendul. Saya percaya…

Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari?

Posted on by

Cewwah cakap u u pulak ya. So berapa lah gaji yang patut anda dapatkan sebulan?  RM 1000 follow pada gaji minimum kerajaan? Cukup ke tak seribu ringgit tu? Jawapannya.. Tuhan kan maha adil, kalau gaji anda sikit bermaksud keperluan anda pun sikit. Pernah dengar tak ada orang cakap, Orang yang gaji banyak ni, nak bayar…

Pengalaman Interview Dengan TNB Jana Manjung

Posted on by

Sinopsis Pengalaman Interview TNB JanaManjung Ok, so cerita dia lebih kurang macam ni lah. Ada sorang member saya yang memang berasal dari area Lumut. Entah macam mana, dia cakap ada kekosongan Juruteknik TNB di JanaManjung. Entah kenapa member saya ni bermurah hati untuk kumpulkan beberapa resume kawan kawan yang lain termasuk saya untuk hantar dia…

Tips Temuduga : Kenapa Tak Perlu Takut Bila Sesi Interview?

Posted on by

Terus terang saya cakap. Sebab kenapa dikalangan besar kita yang takut bila nak datang resume ialah sebab kita tak cukup preparation. Fikirlah macam mana pun, sebenarnya anda takut memang sebab anda tak prepare. Kalau dah prepare dan rasa semua nya anda boleh jawab, kenapa perlu takut kan. Sebab kedua anda rasa takut sebab mindset yang…