All Posts By: Syed Shaff

Cara Saya Nilai Company tu Best Kerja

Setiap company tu ada bedanya tau. Bergantung dengan jenis product. Bidangnya juga. So setiap sektor dan jenis perniagaan kilang yang anda kerja, mahupun syarikat akan ada punya benefit yang sesuai dan bertepatan dengan keperluan anda sebagai pekerja. Macam…

Read More »

Cita Cita saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah..

Ini biasa lah kan. Ingat lagi masa saya darjah dua. Cikgu tanya, kamu ni jadi apa Syed? Bila saya tengok rekod cita cita yang lepas dalam report form tahunan tu. Berbaris samada ada jadi Askar, Polis, atau Bomba….

Read More »

Sedih bila teammate dapat kerja lain?

Dulu saya macam tu juga. Rasa terkilan sebab kawan kawan sekerja dapat tempat lain. Tapi bila dah lama lama, sebenarnya apa yang saya rasa sedih tu tak perlu pun. Buat apa nak sedih…Buat apa apa nak ingat ingat kawan kawan…

Read More »

Cara Dapat Kerja Kosong Kerajaan – 3 Sumber Utama!!

Siapalah tak nak kerja dengan Kerajaan!! Kerja dengan jabatan kerajaan ni memang banyak kelebihannya. Nak buat pinjaman senang, kalau KWSP tak nak boleh keluarkan, dan jadikan untuk package ambil pencen. Tentang increment gaji pula, setiap tahun kenaikan bukan satu masalah….

Read More »

Tiada Rekod Untuk Pengalaman Kerja di Singapura

Assalamualaikum, saya minta maaf banyak banyak. Dalam blog saya ni, memang tiada tips yang boleh saya kongsikan untuk anda yang teringin cuba cuba cari kerja kosong di Singapore. Kebanyakan kenalan saya pun, hanya bertukar negeri sahaja. Tiada lagi…

Read More »

Semasa Interview, Nak Cakap Bahasa Inggeris atau Melayu

Bahasa Inggeris VS Bahasa Melayu Ok macam ni. Kadang kala kita mesti akan terasa sama ada boleh tidak gunakan bahasa melayu dalam sesi interview. Kalau cakap bahasa melayu adakah saya akan di cop bodoh terus? Not Qualified? Jawapannya? ialah jangan…

Read More »

Yeay…..Post Pertama Ni…

erm… Saya nak share apa ya di post pertama ni. Saya nak share tak ada apa lah. Bagi saya warm up warm up dulu dengan jari ni…   sdksjadks sdsadsa skjd skadasdqwxnon s s qw qwdqw qwd qw…

Read More »